Disputa APIA - IBM continuă pentru dosarul unei achiziții din 2008. Americanii au apelat la Legea liberului acces la informații

Disputa APIA - IBM continuă pentru dosarul unei achiziții din 2008. Americanii au apelat la Legea liberului acces la informații
scris 4 mai 2018

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a atacat cu apel o decizie a instanței din aprilie 2017, care a obligat-o să permită IBM Romania accesul la dosarul unei achiziții din 2008, atribuită Siveco România prin negociere accelerată pentru 12 milioane de euro, fără TVA.

IBM Romania a solicitat accesul la dosarul achiziției în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

Urmărește-ne și pe Google News

APIA a argumentat atunci refuzul prin faptul că dosarul achiziției face obiectul unei anchete penale în desfășurare de către DNA - Serviciul Teritorial Ploiești, care a solicitat predarea în copie a documentelor.

"Tribunalul apreciază că refuzul pârâtei (APIA - n.r.) este nejustificat, fiind rezultatul unei interpretări greșite de către autoritatea pârâtă, cu consecință vătămării drepturilor reclamantei (IBM Romania - n.r.) referitoare la accesul liber la dosarul achiziției publice în calitate de ofertant declarat necâștigător și a accesului la informațiile de interes public", se arată în dispozitivul sentinței din 28 aprilie 2017 a Tribunalului București, consultat de Profit.ro.

Totodată, APIA nu a făcut dovada că informațiile solicitate sunt clasificate și nici nu a depus vreo dovadă că informațiile solicitate ar fi protejate, în condițiile legii, de un drept de proprietate intelectuală sau industrială.

"În speță nu a existat decât o solicitare de predare a unor documente, dispuse prin Ordonanța nr.33/P/2016, prin Adresa DNA-STP nr. 33/17 martie 2016, aflate în dosarul de achiziție, neexistând nici un înscris din care să rezulte că există o anchetă penală cu privire la această procedură de achiziție și că prin oferirea accesului reclamantei la dosarul achiziției publice, în temeiul articolelor 211 și 215 din OUG 34/2006, ar fi periclitate în vreun fel rezultatul anchetei, s-ar dezvălui surse confidențiale, ori s-ar pune în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare", se mai spune dispozitivul sentinței.

La trei luni de la sentința Tribunalului București, Consiliul Concurenței a anunțat, în iulie 2017, că a sancționat Siveco Romania și Intrarom cu amenzi în valoare totală de 8,01 milioane de lei (aproximativ 1,75 milioane euro), acuzând trucarea licitației APIA din 2008.

Cu o durată de 3 ani, contractul din 2008 a vizat furnizarea de servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic al APIA.

Siveco pierde la prima instanță procesul cu fosta șefă a Autorității Electorale Permanente pentru prejudicii aduse companiei și daune morale de 450.000 lei CITEȘTE ȘI Siveco pierde la prima instanță procesul cu fosta șefă a Autorității Electorale Permanente pentru prejudicii aduse companiei și daune morale de 450.000 lei

La procedura de atribuire s-au înscris, pe lângă IBM România și Siveco Romania, și Intrarom și Cooprogetti (Italia).

“Atribuirea acordului cadru s-a realizat prin procedură concurențială de negociere cu publicarea unui anunț de participare”, se arăta într-un răspuns al APIA remis la solicitarea Profit.ro în luna mai 2017, care nu preciza motivele demersului IBM Romania.

La rândul lor, reprezentanții Siveco Romania au declarat că "nu comentăm niciodată acțiunile instanțelor judecătorești sau ale competitorilor”.

“Proiectul de informatizare al APIA este unul fundamental pentru țara noastră, cu ajutorul său fiind posibilă, de-a lungul celor 10 ani de la aderarea României la UE, atragerea a peste 13,4 miliarde de euro”, se mai arăta în răspunsul Siveco Romania.

ASF continuă procesul cu proprietarul ONIX Asigurări, căruia i-a retras avizul pentru șefia companiei în urmă cu 4 ani CITEȘTE ȘI ASF continuă procesul cu proprietarul ONIX Asigurări, căruia i-a retras avizul pentru șefia companiei în urmă cu 4 ani

La întrebările transmise de Profit.ro, IBM Romania a transmis, în luna mai 2017, că firma “insistă pe cele mai înalte standarde etice în desfășurarea activității sale și solicită tuturor angajaților să urmeze politicile și procedurile companiei pentru desfășurarea de activități comerciale”.

“În timp ce luăm în serios aceste aspecte, nu vom comenta pe litigii în curs de desfășurare”, se mai spune în răspunsul IBM Romania.

IBM Romania este unul dintre cei mai importanți integratori IT&C, cu afaceri de 814,5 milioane de lei în 2016, conform celor mai recente date financiare disponibile.

Grupul american IBM are peste 2.700 de angajați în România.

viewscnt
Afla mai multe despre
ibm romania
apia
litigiu
achizitie
amenzi
consiliul concurentei
siveco
intrarom