Date: Tarifele impuse RCS&RDS pentru accesul la infrastructura din Oradea sunt inferioare celor practicate de operatorul rețelei Netcity București

Date: Tarifele impuse RCS&RDS pentru accesul la infrastructura din Oradea sunt inferioare celor practicate de operatorul rețelei Netcity București
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 sep 2018

Tarifele impuse RCS&RDS de către autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) pentru accesul la infrastructura operatorului din Oradea sunt inferioare celor practicate de Netcity Telecom, concesionarul rețelei de fibră optică din București, în unele cazuri, precum tariful de branșament, diferența fiind extrem de mare, conform datelor centralizate de Profit.ro.

Miercuri, Asociația Internet Service Providerilor a reclamat că rețeaua Netcity distorsionează piața comunicațiilor din Capitală și falimentează operatorii de cartier prin tarifele mari practicate.

Urmărește-ne și pe Google News

Datele actuale relevă că, în cazul serviciului de închiriere tubetă magistrală pentru fibră optică, ANCOM a impus RCS&RDS un tarif maximal de 84,1 de euro/km/lună, fără TVA.

În schimb, conform datelor disponibile pe pagina web, Netcity Telecom aplică pentru serviciul de închiriere de tubete, denumit TubeCity, un tarif care pornește de la 85 euro/tubetă/km/lună (serviciul minimal) și ajunge la un maxim de 120 euro/tubetă/km/lună. Tarifele sunt tot fără TVA.

Date: Tarifele impuse RCS&RDS pentru accesul la infrastructura din Oradea sunt inferioare celor practicate de operatorul rețelei Netcity București

În plus, Netcity Telecom solicită un tarif pentru serviciul de asistență și supraveghere a instalării, care a fost stabilit la 45 euro/tubetă/lună/km. Tariful este fără TVA.

“Tariful de supraveghere a instalării va fi aplicat în situația în care utilizatorul alege să efectueze lucrările de instalare în infrastructura Netcity prin intermediul terților agreați de furnizor (Netcity Telecom – n.r.)”, este indicat în contractul cadru pentru închiriat tubete pentru etapa I a dezvoltării infrastructurii asociate pentru telecomunicații, Netcity.

Pentru serviciul de închiriere branșamente pentru fibră optică, RCS&RDS va practica un tarif de 1 euro/bucată/lună, fără TVA.

La Netcity Telecom, prețul variază în funcție de tipul racordului (în număr de 7), între 7,5 și 50 euro/bucată racord, la care se adaugă o taxă de supraveghere instalare de 25 euro.

Se remarcă astfel o mare diferență (și) în cazul tarifului de branșament, de 1 euro vs 7,5 euro.

Date: Tarifele impuse RCS&RDS pentru accesul la infrastructura din Oradea sunt inferioare celor practicate de operatorul rețelei Netcity București

 

ANCOM a mai impus RCS&RDS un tarif de 2,56 euro/0,014mc/lună pentru serviciul de închiriere spațiu cameră/cameretă și de 13 euro/oră/locație pentru serviciul de asistență tehnică. Tarifele sunt fără TVA.

Context

Pentru a dezafecta rețelele amplasate aerian, Primăria Oradea a încheiat în anul 2015 un contract de concesiune cu RCS&RDS pe 40 de ani, în vederea realizării unei canalizații subterane ce permite amplasarea de rețele de comunicații electronice și asigură accesul către imobilele de pe raza acestui municipiu. 

Având în vedere că infrastructura executată de RCS&RDS în Oradea este realizată cu sprijinul și participarea administrației publice locale, condițiile tehnice și economice în care este asigurat accesul la această infrastructură se supun aprobării sau, după caz, sunt stabilite și impuse  de către ANCOM.

Conform legii, toți furnizorii de rețele publice de comunicații interesați trebuie să beneficieze de acces deschis la această infrastructură, cu respectarea principiilor nediscriminării, proporționalității și obiectivității.

Profitul net al Digi Communications s-a înjumătățit CITEȘTE ȘI Profitul net al Digi Communications s-a înjumătățit

“În vederea demarării procedurii de avizare, ANCOM a solicitat municipiului Oradea transmiterea documentației complete care face referire la condițiile tehnice și economice de acces la canalizația subterană realizată în cadrul Proiectului. Municipiul Oradea nu a pus la dispoziția autorității toate informațiile astfel solicitate. Netransmiterea documentației solicitate a avut ca efect imposibilitatea obiectivă pentru ANCOM de a verifica în ce măsură condițiile tehnice și economice de acces la canalizația subteranărealizată în cadrul proiectului respectă principiile nediscriminării, proporționalității și obiectivității. Prin urmare, ANCOM a emis un document față de implementarea proiectului”, se arată în expunerea de motive a propunerii de decizie a ANCOM privind tarifele pe care RCS&RDS le va practica în Oradea.

RCS&RDS este controlată indirect de omul de afaceri Zoltan Teszari.

Asociația Internet Service Providerilor reclamă tarifele Netcity din București

Miercuri, președintele Asociației Naționale a Internet Service Providerilor din România (ANISP), Cătălin Cuturela, a reclamat că Netcity Telecom, operatorul rețelei metropolitane de comunicații a Capitalei, prin tarifele mari practicate, distorsionează piața comunicațiilor și afectează afacerile operatorilor mici și medii, falimentându-i.

“Pentru operatorii mici și medii, așa-zișii operatori de cartier, care au dinamizat piața prin serviciile furnizate, este din ce în ce mai greu să reziste pe piață, să facă față concurenței din partea operatorilor mari, și ies din business pentru că au pierderi. Practic, ori sunt preluați de operatorii mai mari, cu resurse, ori intră în faliment”, a spus Cuturela, într-o conferință.

El arată că, la început, Netcity Telecom a aplicat un tarif de 85 euro pentru fiecare kilometru de rețea, dar ulterior a dublat tariful, fără nicio explicație.

Prezent la eveniment, Eric Andrei Băleanu, președintele InterLAN, a susținut că rețeaua Netcity a condus, dincolo de preluările și fuziunile specifice pieței, la radierea a 75% din numărul operatorilor autorizați de autoritatea de reglementare (ANCOM) la nivelul Bucureștiului.

El a adăugat că Netcity Telecom, care conform contractului de concesiune trebuie să furnizeze doar servicii de acces la infrastructură, a notificat ANCOM și a devenit furnizor de servicii de comunicații, intrând în concurență cu alți operatori.

În opinia acestora, Netcity Telecom ar trebui să practice tarife mai reduse cu 50%, în condițiile în care contractul de concesiune a fost încheiat pe 49 ani.

“În mai puțin de 5 ani, Netcity Telecom a devenit profitabil”, a spus reprezentantul ANISP.

“Conform contractului de concesiune, Primăria Capitalei încasează redevențe pentru două tipuri de servicii. Pentru celelalte servicii, cum sunt cele de comunicații, instituția nu încasează niciun ban. Din datele noastre, aceste servicii aduc grosul afacerilor Netcity Telecom. Practic, Primăria Capitalei este văduvită de niște bani”, a arătat Cuturela.

La eveniment nu au fost prezenți reprezentanții ANCOM, ai Primăriei București și ai Netcity Telecom.

Joi, Netcity Telecom a reacționat la aceste afirmații, arătând că Primăria Capitalei beneficiază, prin contractul de concesiune, de un flux constant de venituri care elimină presiunea de finanțare în beneficiul tuturor locuitorilor.

Netcity Telecom este operatorul rețelei Netcity, fiind responsabil cu proiectarea, realizarea și operarea acesteia, în baza unui contract de concesiune semnat în 2008 cu Primăria București pe 49 de ani. Lucrările au fost estimate la peste 200 milioane euro și ar fi trebuit să fie încheiate în 2012.

Investiția în rețeaua Netcity, asigurată exclusiv din surse private, a depășit 40 milioane euro, potrivit datelor UTI Grup, fostul proprietar. Rețeaua suport de infrastructură pentru fibră optică are în prezent o lungime de aproximativ 1.000 kilometri, fiind pusă la dispoziția operatorilor de telecomunicații care oferă servicii pe teritoriul Municipiului București.

EXCLUSIV Orange România va prelua licența 2K Telecom pentru internet de bandă largă. ANCOM analizează operațiunea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Orange România va prelua licența 2K Telecom pentru internet de bandă largă. ANCOM analizează operațiunea

Netcity a transmis marți că programul de investiții Netcity 2020 va aduce rețeaua la o lungime de peste 2.100 de kilometri.

Potrivit acesteia, lucrările de construcție a rețelei metropolitane de fibră optică Netcity sunt derulate într-un ritm alert, ajungând la peste 50 de kilometri de infrastructură subterană pe lună. În prezent se lucrează în cartierele  Tei – Colentina, Berceni – Aparatorii Patriei, Titan-Industriilor, fiind planificate noi lucrări în cartierul Cotroceni. 

La ritmul actual de construire, compania estimează că, până în 2020, investiția privată va depăși 70 milioane euro.

În februarie 2017, furnizorul independent Direct One a anunțat că a finalizat preluarea pachetului integral de acțiuni al Netcity Telecom, operatorul rețelei subterane pentru fibră optică a Bucureștiului, deținut de grupul UTI. În toamna anului 2016, Profit.ro a anunțat în exclusivitate că afacerea depășește 30 de milioane de euro.

Pe lângă contribuția proprie a noilor acționari, achiziția a fost finanțată prin împrumuturi contractate de la Banca Comercială Română și BRD Groupe Société Générale. BCR și BRD au acționat în calitate de aranjori principali mandatați și finanțatori, BRD a îndeplinit rolul de agent de documentație, iar BCR pe cel de agent de facilitate și garanții.

Tranzacția a fost autorizată de Consiliul Concurenței la sfârșitul anului 2016.

Direct One aparține antreprenorilor români Teofil Mureșan si Simion Mureșan și operează o rețea aeriană națională de fibră optică în lungime de peste 5.500 kilometri și care asigură exclusiv conexiuni între orașe.

viewscnt
Afla mai multe despre
netcity
bucuresti
oradea
rcs&rds
ancom