Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, în perioada ianuarie - aprilie 2024, un deficit de 6,576 miliarde de euro, cu 26,68% mai mare comparativ cu cel de 5,191 miliarde de euro în perioada ianuarie - aprilie 2023, informează Banca Națională a României.
Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 3,230 miliarde de euro, în primele patru luni din acest an, în creștere cu 34,14% comparativ cu 2,408 miliarde de euro, în perioada similară din 2023, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în ședința Executivului că va fi adoptat un nou proiect major de investiții, ținta fiind acum dezvoltarea industriei prelucrătoare din România, o schemă de ajutor de stat cu un buget total de aproape 450 de milioane de euro pe 3 ani. În plus, Guvernul majorează cu 500 de milioane de lei bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru a efectua plăți în cadrul Programului Operațional Regional și a Programul Operațional Infrastructură Mare.
Riscurile la adresa ratingului României sunt "în mare parte echilibrate", a declarat analistul agenției de evaluare Fitch Ratings, Greg Kiss, pentru Reuters, adăugând că nivelul relativ scăzut al datoriei publice reprezintă un punct favorabil de pornire pentru măsurile destinate reducerii celui mai mare deficit bugetar din UE.
Producția industrială a crescut, în primele patru luni din acest an, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2023, cu 0,8% ca serie brută și cu 0,2% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, arată datele Institutului Național de Statistică.
În cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electricã, cunoscut drept Casa Verde Fotovoltaice, Administrația Fondului pentru Mediu decontase, până la finele lunii trecute, 35.827 de sisteme în valoare de 714 milioane lei pentru sesiunile 2019-2021, iar pentru sesiunea 2023, au fost decontate 642 sisteme în valoare de 12.820.000 lei.
Discuții avansate pentru extindere. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
ANAF și Vama (Autoritatea Vamală Română - AVR) au colectat în luna mai cu aproape 700 de milioane de lei mai puțin față de programul lunar stabilit de către Ministerul Finanțelor pentru asigurarea veniturilor bugetului statului, potrivit datelor obținute de către Profit.ro. Astfel, datele preliminare privind colectarea arată venituri cu 690,2 milioane lei sub ținta comună de 38,07 miliarde lei a ANAF și AVR. Chiar dacă în mai ANAF și AVR au fost pe minus față de plan, pentru primele cinci luni sunt încă pe plus.
De asemenea, numărul angajaților companiilor de profil a scăzut.
Nasdaq și S&P 500 au stabilit noi recorduri după cifrele peste așteptări privind inflația din SUA, în timp ce Dow Jones a scăzut ușor în fața unei Rezerve Federale americane care a menținut dobânzile, potrivit AFP.