De astăzi, românii pot călători în Canada fără vize. Pentru America, planul Visa Waiver este atacat de București cu tot mai puțin entuziasm

De astăzi, românii pot călători în Canada fără vize. Pentru America, planul Visa Waiver este atacat de București cu tot mai puțin entuziasm

Sursa foto:Palex66/Dreamstime

scris 1 dec 2017

Începând cu ziua de astăzi, de la ora 16.00 (ora României), românii pot călători în Canada fără vize, pentru șederi de maximum 6 luni în scop turistic (inclusiv pentru vizitarea familiei / cunoștințelor sau pentru prospectarea oportunităților de afaceri), pe baza oricărui pașaport românesc valabil.

Persoanele care intenționează să intre în / tranziteze Canada pe calea aerului ulterior datei de 1 decembrie 2017 trebuie totuși să obțină în prealabil o Autorizație electronică de călătorie (Electronic Travel Authorization – eTA).

Urmărește-ne și pe Google News

Autorizația electronică de călătorie (eTA) reprezintă o cerință obligatorie pentru toți cetățenii străini exonerați de obligativitatea deținerii vizei, care tranzitează sau călătoresc în Canada pe calea aerului. Autorizația electronică de călătorie  (eTA) are o valabilitate de 5 ani  (sau, după caz, până la expirarea valabilității pașaportului). și poate fi obținută doar online, accesând www.Canada.ca/eTA-Romania.

FOTO Un român întors din Canada în anii \'90 a construit la Snagov un Maramureș în miniatură, unde turiștii români și străini iau pulsul vieții la țară CITEȘTE ȘI FOTO Un român întors din Canada în anii '90 a construit la Snagov un Maramureș în miniatură, unde turiștii români și străini iau pulsul vieții la țară

Românii care intenționează să intre în Canada pe cale terestră (rutieră / feroviară) sau maritimă (la bordul unei ambarcațiuni, inclusiv al unui vas de croazieră) trebuie să aibă doar un pașaport valabil, fără a mai fi necesară obținerea eTA.

De asemenea, cetățenii români care intenționează să urmeze în Canada studii cu durata de peste 6 luni sau să să lucreze, indiferent de durată, trebuie să obțină în prealabil un permis de studii, respectiv de muncă.

Din luna mai, procedura a fost aplicată pentru anumiți cetățeni români, considerați eligibili. Astfel, erau considerați eligibili pentru eTA cetățenii români care au deținut o viză canadiană în ultimii zece ani sau dețin actualmente o viză valabilă care permite intrarea în SUA.

Relațiile diplomatice între România și Canada au fost stabilite la 16 august 1919, prin înființarea Consulatului General al României la Montréal. Astăzi, numărul cetățenilor canadieni și al rezidenților permanenți originari din România se ridică la 204.625, conform ultimelor date anunțate de către autoritățile canadiene. Având în vedere limitele metodologice ale ultimului recensământ (2011), (participare pe baze voluntare la exercițiul în cauză, nefolosire a serviciilor unor recenzori de teren) este posibil ca numărul originarilor din România și al celor care dețin cetățenia română să fie cu 10 - 15% mai mare decât în statisticile canadiene.

VIDEO Trump cere pedeapsa cu moartea pentru autorul atacului de la New York CITEȘTE ȘI VIDEO Trump cere pedeapsa cu moartea pentru autorul atacului de la New York

Distribuția geografică pe provincii relevă faptul că majoritatea originarilor din România s-au stabilit în Ontario (41,59%) și Québec (20,33%), datorită dezvoltării economice a celei dintâi, respectiv facilităților oferite imigranților francofoni de către cea de-a doua. În concordanță cu tendința generală aferentă fenomenului imigrației în Canada, și noii veniți din România, în ultimii 20 de ani, au ales să se așeze, în proporție de aproape jumătate, asemenea predecesorilor lor, în provincia Ontario.

Din totalul de 83.860 de persoane născute în România, 69.360 sunt cetățeni canadieni – 38.085 având exclusiv cetățenia canadiană, iar 31.275, cetățenie dublă, română și canadiană – și 14.500 sunt doar cetățeni români.

În paralel, autoritățile române încearcă de mulți ani, dar cu tot mai puțin entuziasm și mai slabă încredere, să intre în programul Visa Waiver, care permite călătoriile fără vize către Statele Unite, un document prezentat de Profit.ro în urmă cu doi ani indicând însă că șansele ca România să fie inclusă în perioada imediată în acest programu au scăzut considerabil după izbucnirea atentatelor teroriste.

Tot atunci, Camera Reprezentanților a SUA a adoptat, cu o importantă majoritate, decizia de intensificare a controlului asupra călătorilor din cele 38 de țări care fac parte din Programul Visa Waiver, în încercarea de a împiedica teroriștii să pătrundă pe teritoriul american.

Nici faptul că un adolescent din Craiova a fost ridicat de procurorii DIICOT pentru promovarea jihadului în mediul online nu a ajutat.

În urmă cu exact o lună, președintele american Donald Trump a criticat sistemul Loteria Vizelor practicat de SUA, considerând că acest program susținut de adversarii săi democrați este cauza atentatului de la New York soldat cu opt morți, și a cerut instituirea unui sistem de acordare a vizelor ''pe bază de merit''.

FOTO România nu va avea oaia ca brand turistic, dar va avea lupul dacic ca logo pentru președinția UE CITEȘTE ȘI FOTO România nu va avea oaia ca brand turistic, dar va avea lupul dacic ca logo pentru președinția UE

Un sondaj de opinie Reuters/Ipsos efectuat imediat după aceste critici a indicat că majoritatea americanilor se opun folosirii unui sistem de tip loterie pentru acordarea vizelor de imigrare în SUA.

Loteria Vizelor este un program prin care Departamentul de Stat oferă posibilitatea ca 50.000 de străini să emigreze în SUA.

Românii au putut participa la program încă de la începutul acestuia, adică din 1995, deoarece are o rată de imigrație scăzută în SUA

În anii '90 programul a fost foarte popular printre români, autoritățile americane eliberând maximul vizelor permise pentru o țară, respectiv 7% din 55.000 de vize valabile. Conform datelor guvernului SUA, după aderarea României la UE, numărul românilor care au aplicat pentru Loteria Vizelor a scăzut semnificativ. Cu toate acestea, în ultimii 10 ani, peste 5.000 de români au ajuns în Statele Unite prin sistemul Loteriei Vizelor.

Anul acesta, peste 11 milioane de persoane din întreaga lume au aplicat la Loteria Vizelor pentru 50.000 de locuri disponibile.

Programul Visa Waiver, în care România tot încearcă să intre, permite cetățenilor din țările incluse în program să călătorească fără viză în Statele Unite ale Americii pentru 90 de zile, fiind deschis pentru cetățenii ai căror state au o rată de respingere a vizelor mai mică de 3%. Programul a fost lansat în 1986 și include în prezent 38 de țări, dintre care 23 de state membre ale Uniunii Europene.

FOTO Primarul din Copșa Mică, care a mers pe jos 320 de kilometri, în 11 zile, până în Capitală, a primit un răspuns de la Guvern care se termină la jumătatea frazei: Urmează ca, în termenul legal, instituțiile sesizate să..... CITEȘTE ȘI FOTO Primarul din Copșa Mică, care a mers pe jos 320 de kilometri, în 11 zile, până în Capitală, a primit un răspuns de la Guvern care se termină la jumătatea frazei: Urmează ca, în termenul legal, instituțiile sesizate să.....

Singurele state membre UE care nu fac parte din Visa Waiver sunt România, Bulgaria, Croația, Cipru și Polonia.

Momentul la care românii vor putea călători fără vize în SUA depinde și de diminuarea până la 3% a ratei de refuz pentru cererile de viză, cealaltă variantă fiind modificarea legislației americane, în sensul ridicării acestui prag la 10%, dar de către congresmenii care au votat însă în 2015 tocmai pentru înăsprirea condițiilor de călătorie.

În 2014, rata de refuz pentru România a coborât pentru prima dată sub 10%, la 9,8%, de la 24,8% în 2010, dar până la coborârea unui prag de maximum 3% mai este mult timp.â

Oficialii români au avut multiple întâlniri, în timp, cu cei americani pentru discuții pe tema vizelor, dar fără niciun rezultat concret, chiar dacă criteriile tehnice și de securitate pentru Visa Waiver au fost îndeplinite.

viewscnt
Afla mai multe despre
viza canada
romani