Rata șomajului înregistrat la nivel național, la sfârșitul lunii noiembrie 2024, a fost de 3,28%, numărul total de șomeri fiind de 261.511 de persoane, marea majoritate provenind din mediul rural. Cei mai mulți șomeri aveau între 40 – 49 de ani. Numărul șomerilor bărbați îl depășea pe cel al femeilor.
Managerii estimează o creștere a prețurilor în toate domeniile de activitate ale economiei, o relativă stabilitate a activității economice în comerțul cu amănuntul și servicii și scăderea moderată a numărului de salariați în industria prelucrătoare și construcții, până în februarie, arată Institutului Național de Statistică (INS).
Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în primele 11 luni din acest an a fost de 7.294, în creștere cu 19,95% față de perioada similară din 2023, când au fost înregistrate 6.081 de insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Cel mai valoros brand. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
Deficitul bugetar în termeni ESA, standardul la nivelul UE, se va situa pentru 2024 peste nivelul de 7,9% prevăzut în planul fiscal pe șapte ani agreat cu Comisia Europeană.
Proiectul final al ordonanței trenuleț, prezentat de Profit.ro și care ar urma să fie adoptat luni de Guvernul Ciolacu 2, reinstituie impozitul pe construcții pentru companii, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, care a mai fost în vigoare în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2016. Față de cea aplicată până în urmă cu 8 ani, varianta nouă, ce urmează să fie impusă de la 1 ianuarie 2025, elimină aproape toate fostele excepții.
Guvernul va aproba ca nivelul salariului minim să fie anul viitor 4.050 de lei, așa cum a discutat încă de luna trecută premierul Ciolacu cu patronatele și sindicatele.
Economia mondială abia a început să lase în urmă impactul pandemiei de Covid-19, dar în 2025 este pe cale să se confrunte cu un nou set de provocări, precum posibilele tarife comerciale din partea lui Donald Trump, care ar putea veni cu o nouă doză de inflație, conflictele militate din Ucraina și Orientul Mijlociu, tensiunile politice din Germania și Franța și incertitudinile economice din China, relatează Reuters.
Vânzările de automobile electrice au fost date peste cap în acest an de schimbările drastice de subvenții în unele dintre cele mai importante piețe. Germania și Franța sunt cele mai bune exemple, dar și România a pus frână acestui segment, prin înjumătățirea tichetului Rabla Plus. Unele dintre cele mai accesibile modele din piață, Renault 5 și Citroen e-C3, au reușit să miște din loc vânzările, dar nu au detronat modelele legendare, relevă analiza Profit.ro.
Schimbare pentru producția de energie regenerabilă. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.