Alegerile din Franța pun presiune pe euro și pe piețele financiare

Alegerile din Franța pun presiune pe euro și pe piețele financiare
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iul 2024

Al doilea tur de scrutin din Franța, care se desfășoară duminică, pune sub presiune moneda euro și piețele financiare iar diversele promisiuni de campanie făcute de extrema dreaptă dar și extrema stângă vor fi foarte costisitor de pus în practică, consideră Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro.

"Scenariile privind componența parlamentului francez - Adunarea Națională - sunt în principal două, iar rezultatele lor sunt legate de evoluția datoriei publice a țării. Diversele promisiuni de campanie făcute de extrema dreaptă dar și extrema stângă din Franța înaintea alegerilor anticipate au ceva în comun: toate vor fi foarte costisitor de pus în practică. Cel mai probabil scenariu pentru turul al doilea este o Adunare Națională fără majoritate absolută, ceea ce creează provocări semnificative în formarea unui nou guvern", a explicat Maioreanu.

Urmărește-ne și pe Google News
Massoud Pezeshkian, un medic chirurg de 69 de ani, a câștigat alegerile prezidențiale din Iran CITEȘTE ȘI Massoud Pezeshkian, un medic chirurg de 69 de ani, a câștigat alegerile prezidențiale din Iran
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Acesta a subliniat, însă, că acest scenariu este, probabil, cel mai puțin nefavorabil scenariu pentru piețele financiare, deoarece elimină riscul unui derapaj major al finanțelor publice și al unei creșteri bruște a datoriei Franței, care ar fi cauzate de programele economice ale RN (Rassemblement National) și respectiv partidele din alianța de stânga NFP (Noul Front Popular). În plus, ca semn că piețele privesc acest scenariu principal ca fiind cel mai posibil, spread-ul dintre randamentele obligațiunilor germane și franceze pe 10 ani este în ușoară scădere, semn al încrederii investitorilor în stabilitatea financiară a zonei euro, în ciuda provocărilor și incertitudinilor care persistă, susține analistul citat.

Citiți mai mult pe Agerpres.

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri franta