CNI a finalizat în perioada 2022 - 2024 210 săli de sport, 49 de complexuri sportive, precum și 16 bazine de înot. Sunt în derulare 386 de obiective de investiții în infrastructura sportivă în valoare 1 miliard de euro. 7 arene moderne în plan

CNI a finalizat în perioada 2022 - 2024 210 săli de sport, 49 de complexuri sportive, precum și 16 bazine de înot. Sunt în derulare 386 de obiective de investiții în infrastructura sportivă în valoare 1 miliard de euro. 7 arene moderne în plan
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 aug 2024

Compania Națională de Investiții (CNI SA) a finalizat în perioada 2022 - 2024 210 săli de sport, 49 de complexuri sportive, precum și 16 bazine de înot. De asemenea, în prezent, la nivelul CNI SA se află în derulare un număr de 386 de obiective de investiții în infrastructura sportivă.

”Compania Națională de Investiții (CNI SA) a finalizat în perioada 2022 - 2024 un număr de 210 săli de sport cu o valoare totală de 1.800.990.148 lei, 49 de complexuri sportive a căror valoare se ridică la 454.490.821 lei precum și 16 bazine de înot cu o valoare de 244.259.857 lei. De asemenea, în prezent, la nivelul CNI SA se află în derulare un număr de 386 de obiective de investiții în infrastructura sportivă a căror valoare totală se ridică la 4.746.730.497 lei”, conform datelor transmise de PSD.

Urmărește-ne și pe Google News
Cine câștigă Champions League în sezonul 24/25? CITEȘTE ȘI Cine câștigă Champions League în sezonul 24/25?
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În ceea ce privește infrastructura destinată fotbalului, sunt în plan 7 arene moderne, care se adaugă altor 11 construite din 2011, dintre care 4 sunt în București. Finanțarea totală depășește 1,2 miliarde de euro, din care 615 milioane au costat cele deja date în folosință, în timp ce noile proiecte au o valoare estimată de 620 de milioane de euro, indică sursa citată.

Guvernul a aprobat deja proiectul noului stadion Dinamo, care va costa 172 de milioane de euro, și va reprezenta cea mai mare investiție de acest fel de la Arena Națională, inaugurată în urmă cu mai bine de un deceniu. De asemenea, arenele de la Oradea, Constanța și Pitești vor costa aproximativ 100 de milioane de euro fiecare, stadionul de la Timișoara ajunge la 122 de milioane de euro, iar la Hunedoara sau Târgoviște prețul se ridică la 65 de milioane de euro, rezultă din datele transmise de PSD.

Acestora li se adaugă investiția pentru bazele din Izvorani și complexul Lia Manoliu, anunțate deja de premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

Tot joi, Executivul a aprobat completarea Legii nr.69/2000 a educației fizice și sportului, reglementând includerea, în cadrul surselor de finanțare pentru cluburile sportive, a alocațiilor de la bugetul de stat acordate cluburilor sportive de drept privat, exclusiv pentru sprijinirea și dezvoltarea activității sportive a copiilor și juniorilor, scrie News.ro.

Alocațiile bugetare se vor acorda pe baza clasificării grupelor de copii și juniori din cadrul secțiilor pe ramură de sport ale cluburilor sportive de drept privat. Clasificările se vor realiza de federațiile sportive naționale, prin raportare la normele și criteriile de selecție specifice fiecărei ramuri de sport, în scopul promovării sportivilor la loturile naționale, acestea urmând a fi adoptate prin hotărâre de guvern, în termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonanței.

FOTO Grup turc pregătește o investiție majoră în România CITEȘTE ȘI FOTO Grup turc pregătește o investiție majoră în România

De asemenea, modul de alocare a fondurilor publice pentru grupele de copii și juniori din cadrul secțiilor pe ramură de sport ale cluburilor sportive de drept privat se va stabili printr-un mecanism de sprijin financiar aprobat prin hotărâre de guvern.

Acordarea acestor alocații se va realiza cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate anual cu această destinație, în bugetul ordonatorilor de credite implicați.

”Guvernul, prin Agenția Națională pentru Sport, susține activitatea grupelor de copii și juniori din cadrul cluburilor sportive de drept privat, în vederea obținerii de performanțe sportive pe plan național și internațional. Măsura contribuie la dezvoltarea fenomenului sportiv, descoperirea tinerelor talente și obținerea rezultatelor sportive semnificative”, precizează Executivul.

De asemenea, Executivul a aprobat, prin ordonanță, modificarea Legii nr. 69/2000 a educației fizice și sportului, în vederea acordării de alocații de la bugetul de stat cluburilor sportive de drept privat de către organele administrației publice centrale, sumele fiind destinate exclusiv sprijinirii și dezvoltării activității sportive la nivel de copii și juniori. Până acum cluburile private erau finanțabile din bani publici numai de la organele administrației publice locale sau, prin contract, din fondurile Direcțiilor Județene de Tineret și Sport.

Prin decizia Guvernului Ciolacu, mai mulți copii pot face sport. Sportul este văzut ca o alternativă în problema drogurilor și în prevenirea timpurie a combaterii flagelului consumului de la vârste fragede. Mai mult, crește semnificativ baza de selecției și implicit cresc oportunitățile pentru descoperirea tinerelor talente cu potențial de campioni.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, se are în vedere: "identificarea cadrului legal aplicabil alocării de fonduri de la bugetul de stat pentru dezvoltarea sportului la categoria copii și juniori și modificarea acestuia prin crearea unui mecanism de sprijin financiar care să permită direcționarea de fonduri publice, potrivit unor criterii clare, predictibile și transparente, care să țină cont de normele și criteriile de selecție specifice fiecărei ramuri de sport, implementate de federațiile sportive naționale, prin care Guvernul să susțină activitatea grupelor de copii și juniori din cadrul secțiilor pe ramură de sport ale cluburilor sportive de drept privat, în vederea obținerii de performanțe sportive la nivel național și internațional".

viewscnt
Afla mai multe despre
cni
investitii