Camera Deputaților vrea să furnizeze servicii de calitate populației și mediului de business printr-o platformă IT, care va fi disponibilă la finele anului viitor

Camera Deputaților vrea să furnizeze servicii de calitate populației și mediului de business printr-o platformă IT, care va fi disponibilă la finele anului viitor
scris 5 aug 2021

Asocierea formată din SolvIT Networks (lider) și Crucial Systems&Services va livra o platformă IT prin intermediul căreia Camera Deputaților va furniza populației și mediului de business servicii estimate ca fiind de calitate. Anticipat la 10,5 milioane de lei, fără TVA, pentru 14 luni, contractul a fost semnat pentru 10,2 milioane de lei, fără TVA.

Subcontractanți vor fi Intelligent Quality Software Testing SRL - 3,6%, Certsign - 8,45% și Mindsoft IT Solutions - 5,77%.

Urmărește-ne și pe Google News

La procedură s-a înscris și asocierea formată din One Software (lider), Institutul pentru Tehnică de Calcul și Stefadina Comserv.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Denumit "Creșterea capacității administrative a Camerei Deputaților pentru furnizarea de servicii de calitate”, proiectul va fi finanțat din fonduri europene nerambursabile și va avea o durată de pentru 14 luni de la data atribuirii.

EXCLUSIV Reacția Transilvania Broker la scandalul momentului, generat de acuzații de recrutare a forței de vânzări a celorlalți brokeri. CEO: Este o campanie de informare, nu de recrutare. Am trimis circa 1.000 de scrisori, nu la toți agenții de vânzări CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reacția Transilvania Broker la scandalul momentului, generat de acuzații de recrutare a forței de vânzări a celorlalți brokeri. CEO: Este o campanie de informare, nu de recrutare. Am trimis circa 1.000 de scrisori, nu la toți agenții de vânzări

"Obiectivul general al proiectului constă în creșterea capacității administrative a structurii organizatorice a serviciilor Camerei Deputaților prin măsuri de simplificare a furnizării serviciilor către beneficiari, susținute prin implementarea unor soluții informatice inovative. Contractul presupune furnizarea de echipamente hardware necesare platformei de acces, procesare și stocare documente, furnizarea de licențe pentru software, servicii de consultanță pentru definirea în detaliu a cerințelor adoptării noului cadru procedural și informațional în vederea îmbunătățirii interacțiunii cetățenilor și mediului de afaceri și creșterea calității serviciilor furnizate, servicii IT, constând în totalitatea serviciilor pentru implementarea sistemului, precum și pentru garanția și suportul acestuia, servicii de instruire a utilizatorilor și administratorilor soluțiilor informatice implementate, precum și servicii de scanare", se arată în anunțul licitației.

FOTO Campanie „Cumpărați local”: BMW și Mercedes-Benz își prezintă mașinile reciproc, în vitrinele din Munchen CITEȘTE ȘI FOTO Campanie „Cumpărați local”: BMW și Mercedes-Benz își prezintă mașinile reciproc, în vitrinele din Munchen

Punerea în funcțiune a platformei va optimiza și simplifica procesele operaționale din cadrul Camerei Deputailor și va reduce cu cel puțin 20% durata pentru parcurgerea procedurilor administrative aferente serviciilor publice furnizate cetățenilor, prin digitalizarea fluxurilor de lucru din cadrul instituției.

De asemenea, proiectul va conduce la îmbunătățirea abilităților și cunoștințelor personalului Camerei Deputaților.

"Prin proiect se urmărește implementarea unor măsuri de simplificare pentru reducerea poverii administrative pentru beneficiari, prin posibilitatea constituirii dosarelor electronice (inclusiv retro-digitalizarea acestora în cazul în care sunt depuse în format letric la registratura instituției), actualizarea acestora prin schimbul de informații electronice prin portal, înregistrarea automată în registratura electronică, stocarea în dosarul electronic, notificarea personalului cu privire la primirea unui nou document. În plus, va avea loc digitizarea fluxurilor interne ale instituției aferente proceselor de asigurare a serviciilor prin intermediul platformei integrate și asigurarea lucrului colaborativ pe documentele aferente procesului pentru personalul instituției, eliminându-se astfel posibilitatea pierderii, dublării datelor și informațiilor deținute în cadrul instituției", se mai arată în caietul de sarcini al licitației.

Cu activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), SolvIT Networks a consemnat în 2020 afaceri de 29,04 milioane de lei și un profit net de 4,03 milioane de lei. Compania este controlată de Constantin Sebastian Iliescu - 29%, Ionuț Emil Ertene - 29%, Mihai Scemtovici - 29% și Sorin Cristian Tudora - 13%.

Crucial Systems&Services desfășoară activități de repararea calculatoarelor și a echipamentelor periferice și a consemnat anul trecut un business de 7,86 milioane de lei.

Proprietarii firmei sunt Elena Andreea Avrigeanu - 50% și Bogdan Mihaiță Moldoveanu - 50%, conform termene.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
camera deputatilor
licitatie
sistem it
oferte