Rata anuală a inflației va crește ușor în ultimele luni ale anului curent și va cunoaște o fluctuație pronunțată în semestrul I 2025, rămânând deasupra intervalului țintei și peste valorile anticipate anterior, pe fondul efectelor de bază în dublu sens ce se vor manifesta pe orizontul scurt de timp, dar și al secetei severe din 2024 și al majorării cotațiilor unor mărfuri, de natură să afecteze în continuare dinamicile prețurilor alimentelor și energiei, arată prognozele Băncii Naționale a României (BNR). În ședința de vineri, Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția noiembrie 2024, document ce încorporează cele mai recente date și informații disponibile.
Banca Națională a României a păstrat neschimbate dobânzile, pentru a doua ședință la rând, mișcare anticipată pe larg de analiștii bancari. BNR vede o inflație în creștere în perioada următoare și o amânare a momentului în care aceasta va reveni în țintă.
Rata șomajului în Uniunea Europeană, la categoria de vârstă 15-74 ani, a scăzut anul trecut la 6,1% din forța de muncă, cel mai redus nivel începând din 2014, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Cifra de afaceri totală a celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală și de Est a crescut în 2023 cu 2,5%, până la 1,1 trilioane de euro, potrivit Coface, care publică topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală și de Est în 2023. Profitul net agregat în rândurile celor 500 de companii a scăzut cu 17,4%, la 44,9 miliarde de euro, din cauza creșterii costurilor operaționale și a cererii mai slabe. În plus, aceste companii au angajat 2,4 milioane de oameni (+1% față de anul precedent). România este a patra cea mai semnificativă țară în clasament, cu 54 de companii, cu șase mai puține decât în ediția anterioară.
Excedentul de lichiditate al sectorului bancar în raport cu BNR s-a redus în octombrie cu aproape o treime față de luna precedentă și a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 14 luni. Dobânzile s-au menținut totuși în preajma ratei facilității de depozit.
Semn de întrebare în auto. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus dobânda de referință cu un sfert de punct procentual, la un interval cuprins între 4,50% și 4,75%, în linie cu estimările, în condițiile unei creșteri robuste a economiei și a inflației care continuă să se apropie de ținta Fed, transmite Reuters.
Banca Națională a României este așteptată de analiști să rămână cu dobânzile nemodificate la ședința din 8 noiembrie, prima a noului Consiliu de Administrație, în principal ca urmare a temerilor privind derapajul fiscal. Ei avertizează că BNR ar putea menține dobânzile ridicate mai multă vreme, inclusiv la anul.
Salariile medii anuale din România au înregistrat anul trecut cea mai mare creștere din Uniunea Europeană și au sărit peste cele din Grecia, în condițiile unei inflații ridicate, dar și a stabilității cursului de schimb. Românii sunt pe locul patru de la coadă în ceea ce privește salariile nominale, și la sub jumătate din media UE. Calculele se bazează pe salariile brute, care în România sunt considerabil mai mari decât cele nete, în comparație cu alte țări.
Chiriile cerute la apartamente în marile orașe au înregistrat o creștere de 12% de la un an la altul (octombrie 2024 vs. octombrie 2023).