Câteva zeci de filme din anii ’90 pe care merită să le revezi și azi, pe plajă, la umbră sau din confortul canapelei

Câteva zeci de filme din anii ’90 pe care merită să le revezi și azi, pe plajă, la umbră sau din confortul canapelei
scris 22 iul 2023

Anii ’90 au fost un deceniu uimitor pentru industria filmului. Comedia romantică era la apogeu (Pretty Woman, You’ve Got Mail), comediile erau cu adevărat amuzante (Home Alone, Groundhog Day), favoritele criticilor erau, de asemenea, pe placul publicului (Titanic, Forrest Gump), filmele de groază erau înfricoșătoare și realiste (The Silence of the Lambs, Se7en), iar comediile pentru adolescenți erau în plină glorie (10 Things I Hate About You, Clueless), ceea ce a făcut ca anii 1990-1999 să fie o perioadă deosebit de bună pentru a merge la film dacă erai adolescent. Marie Claire a întocmit o listă cu câteva zeci de filme pe care le poți vedea astăzi din confortul canapelei tale.

Cele mai bune filme de dragoste

Urmărește-ne și pe Google News

‘Titanic’ (1997)

Acest film, care a făcut ca majoritatea adolescentelor să plângă în hohote la sfârșitul anilor ’90, este o relatare fictivă a scufundării din 1912 a vasului RMS Titanic. Îi are în rolurile principale pe Leonardo DiCaprio și pe Kate Winslet, doi pasageri de statură socială foarte diferită care se îndrăgostesc în timpul primei și ultimei călătorii a Titanicului. Filmul din 1997 a fost nominalizat la 14 premii Oscar și a câștigat 11 premii, inclusiv cel mai bun film și cel mai bun regizor.

„Ghost” (1990)

Ora de olărit a devenit sexy după acest thriller romantic cu Demi Moore și Patrick Swayze. Cei doi joacă rolul unui cuplu îndrăgostit a cărui relație este întreruptă atunci când Sam (Swayze) este ucis. În timp ce spiritul său rătăcește pe Pământ, el află că Molly (Moore) ar putea avea aceeași soartă și trebuie cumva să o avertizeze înainte de a fi prea târziu.


‘The Best Man’ (1999)

‘The Best Man’ a fost important din multe motive, în primul rând pentru că a fost un film de dragoste mult așteptat. De asemenea, a portretizat luptele și succesele de zi cu zi: „afro-americanii fiind oameni, spre deosebire de stereotipuri”, după cum a spus Taye Diggs. A fost un film care a făcut vedete pentru o serie de actori super talentați și, chiar dacă este un film profund din anii ’90, există atât de multe lucruri care încă ne pot place la el.

„Romeo + Julieta” (1996)

Poate că Hollywood-ul reface piesa clasică a lui Shakespeare la fiecare câțiva ani, dar aceasta, cu Claire Danes și Leonardo DiCaprio este pe podium. Sigur, cunoști finalul, dar varianta modernă a acestei povești clasice are câteva trucuri în mânecă pe care nu le vei vedea venind.

„The Bodyguard” (1992)

Icoana veșnică Whitney Houston și-a făcut debutul în acest thriller romantic alături de Kevin Costner, în rolul unei celebre cântărețe pop care angajează un fost agent al Serviciilor Secrete pentru a-i fi gardă de corp. Devine fierbinte și, de asemenea, terifiant foarte repede. Nu mai vorbim de coloana sonoră. Este încă cel mai bine vândut album de coloană sonoră din toate timpurile, cu peste 42 de milioane de copii certificate vândute în întreaga lume.

„Before Sunrise” (1995)

Dintr-o dată, ideea de a-ți întâlni sufletul pereche într-o călătorie cu trenul care se îndreaptă de la Budapesta la Viena, de a petrece o noapte glorioasă împreună și de a te îndrăgosti profund pare posibilă după vizionarea acestui film. Dacă nu crezi, mai sunt încă două filme din această serie care spun contrariul, așa că, da, pregătește batistele.

„Faceți cunoștință cu Joe Black

Când Moartea vine să-l viziteze pe mogulul media William (Anthony Hopkins), acesta acceptă să-i acorde mai mult timp în schimbul faptului că îi arată viața pe Pământ. După ce ia corpul unui tânăr (sexy), alias Brad Pitt, Moartea experimentează tot ce are de oferit viața, inclusiv să se îndrăgostească de fiica lui William. Deși știm că această dramă romantică este un pic cam lungă, ajungând la trei ore, promitem că performanțele profesionale ale lui Hopkins și Pitts merită.

„The Piano” (1993)

Tandemul mamă-fiică Ada (Holly Hunter) și Flora (Anna Paquin) ajunge în Insula de Nord a Noii Zeelande cu o mână de obiecte, inclusiv un pian de preț, pentru a-l întâlni pe noul soț al lui Ada, Stewart (Sam Neill). Relația se duce repede de râpă atunci când Stewart vinde pianul unui vecin pe nume George (Harvey Keitel), care îi spune că poate câștiga instrumentul înapoi dacă îl învață să cânte și alte câteva lucruri. Lucrurile devin fierbinți… rapid!

Cele mai bune drame ale anilor ’90

„Fight Club” (1999)

Prima regulă din Fight Club este să nu vorbești despre Fight Club. Dar noi o vom face oricum: Protagonistul fără nume, interpretat de Edward Norton, este nemulțumit de slujba sa a ”gulerelor albe”, așa că face ceea ce ar face oricine în situația lui: Înființează un „club de luptă” pentru bărbații care vor să se bată între ei în scop recreativ. Și există o întorsătură majoră. Deși la început a fost foarte polarizat, acum, este un film cult și considerat unul dintre cele mai bune din anii ’90.

‘Good Will Hunting’ (1998)

Will Hunting (Matt Damon), în vârstă de 20 de ani, lovește un ofițer de poliție, i se permite amânarea urmăririi penale și caută terapie la un profesor renumit (Robin Williams). Ben Affleck și Matt Damon au scris împreună filmul, care a câștigat un premiu Oscar pentru cel mai bun scenariu original.

‘Forrest Gump’ (1995)

Acest film devenit clasic, câștigător al premiului pentru cel mai bun film în 1995, poartă publicul prin viața personajului său titular, îndrăgitul – deși lent – Forrest Gump (Tom Hanks). Acesta traversează țara de mai multe ori, îl întâlnește pe Richard Nixon, luptă în Vietnam și îl învață pe Elvis Presley să danseze.

„Goodfellas” (1990)

Este filmul mafiot al tuturor filmelor mafiote, bazat pe romanul best-seller Wiseguy al lui Nicolas Pileggi, despre Henry Hill (Ray Liotta) și ascensiunea și decăderea sa ca mafiot în New York în anii ’60 și ’70, fără a glorifica comportamentul violent pentru care este cunoscută ocupația. Filmul lui Martin Scorsese, nominalizat de șase ori la Oscar, poate că a debutat în 1990, dar se va vorbi despre el pentru tot restul deceniului.

‘Fargo’ (1996)

Povestea unui soț care angajează doi infractori pentru a-și răpi soția, astfel încât să poată primi răscumpărarea mare de la socrul său bogat, a fost de neuitat în 1996. Filmul polițist care a amestecat comedia i-a pus pe frații Coen pe hartă și i-a adus lui Joel Coen premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Cannes din același an. De asemenea, a inspirat un serial derivat cu același nume care a avut premiera pe FX în 2014 și care a fost la fel de grozav.

„Boogie Nights” (1997)

Regizorul Paul Thomas Anderson s-a pus pe hartă cu acest film din 1997 despre industria pornografică de la sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80. Cel mai nebunesc lucru dintre toate despre film nici măcar nu apare în imagine: Leonardo DiCaprio urma să joace rolul lui Dirk Diggler, dar a fost nevoit să îl refuze pentru că filma Titanic. El l-a propus atunci pe Wahlberg pentru rol.

„Thelma și Louise” (1991)

Când aventura palpitantă a lui Ridley Scott despre două prietene bune pe fugă a ajuns în cinematografe în vara anului 1991, am fost marcați pentru totdeauna. A fost unul dintre primele filme care ne-a arătat toate lucrurile pe care femeile le puteau face (și pe care le făcuseră) fără îndrumarea prea mare a bărbaților. Legătura pe care Geena Davis și Susan Sarandon o împărtășesc nu este nimic mai puțin decât perfecțiunea.

‘Shawshank Redemption’ (1994)

Nuvela din 1982 a lui Stephen King, Rita Hayworth și Shawshank Redemption, din 1982, a văzut în cele din urmă marele ecran în această poveste nominalizată la Oscar despre doi deținuți care execută o condamnare pe viață într-una dintre cele mai dure închisori din țară, documentând relația lor strânsă de-a lungul multor ani. Este mai lung decât majoritatea filmelor și devastator în temele sale, dar veți prețui fiecare minut.

„Selena” (1997)

Rolul de debut al lui J. Lo a fost acela de a o interpreta pe vedeta muzicii Tejano Selena Quintanilla-Pérez într-un film biografic despre viața și moartea tragică a acesteia la 23 de ani. Cântecele sunt superbe, interpretarea este sinceră, povestea este importantă și rezonantă. Săptămâni întregi după aceea te imaginezi cântând „Dreaming of You” din toți plămânii.

„The Joy Luck Club” (1993)

Bazat pe bestsellerul din 1989 scris de Amy Tan, The Joy Luck Club este o poveste lacrimogenă între patru femei chinezo-americane din prima generație și mamele lor. A fost primul film de acest gen care a avut o distribuție formată exclusiv din asiatici, lucru care nu va mai fi văzut până la lansarea filmului Crazy Rich Asians în 2018. Aduceți o mulțime de șervețele și pregătiți-vă să vă sunați mama atunci când încep să se deruleze imaginile.

„Elizabeth” (1998)

Aceasta este o performanță absolută de tur de forță (Blanchett avea doar 29 de ani la vremea respectivă) a ascensiunii reginei Elisabeta. Are o mulțime de teme surprinzător de rezonante: presiunile unei femei de a se căsători, asaltul constant al bărbaților care încearcă să-i spună ce să facă, un iubit foarte sexy (Joseph Fiennes). Ea este feminista secolului al XVI-lea pe care ne place să o vedem pe ecranele noastre.

‘Edward Scissorhands’ (1990)

Dacă vreți să explicați vreodată cuiva din Generația Z de ce Tim Burton și Johnny Depp au lucrat împreună de aproximativ un miliard de ori, tot ce trebuie să faceți este să le arătați „Edward Scissorhands”.

„Lista lui Schindler” (1993)

Schindler’s List se bazează pe povestea adevărată a industriașului Oskar Schindler (Liam Neeson), care, cu ajutorul soției sale (Caroline Goodall), a salvat peste 1.200 de evrei angajându-i în fabricile sale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Filmul i-a adus lui Steven Spielberg primul său premiu Oscar pentru cel mai bun regizor și avea să ia alte șase premii Oscar.

‘The Truman Show

Sute de camere minuscule au urmărit fiecare mișcare a lui Truman Burbank (Jim Carrey) timp de aproape 30 de ani, ca parte a unui reality show extrem de realist, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, numit The Truman Show. Doar că el nu știe că este personajul principal al acestei lumi reale, dar fictive… până când află pe calea cea mai grea.

‘Pulp Fiction’ (1994)

Această comedie neagră din 1994, alcătuită din mai multe povești întrepătrunse ale unor personaje implicate într-o lume a crimei și a violenței, a cimentat popularitatea lui Quentin Tarantino. ‘Pulp Fiction’ este autoreferențial, în afara ordinii cronologice și în întregime iconic. Îi are în rolurile principale pe John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman și Bruce Willis și a fost nominalizat la șapte premii Oscar.

‘Jerry Maguire’ (1996)

Tom Cruise, Cuba Gooding Jr. și Reené Zelleweger, în acest clasic instantaneu al legendarului jurnalist Cameron Crowe. Scenariul despre un agent sportiv de mare succes care are o revelație și decide să o ia de la capăt i-a luat lui Crowe cinci ani pentru a-l scrie. I-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scenariu la Premiile Academiei din 1997.

‘Boyz N’ The Hood’ (1991)

Filmul de debut al lui John Singleton din 1991, despre trei bărbați care au crescut în ghetoul Crenshaw din Los Angeles, a pus pe ecranele americane o poveste care nu a fost văzută des. Performanța de excepție a lui Ice Cube alături de Cuba Gooding Jr. și Morris Chestnut în timp ce se maturizează a fost un mesaj demn de luat în seamă. Revăzându-l acum, ne amintim cum filmul lui Singleton a fost un risc care merită asumat.

‘Saving Private Ryan’ (1998)

Sigur, au existat filme de război înainte de „Saving Private Ryan” al lui Steven Spielberg, dar niciunul dintre ele nu a fost la fel de captivant. Când soldatul James Ryan este prins în spatele liniilor inamice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, căpitanul John Miller (Tom Hanks) și echipa sa se angajează într-o misiune pentru a-l salva, fiecare trecând printr-o călătorie personală în acest proces. Amestecat cu scene de acțiune care îți fac inima să bată mai tare și ating emoția, Spielberg scoate la iveală o capodoperă inspirată din război.

‘L.A. Confidential’ (1997)

Filmele polițiste, cu crime și cu prieteni, au fost un fel de modă în anii ’80 și ’90, iar L.A. Confidential este unul dintre cele mai notabile din acea perioadă. Plasată în L.A. corupt din anii ’50, această dramă urmărește trei polițiști, fiecare cu propriile motive, în timp ce investighează o crimă care se dovedește a fi mult mai aproape de ei decât bănuiau. Este un film întunecat, plin de răsturnări de situație, mister și chiar și ceva umor aruncat în el.

Cele mai bune comedii ale anilor ’90

‘Austin Powers: International Man of Mystery’ (1997)

Remuscularea caraghioasă a lui Mike Meyers a genului de agent secret este încă citată după mai bine de 20 de ani și din motive întemeiate: este extrem de amuzantă. Plin de vedete și personaje memorabile, este una dintre acele satire atât de geniale încât sfârșește prin a face ca filmele cu agenți secreți care au venit după el să pară mai prostești prin comparație.

‘Mrs. Doubtfire’ (1993)

Personajul lui Robin Williams a divorțat recent și îi este dor de copiii săi, așa că se îmbracă în femeie de serviciu, pe care o numește doamna Doubtfire, în încercarea de a fi mai aproape de ei. Filmul – amuzant, amuzant, spiritual și iconic – a fost unul dintre cele mai mari succese ale lui Williams.

‘Groundhog Day’ (1993)

Dacă sunteți vreodată în căutarea unei comedii hilare care să fie și un experiment filosofic de 101 minute de gândire, ei bine, sincer, există un singur film la care să apelați, și acela este Groundhog Day (1993), în care un meteorolog cârcotaș este prins în mod inexplicabil într-o buclă temporală care îl obligă să trăiască aceeași zi la nesfârșit (și la nesfârșit) ani la rând.

„Rushmore” (1998)

Primul film al lui Wes Anderson care a reușit cu adevărat să atingă stilul caracteristic al regizorului. Sigur, Bottle Rocket din 1996 este fantastic, dar astăzi se simte ca o excepție față de opera ulterioară a lui Anderson – îmi pare rău pentru tot ce a fost în această propoziție, dar este adevărat! Jason Schwartzman joacă rolul lui Max, un ciudat precoce și ambițios, care este prieten cu Bill Murray, mult mai în vârstă. Totuși, cei doi ajung în cele din urmă să se ia la trântă când o profesoară nouă și frumoasă le atrage atenția. Cea mai bună scenă, desigur, este aproape de final, când vedem în acțiune roadele muncii de dramaturg a lui Max.

„Dazed and Confused” (1993)

Richard Linklater a dat lovitura cu „Dazed and Confused”: O comedie de ansamblu care a fost în același timp caraghioasă, nostalgică și ciudat de înduioșătoare. Este vorba despre ultima zi de școală pentru un liceu din Austin din anii 1970 – și despre toate politicile ciudate și escapadele sexuale care au loc. Este un clasic și este plin de unii dintre actorii tăi favoriți (hei, Matthew McConaghey și Parker Posey!) care fac niște lucruri ciudate. Oh, iar coloana sonoră este mortală.

„Singur acasă” (1990)

Chris Columbus regizează filmul scandalos al lui Kevin (Macaulay Culkin), un băiețel lăsat din greșeală acasă – mâncând tot ce vrea, luptându-se cu hoții – în timp ce familia sa zboară la Paris pentru vacanță. A fost filmul de comedie live action cu cele mai mari încasări din toate timpurile în Statele Unite, de la lansarea sa în 1990 până în 2011 (când The Hangover Part II l-a depășit).

„The Big Lebowski” (1998)

Frații Coen nu puteau să aibă nicio idee despre impactul pe care l-ar fi avut ciudatul lor film „The Big Lebowski” atunci când a apărut în 1998. Adică, cum poți rezuma această intrigă? Un domn leneș se încurcă într-un caz de identitate greșită cu un tip bogat și tânăra lui mireasă petulantă, iar apoi trebuie să meargă la război cu niște nihiliști alături de prietenii lui de la bowling în L.A.? De fapt, da, cam asta e cam ceea ce se întâmplă. Mai sunt și alte lucruri, dar dacă nu l-ați văzut niciodată, ar trebui să vă uitați și să vă dați seama ce citează toată lumea în ultimii 20 de ani. The Dude rămâne.

„Tommy Boy” (1995)

Anii ’90 pentru Chris Farley sunt ca untul de arahide și jeleul. Pur și simplu merg împreună. Când a apărut „Tommy Boy”, Farley își încheia al cincilea și ultimul an la Saturday Night Live, și ce dor ne-ar fi fost de el. Comedia despre un fiu ratat care trebuie să încerce să preia afacerea familiei după moartea tatălui său cu ajutorul unui contabil (David Spade) este de neuitat. Da, poate că filmul nu este „aclamat de critică”, dar reprezintă atât de bine comediile deceniului.

‘American Pie’ (1999)

Vulgar, insensibil și totuși ciudat de simpatic, American Pie a inaugurat un nou nivel al comediilor pentru adolescenți atunci când a explorat diferența dintre modul în care femeile tinere și bărbații tineri privesc sexul în anii 1990. Deși nu toate producțiile sale cinematografice sunt câștigătoare (lumea ar fi fost OK fără Van Wilder), a fost un film inovator la vremea respectivă și încă stârnește râsete puternice.

‘The Sandlot’ (1993)

Filmul de baseball al tuturor filmelor de baseball se concentrează pe un grup de copii și pe vara plină de aventuri pe care au petrecut-o în 1962. Câini terifianți, bătăi cu bătăușii din cartier, dormitul în căsuța din copac și o pasiune pentru un salvamar vă așteaptă! De asemenea, 99 la sută sigur că prima pasiune a tuturor a fost pentru Benny „The Jet” Rodriguez (Mike Vitar) datorită acestui film, așa că îi mulțumim lui The Sandlot pentru serviciile sale!

‘The Birdcage’

Robin Williams joacă rolul unui proprietar de cabaret gay din Miami care îl convinge pe partenerul său travestit (interpretat de Nathan Lane) să se dea drept femeie atunci când fiul lor anunță că s-a logodit cu fiica unui senator conservator. Este un film amuzant, cald și (deși probabil că nu ar fi făcut chiar așa în zilele noastre, având în vedere că are în majoritate actori heterosexuali care interpretează personaje gay) surprinzător de progresist pentru perioada respectivă, arătând că nu există un singur fel în care trebuie să arate o familie iubitoare.

„Vineri” (1995)

Craig (Ice Cube), șomer de curând, se află într-o încurcătură atunci când el și amicul său Smokey (Chris Tucker) trebuie să facă rost de 200 de dolari într-o singură zi. Mai mult de 20 de ani mai târziu, acest film te va face să râzi până te va durea stomacul.

„Empire Records” (1995)

Atât de chintesențial anilor ’90 încât vei fi uimit, Empire Records a avut puțin din tot ceea ce a făcut ca epoca să fie grozavă (și, ei bine, nu atât de grozavă). Există muzică mortală, interpretări de excepție ale unor vedete pe care nu le cunoșteai încă (hei, Renee Zellweger!) și o modă impecabilă, care arată din nou complet nouă după aproape 30 de ani. Cui îi pasă că filmul ăsta are vreo zece intrigi? Cufundați-vă în nostalgie.

„Sister Act” (1992)

Acest film (și, într-o mai mică măsură, continuarea sa) are atât de multe lucruri în favoarea sa. O interpretare carismatica a lui Whoopi Goldberg. Cântece minunate. O scenetă religioasă hilară… În originalul iconic, cântăreața de salon Deloris este plasată în programul de protecție a martorilor într-o mănăstire din San Francisco și transformă corul acesteia într-o forță absolută.

„Reuniunea de liceu a lui Romy și Michele” (1997)

Foști ratați de liceu, uniți-vă!!! În acest film original, ciudat și plin de suflet, Romy și Michele încearcă să nu fie agresate la reuniunea lor de liceu, pretinzând că au inventat Post-Its. Ceea ce începe ca o comedie a erorilor se transformă într-un fel de abordare revigorantă a faptului de a lăsa adevărata ciudățenie să strălucească.

„Galaxy Quest” (1999)

Această comedie îi urmărește pe foștii membri ai distribuției unei opere spațiale de tip Star Trek (printre care Sigourney Weaver, Tim Allen și Alan Rickman) care sunt teleportați pe o navă spațială reală atunci când extratereștrii confundă emisiunea lor SF cu un documentar. Clasicul cult este atât hilar, cât și plin de acțiune, cu o poveste înduioșătoare ascunsă sub satiră.

„Wayne’s World” (1992)

Mult îndrăgita scenetă Saturday Night Live ajunge pe marele ecran în Wayne’s World, cu Mike Myers și Dana Carvey în rolul a doi leneși care speră să-și facă mare emisiunea lor de noapte de acces la cablu. Plin de glume ciudate și fraze memorabile, Wayne’s World ironizează cultura pop a anilor ’90 și vă va face să râdeți în același timp.

Cele mai bune comedii romantice din anii ’90

„10 lucruri pe care le urăsc la tine” (1999)

O versiune modernizată, o dramă pentru adolescenți a operei lui Shakespeare „Îmblânzirea scorpiei”, „10 Things I Hate About You” este despre Cameron (Joseph Gordon-Levitt), care este îndrăgostit de o fată (Larisa Oleynik) al cărei tată nu-l lasă să iasă cu cineva până când nu iese cu sora ei mai mare, inteligenta și arțăgoasa Kat (Julia Stiles). Cameron încearcă să îl convingă pe băiatul rău Patrick (Heath Ledger) să iasă cu Kat, iar cei doi încep o poveste de dragoste dulce-amară și plină de angoasă.

„You’ve Got Mail” (1998)

În urma succesului înregistrat în 1993 cu „Sleepless in Seattle”, această comedie romantică încântătoare îi reunește pe Meg Ryan și Tom Hanks, doi actori care au o chimie incontestabilă. Este o poveste care pare acum banală despre doi rivali profesioniști care, fără să știe, se întâlnesc și se îndrăgostesc prin intermediul unui chat room online.

„Clueless” (1995)

Această reluare modernă din 1995 a romanului Emma al lui Jane Austen este centrată pe Cher (Alicia Silverstone): o fată de 16 ani superficială, atrăgătoare și bogată din Beverly Hills. Ea joacă rolul de pețitoare pentru profesori și elevi deopotrivă, se îmbracă cu ajutorul unui carusel interactiv de opțiuni vestimentare și realizează o schimbare de look pentru o fată nouă „tragic de nepotrivită”. Filmul a avut o influență uriașă, schimbând chiar și lexicul adolescentei americane – „Ca și cum!”.

„Pretty Woman” (1990)

Filmul care a făcut-o pe Julia Roberts o vedetă (și i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriță în 1991). Vivian (Roberts) este o prostituată de la Hollywood angajată ca escortă de un om de afaceri bogat (Richard Gere), iar pe parcursul săptămânii petrecute împreună la evenimente sociale și petreceri, cei doi dezvoltă o dragoste improbabilă. Scenariul filmului a detaliat inițial peisajul întunecat al muncii sexuale din Los Angeles, dar s-a transformat într-o comedie romantică cu un buget uriaș din partea Disney.

‘Sleepless in Seattle’ (1993)

Sleepless in Seattle este la fel de mult o piesă de gândire despre filmele de dragoste ca și un film de dragoste în sine și este un clasic. Meg Ryan și Tom Hanks, într-un film despre pierdere, iubire și destin – cu la fel de multe replici geniale cum te-ai aștepta de la o alăturare a lui Rob Reiner și Nora Ephron.

„Shakespeare in Love” (1998)

Câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun film în anul 1999, Shakespeare in Love îl are în rolul lui Joseph Fiennes în rolul Bardului însuși, căzut în vremuri grele și care încearcă să obțină un succes cu noua sa piesă, Romeo și Julieta. Între timp, Gwyneth Paltrow joacă rolul unei nobile care visează să devină actriță (la acea vreme, femeile nu aveau voie să joace, iar rolurile feminine erau încredințate unor bărbați mai tineri travestiți).

„Patru nunți și o înmormântare” (1994)

Faci pentru prima dată cunoștință cu adevărat cu incredibilul și fermecătorul Hugh Grant. Povestea unui bărbat care își dă seama că s-ar putea să-și fi găsit sufletul pereche (Andie MacDowell) după ce se întâlnesc la cinci evenimente sociale diferite este menită să facă orice inimă să bată un pic mai tare.

„Never Been Kissed

Drew Barrymore joacă rolul unei reporterițe care merge sub acoperire într-un liceu local pentru a încerca să răscumpere experiența teribilă pe care a avut-o prima dată. Un film care are capcanele și bucuria unei comedii romantice într-o intrigă care devine tot mai ciudată cu cât te gândești mai mult la ea (și dacă vrei să te bucuri de ea, nu te opri asupra relației extrem de discutabile pe care Josie o are cu profesorul ei de engleză, care nu știe că ea este de fapt un adult).

„How Stella Got Her Groove Back” (1998)

Stella (Angela Bassett), o agentă de bursă de succes în vârstă de patruzeci și ceva de ani, este convinsă de cea mai bună prietenă a ei (Whoopi Goldberg) să plece într-o mult dorită vacanță la plajă. În timp ce se înmoaie în soare, se îndrăgostește de un tânăr insular pe nume Winston (Taye Diggs) și este nevoită să se gândească la viața ei solicitantă de acasă. Acest film nu face decât să dovedească faptul că Angela Bassett nu poate greși și este o vizionare excelentă pentru a evada din realitate timp de două ore.

Cele mai bune filme de groază și thrillere din anii ’90

„Set It Off” (1996)

Queen Latifah, Jada Pinkett Smith, Vivica A. Fox și Kimberly Elise interpretează rolul unui grup de prietene care decid să înceapă să jefuiască bănci. Dincolo de faptul că este un film captivant și emoționant, Set It Off este, de asemenea, filmul de urmărit despre viața femeilor de culoare din clasa muncitoare din Los Angeles-ul anilor ’90, în timp ce filme precum Boyz in the Hood se concentrau mai ales pe bărbați.

„The Blair Witch Project” (1999)

Scris, regizat și editat de Daniel Myrick și Eduardo Sánchez, The Blair Witch Project este faimos pentru teribilismul său unic – și ieftin – și pentru metoda de filmare cu camere de mână. Filmul folosește „imagini recuperate” de la trei studenți cineaști care au încercat să documenteze legenda locală, „Vrăjitoarea din Blair”, și care dispar în timpul procesului. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film Sundance din 1999, cu un succes extrem de mare.

‘Scream’ (1996)

Scream este un clasic al horror-ului și, când a fost lansat, a întors genul pe dos, a continuat să aibă trei filme derivate și să fie costumul de Halloween pentru cumpărătorii de ultim moment de pretutindeni.

„Tăcerea mieilor” (1991)

Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) este un psihiatru închis, canibal și criminal în serie, a cărui intuiție și sfaturi le caută Clarice Starling (Jodie Foster), stagiară FBI, pentru un nou caz. Thrillerul psihologic este cel puțin înfiorător. The Silence of the Lambs (1991) este, în acest moment, primul și singurul film de groază care a câștigat premiul pentru cel mai bun film.

‘Al șaselea simț’ (1999)

Până în ziua de azi, thrillerul horror din 1999 al lui M. Night Shyamalan rămâne cel mai bun și cel mai bun final cu răsturnări de situație. Deși regizorul nu va mai avea niciodată influența cinematografică monoculturală pe care a avut-o în urma acestui film (adică, cum poți să întreci un asemenea final?!), acest film a fost peste tot timp de un an întreg și este menționat și astăzi.

„The Talented Mr. Ripley” (1999)

Temele întunecate din acest film sunt compensate de faptul că filmul este pur și simplu atât de elegant și sexy. Decorul și stilul de viață somptuos al tinerilor și bogaților, combinate cu actorii superbi care se învârt în lenjerie, fac ca acest film să fie la fel de frumos pe cât este de macabru.

„Se7en” (1995)

Nu este neapărat o vizionare ușoară, dar este o dramă incredibil de tensionată, bine jucată și captivantă. Filmul chiar se îmbunătățește cu cât îl privești mai mult.

Cele mai bune filme de acțiune din anii ’90

„The Matrix” (1999)

În această lume viitoare distopică, existăm într-o realitate simulată numită „Matrix”, iar câteva dintre personajele principale (Laurence Fishburne, Keanu Reeves) pot intra și ieși din ea. Matrix a fost aclamat de critici pentru efectele vizuale și cinematografia inovatoare.

‘Jurassic Park’ (1993)

Jurassic Park, regizat de Steven Spielberg în 1993, are loc pe o insulă transformată într-un parc de dinozauri clonați. Oricum, dinozaurii din film au fost reprezentați cu ajutorul unor imagini inovatoare generate pe calculator, iar filmul a fost cel mai bine vândut film din toate timpurile până la Titanic. De asemenea, a generat multe, multe continuări, care au dus în cele din urmă la acest gif al lui Chris Pratt.

„Terminator 2: Ziua Judecății” (1991)

Rareori o continuare este mai iubită decât originalul, dar T2 este un clasic al genurilor de acțiune și science-fiction. Nu numai că efectele speciale erau uluitoare în 1991 (și încă destul de bune și astăzi, având în vedere), dar Sarah Connor a Lindei Hamilton va rămâne în istorie ca una dintre cele mai dure femei din toate filmele.

‘Men In Black’ (1997)

Gândește-te la F.B.I., dar cu monștri din altă lume. Din fericire pentru James Edwards (Will Smith) de la poliția din New York, aceștia caută recruți. Din nefericire pentru James, habar n-are pentru ce s-a înrolat, dar depinde de el și de partenerul său „K” (Tommy Lee Jones) să salveze Pământul de niște extratereștrii super înfricoșători înainte de a fi prea târziu.

‘Mission: Impossible” (1996)

Există un motiv pentru care au făcut șapte filme și continuă. Ethan Hunt (Tom Cruise, cine altcineva?) este un agent secret renegat de organizația sa după ce și-a pierdut întreaga echipă de spioni. Pe fugă, el este forțat să îndeplinească o misiune periculoasă pentru un traficant de arme. Lăsând la o parte complotul OTT, este și o scuză pentru Cruise să facă cascadorii mișto, cum ar fi să se agațe de tavane și din vârful trenurilor – și acesta este începutul acestei tendințe.

‘Point Break’ (1991)

Unii s-ar putea să ne facă de rușine pentru că am pus acest clasic pe această listă, dar noi vă invităm să îl îmbrățișați. Când îl veți viziona și îl veți vedea nu doar pe Keanu Reeves, ci și pe Patrick Swayze în rol de surferi fără cămașă în sudul Californiei, ne veți mulțumi. Văzându-l pe Reeves în rolul unui agent FBI sub acoperire care încearcă să afle cine a fost în spatele recentelor spargeri din zonă, mă ține pe marginea scaunului de fiecare dată.

„Al cincilea element” (1997)

Bruce Willis și Milla Jovovich joacă în această odisee științifico-fantastică trăsnită despre un taximetrist futurist și extraterestrul super deștept pe care îl ia în posesie în secolul al 23-lea. Regizată de Luc Besson, imaginația vie și sumbru credibilă (deși nu total distopică) despre viitorul îndepărtat al rasei umane este extrem de captivantă, iar ciudățenia generală a filmului a făcut din el un fel de clasic.

„Prințesa Mononoke” (1997)

Un film de animație de la Studio Ghibli, acesta este povestea unei lumi în care zeii și oamenii trăiesc în armonie… până când nu mai trăiesc. Când Ashitaka este mușcată de un demon, pleacă în căutarea unui zeu-cerb care o poate ajuta și ajunge să aibă parte de o aventură. A fost regizat de legendarul regizor de anime Hiyao Miyazaki și rămâne unul dintre filmele anime cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

„Speed” (1994)

Esența acestui film este simplă: Keanu Reeves și Sandra Bullock sunt blocați într-un autobuz încărcat cu explozibili care va exploda dacă scade sub 80 de kilometri pe oră. Acest film este o performanță tehnică cu o muncă impresionantă a camerei de filmat și cascadorii uluitoare și te va ține pe marginea scaunului pe toată durata filmului. În plus, chimia dintre Reeves și Bullock este cu atât mai bună cu cât se știe că s-au îndrăgostit în secret unul de celălalt în timpul filmărilor.

Cele mai bune filme de familie din anii ’90

„Capcana părinților” (1998)

Gemenele identice Annie și Hallie (Lindsay Lohan) nu au știut niciodată de existența celeilalte până când și-au intersectat drumurile în tabăra de vară. Singurul răspuns logic? Să facă schimb de locuri pentru a-și putea întâlni pentru prima dată celălalt părinte și, în același timp, să își reunească cumva „chiriașii”. Veșnic recunoscător regizoarei Nancy Meyers pentru că l-a distribuit pe Dennis Quaid în rolul tatălui lor.

„Hook” (1991)

Steven Spielberg are un talent aparte pentru a ne prinde direct în sentimente, iar Hook este o clasă de maestru. Robin Williams joacă rolul unui Peter Pan adult, care și-a uitat rolul de lider al Băieților Pierduți din Neverland și a crescut în rolul său de avocat înstărit. Dar când copiii lui sunt răpiți de Căpitanul Hook, trebuie să se dea cu praf de zână și să meargă să-i salveze. Dulce, fermecător, emoționant de emoționant? Da, da, da și da.

„Frumoasa și bestia” (1991)

Frumoasa și Bestia a fost unul dintre acele filme pe care le aveam pe repeat când eram mică. Poate din cauza numerelor muzicale încântătoare sau a romantismului fermecător, dar mulți nu se puteau opri din vizionat. Acest film surprinde pur și simplu magia Disney cu povestea sa „veche ca timpul”. Fapt amuzant: Frumoasa și Bestia este primul film de animație care a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film.

„Regele Leu” (1994)

Regele Leu reprezintă apogeul Renașterii Disney și a stabilit recorduri de încasări la nivel mondial la lansarea sa. O repovestire inteligentă a lui Hamlet, filmul are la fel de multă dramă și inimă ca și filmul live-action din 2019.

„Toy Story” (1995)

Prima poveste Pixar de lung metraj a schimbat jocul pentru filmele de animație. Filmul din 1995, care a spus povestea a ceea ce fac jucăriile când părăsim camera, a fost revoluționar și a generat mai multe continuări, cea mai recentă ajungând în cinematografe în 2019.

‘The Nightmare Before Christmas’ (1993)

Clasicul de animație din lut al lui Tim Burton a stârnit dezbateri mai ales pentru o întrebare centrală la care nu răspunde niciodată în mod satisfăcător: Este acesta un film de Crăciun sau un film de Halloween? De ce să nu-i spunem ambele și să ne relaxăm și să ne bucurăm de animația superbă, de complotul bine gândit și de cântecele extrem de antrenante ale acestei frumuseți animate.

‘Space Jam’ (1996)

Space Jam, cu Michael Jordan și mai multe personaje animate Looney Tunes, sugerează o istorie alternativă a vieții lui Michael Jordan între retragerea sa din baschet în 1993 și revenirea sa în 1995. Filmul prezintă interacțiunile lui Jordan cu Bugs Bunny, mai mulți extratereștri, un parc de distracții și un nou interes amoros pentru Bugs.

viewscnt
Afla mai multe despre
filme