Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, confirmă că deficitul bugetar a depășit 8,5%, estimând că se va opri sub 9%.
Impozitul pe construcții pentru companii, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, reintrodus prin ordonanța-trenuleț adoptată astăzi de Guvern, va fi de 1% din valoarea construcțiilor existente în patrimoniul acestora, față de 1,5%, cât prevedea proiectul de OUG, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Monedele de mare circulație pot fi folosite la construirea unui portofoliu de investiții (sau de protecție) bine echilibrat și diversificat implică includerea activelor cu corelații variate. Dolarul, sau euro, pot fi incluse într-un astfel de portofoliu, datorită corelațiilor slabe sau negative cu alte active.
Premierul Ciolacu a făcut un apel către firme, în contextul adoptării măsurilor din ordonanța de urgență ”trenuleț”, să plătească corect taxele sau ”să plece” și, totodată, să adopte un moratoriu de 6 luni pentru ”înghețarea prețurilor”.
Bugetul pentru anul viitor va include indexarea pensiilor în a doua parte a anului sau acordarea unui ajutor pentru pensiile mici și medii, a promis prim-ministrul Ciolacu.
Noua ”taxă pe stâlp” nu se va aplica în primele 3 luni din 2025, cât timp va dura redactarea normelor metodologice de aplicare a noilor prevederi, au declarat surse guvernamentale, La rândul său, premierul Ciolacu a anunțat că ministrul Finanțelor va discuta cu marile companii din energie cu privire la această taxă.
Premierul Ciolacu va înființa Departamentul pentru eficientizarea activității guvernamentale, care se va ocupa de reducerea cheltuielilor statului cu 1% din PIB anul viitor.
Guvernul urmează să decidă că în 2025 va fi permis un contingent tot de 100.000 de lucrători străini nou - admiși pe piața forței de muncă din România, conform datelor analizate de Profit.ro.
Organizația Romanian Business Leaders, reprezentând peste 1.000 de antreprenori și executivi din mediul de business privat, se revoltă în fața pachetului de măsuri fiscale gândit de Guvern.
Profit.ro a atras atenția de ieri că Legea offshore prevede că regimul fiscal specific al domeniului petrolier offshore, care include și eventuale ″impozite, taxe, contribuții sau tarife aplicabile asupra activelor specifice operațiunilor petroliere desfășurate de titularii de acorduri petroliere, cum ar fi: sonde, platforme marine, conducte, stații de tratare, măsurare, preluare, predare a petrolului″, va fi aplicat pe toată perioada derulării acordurilor petroliere în forma existentă la data de 1 ianuarie 2023, când nu exista impozit pe construcții.