Dorna pierde definitiv în dosarul privind nereguli în licitații

Dorna pierde definitiv în dosarul privind nereguli în licitații
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 16 mar 2021

Producătorul de lactate Dorna a pierdut definitiv într-un dosar privind o amendă aplicată de Consiliul Concurenței în noiembrie 2016 pentru nereguli în cazul unor licitații organizate în 2010 și 2011 în județele Giurgiu, Ialomița și Dolj, în cadrul Programului Cornul și Laptele. 

Învață de la traderi cu experiență prin Vestor CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin Vestor
Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înaine pe Profit Insider

Printr-o hotărâre definitivă, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins cererea de recurs înaintată de Dorna împotriva unei decizii a Curții de Apel București din februarie 2018, care nu a admis cererea companiei de anulare a sancțiunii Consiliului Concurenței.

Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2

Alături de Dorna, au fost sancționate atunci și companiile Albalact, Simultan, Lacta și Deltalact, amenzile însumând 8,6 milioane de lei.

Albalact și Simultan au recunoscut săvârșirea faptei anticoncurențiale și, ca urmare, amenda a fost redusă cu 20% din nivelul de bază.

Cea mai mare amendă a fost aplicată Albalact - 4.953.725 lei, urmată de Simultan - 2.215.758 lei, Dorna - 1.020.891 lei, Lacta - 261.306 lei și Deltalact - 139.860 lei.

ULTIMA ORĂ Retailerul german Lidl se retrage de pe piața serviciilor turistice din România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Retailerul german Lidl se retrage de pe piața serviciilor turistice din România

În urma investigației, Consiliul Concurenței a constatat că, pe parcursul licitațiilor, cele cinci companii ar fi acționat concertat, în sensul că, în prima etapă, ar fi depus oferte pentru toate loturile scoase la licitație de autoritățile contractante, iar în etapa a doua, de licitație electronică, și-ar fi împărțit loturile pentru care au licitat.

Concret, în cadrul fiecărei licitații, în etapa de licitație electronică, fiecare ofertant și-ar fi ales 1 sau 2 loturi pentru care a acționat, ceilalți ofertanți nelicitând pentru acestea. În acest fel, ar fi licitat doar pentru loturile pe care știau că le vor câștiga, eliminând concurența.

Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice CITEȘTE ȘI Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice

"O licitație este eficientă din punct de vedere al prețurilor și calității bunurilor ofertate numai în condiții de concurență reală. În această situație, ofertanții  au acționat în mod concertat: contractele au fost adjudecate prin rotație, fiecare dintre cele cinci companii câștigând cel puțin un contract în cadrul fiecărei licitații", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, într-un comunicat remis Profit.ro în decembrie 2016.

EXCLUSIV Legendarul brand românesc de biciclete Pegas, deținut astăzi de Iulian Stanciu, șeful eMAG - atacat pentru blocare pe piață. Germanii de la Pegasus cer anularea mărcii și radierea din evidențele OSIM CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Legendarul brand românesc de biciclete Pegas, deținut astăzi de Iulian Stanciu, șeful eMAG - atacat pentru blocare pe piață. Germanii de la Pegasus cer anularea mărcii și radierea din evidențele OSIM

Consiliul Concurenței încurajează companiile implicate în fapte anticoncurențiale să contacteze autoritatea de concurență, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanțiale ale amenzilor.

Albalact este liderul pieței de lactate din România. Compania este deținută, din 2016, de grupul francez Lactalis, care a preluat compania de la familia Ciurtin și alți acționari minoritari.

De asemenea, Dorna este una dintre companiile din grupul LaDorna, controlat tot de compania franceză Lactalis, cel mai mare grup de produse lactate la nivel mondial și lider pe piața brânzeturilor.

Dorna SA a înregistrat în 2019, conform celor mai recente date, un business de 411.786 lei, de la 17,03 milioane de lei în 2018 și 33,8 milioane de lei în 2016, anul în care a fost sancționată.

În vara anului trecut, grupul francez Lactalis a decis să închidă fabricile din Floreni și Vatra Dornei ale Dorna Lactate, prima sa achiziție pe piața românească, efectuată în 2008, angajații urmând să fie concediați. 

viewscnt
Afla mai multe despre
dorna
consiliul concurentei
amenda
litigiu
instanta
sanctiune