Consiliul Concurenței a dat undă verde MEP pentru preluarea Regina Maria

Consiliul Concurenței a dat undă verde MEP pentru preluarea Regina Maria
Ana Maria Petcana
Ana Maria Petcana
scris 19 nov 2015

Consiliul Concurenței a avizat preluarea rețelei de sănătate Regina Maria de către fondul de investiții Mid Europa Partners (MEP) Capital Investments de la fondul de investiții Advent și familia Enayati.

Activitățile grupului Regina Maria sunt derulate prin firmele CMU, Euroclinic Hospital, Avamedica, Centrul de Investigații Medicale, Regina Maria – Banca Centrală de Celule Stem și Regina Maria Agent de Asigurare.

Urmărește-ne și pe Google News

”Ca urmare a analizei (…) privind concentrarea economică realizată prin dobândirea de către Mep Capital Investments S.R.L. a controlului unic direct asupra grupului Regina Maria, se constată că, deși operațiunea cade sub incidența Legii concurenței 21/1996, nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurențial normal”, se arată în decizia Consiliul Concurenței.

Astfel, Consiliul Concurenței a emis decizia de neobiecțiune privind concentrarea economică.

Acționarii CMU (fondul de investiții Advent prin Eurohealth SarL Luxemburg – 79,96%, Mitra Enayati – 17,12% și Wargha Enayati, fondatorul rețelei – 2,92%) au încheiat, în 4 august, un acord pentru vânzarea rețelei de clinici și spitale Regina Maria către Mid Europa Partners, fond de investiții focusat pe Europa Centrală și Turcia. CMU controlează restul firmelor din grupul Regina Maria.

Firma Euroclinic Hospitals, care administrează spitalul Euroclinic din rețeaua Regina Maria, va contracta, împreună cu fondul de investiții Mid Europa Partners (MEP), credite de 75 de milioane de euro, pentru finanțarea achiziției activelor Regina Maria, precum și pentru finanțarea capitalului de lucru, a achizițiilor și a cheltuielilor de capital ale MEP și CMU.

Contractul de împrumut presupune o facilitate de în sumă de 55 de milioane de euro, echivalent în lei, pentru achiziția întregului capital social al societății Centru Medical Unirea SRL, conform contractului de vânzare către MEP încheiat în 4 august 2015, o facilitate capex de 15 milioane de euro, echivalent în lei, pentru finanțarea achizițiilor și cheltuielilor de capital al MEP și ale societăților din grupul CMU și 5 milioane de euro pentru finanțarea capitalului de lucru și scopurilor corporative generale ale MEP și CMU.

Nikolaus Bethlen, care conduce activitățile Mid Europa în România, spunea, la anunțul achiziției, că fondul va susține dezvoltarea viitoare a Regina Maria prin investiții atât pentru creștere organică, cât și prin achiziții.

Rețeaua de sănătate Regina Maria are 24 de locații proprii, 4 spitale, 2 maternități, 6  campusuri medicale, 6 centre de imagistică, 13 laboratoare acreditate, bancă proprie de celule stem și peste 180 de policlinici partenere în țară. Compania a încheiat anul 2014 cu o cifră de afaceri de 55 milioane de euro, iar pentru acest an estimează o creștere de 20%.

Mid Europa Partners nu mai are alte investiții în România. Fondul de investiții a deținut, în trecut, o participație la operatorul de telefonie mobilă Connex (actual Vodafone).

În sectorul medical, Mid Europa Partners mai are investiții într-o rețea de clinici de diagnostic în Polonia – Diagnostika, un operator de clinici de diagnostic în Cehia și Polonia – Alpha Medical, un spital privat în Izmir, Turcia – Kent Hospital și la producătorul de suplimente alimentare Walmark, care comercializează produsele și în România.

Advent a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni la Regina Maria în februarie 2010 pentru circa 30 de milioane de euro, iar vânzarea către Mid Europa Partners reprezintă ieșirea fondului de pe piața românească.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
regina maria
mep
aviz