Atacurile cibernetice s-au dezvoltat și creează pagube în domenii tot mai diverse, a căror valoare se situează, în medie, la 4 milioane de dolari, cu pierderi mari de clienți, spune șeful Cisco Romania, Dorin Pena, unul dintre speakerii celei de-a doua ediții a WeLoveDigital.forum, din 4-5 aprilie. La forum, ministrul Comunicațiilor, președintele ANCOM și cei mai puternici jucători în business, care lucrează cu digitalul, se vor reuni pentru a analiza modul în care poate fi dezvoltată o afacere inclusiv online.
Cu peste 20 ani de experiență în domeniul digital și mii de ore de consultanță și training pentru clienți ca British Airways, Ryanair, Conde Nast, Hearst, Guardian Media Group, Time Inc, Publicitas, Mindshare, IAB UK &Ireland, Telegraph Media Group, Steve Thompson revine în România pentru acest forum.
Detalii suplimentare despre acest eveniment pot fi aflate AICI.
“Însă, nu toate atacurile sunt într-o marjă de 2 până la 5 milioane de dolari. Sunt atacuri care creează un impact de zeci de milioane de dolari sau atacuri de mii de dolari. Problema este că impactul devine din ce în ce mai mare, pentru că suprafața în care hackerii pot să activeze este din ce în ce mai vastă", a explicat Pena.
Potrivit datelor Cisco, mai mult de o treime dintre organizațiile care s-au confruntat cu o breșă de securitate în cursul anului trecut au raportat pierderi substanțiale de clienți, oportunități și venituri de peste 20%.
De altfel, 90% din aceste organizații își îmbunătățesc tehnologiile de protecție împotriva amenințărilor și procesele după atacuri, prin separarea funcțiilor IT și de securitate (38%), sporirea numărului de training-uri pe teme de securitate pentru angajați (38%) și punerea în aplicare a tehnicilor de diminuare a riscului (37%).
Managerii de securitate citează constrângerile bugetare, compatibilitatea slabă a sistemelor și lipsa de personal instruit ca fiind cele mai mari obstacole în dezvoltarea sistemelor de securitate, potrivit raportului Cisco de Securitate 2017.
Responsabilii cu operațiuni de securitate au declarat, de asemenea, că departamentele de securitate în care activează sunt medii din ce în ce mai complexe, 65% dintre organizații folosind de la 6 la peste 50 de produse de securitate, ceea ce crește riscul unor breșe de securitate.
Raportul arată că aceste vulnerabilități sunt exploatate de infractorii cibernetici care revin la vectorii "clasici” de atac, cum ar fi adware și spam-ul prin e-mail, acestea din urmă ajungând la niveluri neatinse din 2010.
Spam-ul reprezintă aproximativ două treimi (65%) din e-mail-urile primite, 8-10% dintre acestea fiind declarate malițioase. Volumul de spam la nivel mondial este în creștere, cel mai adesea fiind răspândit de rețele de tip botnet.