Bugetarii vor mai aștepta creșterea salariilor, legea va fi aplicată în minimum 4 ani, din 2016

Bugetarii vor mai aștepta creșterea salariilor, legea va fi aplicată în minimum 4 ani, din 2016
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 oct 2015

Salariile bugetarilor vor fi majorate, prin noua lege a salarizării, începând cu ianuarie anul viitor, dar numai în etape, pe o perioadă de minimum patru ani, a anunțat, marți, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

"Noi am spus-o că undeva la minimum 4 ani să aplicăm această lege, pentru că impactul este consistent. Legea salarizării nu o poți aplica într-un an de zile, este imposibil (...) Este o discuție la Ministerul de Finanțe, având în vedere ceea ce urmează în următorii ani de zile, 2016, 2017, 2018, încărcarea pe acești ani, ca și încărcare pe parte de deficit, cam asta ar fi pentru noi perioada optimă de a se aplica o astfel de lege", a spus Teodorovici.

Urmărește-ne și pe Google News

Întrebat dacă este exclus ca o primă tranșă de majorare a salariilor să fie aplicată din acest an, de la 1 decembrie, ministrul a explicat că anul acesta nu are cum să fie luat în calcul.

"Nu are cum să intre nici ca legalitate. Legea intră în Parlament în noiembrie și într-o lună de zile este extrem de complicat să dezbați o astfel de lege, care va avea efecte în toată zona de inițiator bugetar. Așa cum este gândită astăzi, este 1 ianuarie ca și dată de aplicare. Săptămâna viitoare, legea ar trebui închisă și trimisă la Parlament", a mai spus Teodorovici.

Vineri, ministrul a declarat că proiectul bugetului de stat pe anul viitor nu ia în calcul noua Lege a salarizării, susținând atunci că Parlamentul este cel care va decide atât momentul de la care legea va fi aplicată, cât și cuantumul tranșelor de majorare a salariilor.

El nu a putut preciza atunci dacă în deficitul estimat pentru anul viitor, pe care Guvernul încearcă să îl mențină sub 3% din PIB, vor fi incluse și majorările de salarii ale bugetarilor, spunând doar că Parlamentul va decide fie eliminarea unor măsuri din buget, pentru a crea spațiul fiscal necesar acestor majorări, fie va decide chiar depășirea limitei de 3% din deficit.

În luna octombrie, salariile angajaților din sănătate au fost majorate cu 25%, iar ulterior Guvernul a decis să crească, din decembrie, și salariile din educație, cu 15%, cu un efort bugetar anual de 1,7 miliarde de lei, împins pe bugetul de anul viitor. Pentru majorarea salariilor în sănătate, efortul bugetar a fost calculat la 1,3 miliarde de lei pe an.

Guvernul preciza că, la aceste majorări salariale, vor fi adăugate și cele pregătite prin noua lege a salarizării.

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a atenționat recent că factorii de decizie din România au amânat o serie de măsuri de relaxare fiscală pentru a evita creșterea excesivă a deficitului bugetar, dar că intenția Guvernului de a crește salariile din sectorul public în 2016, an electoral, reprezintă un risc mai mare și ar putea arunca în aer deficitul, cu sancțiuni din partea piețelor financiare și a agențiilor de rating.

În acest an, Guvernul a mai majorat cu câte 5%, în martie și în septembrie, salariile personalului didactic auxiliar și cu 12% salariile personalului nedidactic, în august.

Tot pe parcursul acestui an au mai fost decise creșterea salariului minim și dublarea alocațiilor de stat pentru copii.

Sistemul bugetar are în prezent circa 1,2 milioane de angajați, reprezentând aproximativ un sfert din numărul total de salariați din economie. Cheltuielile de personal au avut anul trecut o pondere de 22,2% în totalul cheltuielilor bugetare.

viewscnt
Afla mai multe despre
bugetari
salarii
lege