Acționarii BRD - Groupe Société Générale au aprobat distribuirea unui dividend brut de 0,0749 lei/ acțiune din profitul distribuibil aferent anului 2020, de 951,56 milioane lei. Aceștia spun că, pe viitor, principalele provocări pentru sectorul bancar sunt legate de evoluția pandemiei și se așteaptă un volum de credite în creștere în 2021 atât pe segmentul de retail, cât și pe cel al companiilor, într-un context de relansare economică, scrie News.ro.
Adunările Generale Ordinară și Extraordinară ale Acționarilor (AGA) BRD - Groupe Société Générale s-au desfășurat pe 22 aprilie, fiind aprobate și bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2021, și programul de activitate pe exercițiul financiar al anului 2021.
Banca a avut în 2020 un profit net de 951,56 milioane lei și un venit bancar net de 2,92 miliarde lei. Veniturile nete din dobânzi ale băncii s-au ridicat la 1,95 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transferAcționarii au aprobat distribuirea unui dividend brut de 0,0749 lei/ acțiune din profitul distribuibil aferent anului 2020 de 951,56 milioane lei, plata dividendelor în data de 4 iunie 2021 și data plății amânate în data de 29 noiembrie 2021.
”Criza Covid-19 a încheiat brusc un ciclu expansionist de 9 ani. Deși inițial se estima o scădere cu aproximativ 6% în contextul crizei, PIB-ul României s-a contractat cu 3,9% în 2020. Pe viitor, relansarea economică va depinde în mod semnificativ de cursul pandemiei și de execuția programelor de relansare economică adoptate de autorități. Fondurile UE reprezintă un potențial catalizator pentru redresarea economică. României i s-au alocat 80 miliarde euro pentru perioada 2021-2027. Pentru 2021, ritmul creșterii economice va fi condiționat de o normalizare treptată a situației pandemice în urma succesului campaniilor de vaccinare, de o revigorarea activității economice externe și îmbunătățirea perspectivei pentru cererea internă”, arată BRD.
CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)Pentru a sprijini economia în contextul evoluției epidemiei COVID 19, banca centrală a redus rata de politică monetară de patru ori în 2020 cu 125 de puncte de bază în total, la 1,25%. Dar ratele interbancare sunt în prezent în creștere, determinate de majorarea inflației la începutul anului 2021, precizează BRD.
”Sistemul bancar beneficiază de poziții solide de lichiditate și capitalizare. Situat la 66% la finalul anului 2020, raportul credite/depozite lasă spațiu semnificativ pentru creșterea creditelor”, precizează banca.
Cu o rată a fondurilor proprii totale de 23,2% la finalul anului 2020, sistemul bancar românesc este bine capitalizat, spun reprezentanții BRD.
”Pe viitor, principalele provocări pentru sectorul bancar sunt legate de evoluția pandemiei care a generat ajustarea bruscă a perspectivelor de creștere economică și consecințele acesteia asupra solvabilității agenților economici afectați. Se așteaptă un volum de credite în creștere în 2021 atât pe segmentul de retail, cât și pe cel al companiilor, într-un context de relansare economică”, menționează raportul băncii.
CITEȘTE ȘI Poșta Română are oferte de la 3 mari bănciLa planuri pe termen mediu și lung, BRD și-a planificat continuarea transformării rețelei de agenții: reducerea pragmatică a numărului, mărirea dimensiunii medii, introducerea formatelor noi de sucursală adaptate noului model de vânzări și servicii și impulsionarea unei abordări colaborative.
Creditele nete sunt așteptate să reintre pe o curbă ascendentă începând cu 2021 și să ajungă la 32,1 miliarde lei, de la 30,7 miliarde lei în 2020.
Soldul creditelor acordate clienților Retail va rămâne constant, în ciuda reactivării producției. Banca estimează totodată o creștere semnificativă a creditelor acordate companiilor, cu o contribuție importantă atât a sectorului mari companii, cât și a finanțării IMM-urilor, datorită în special programului IMM Invest.
Se estimează ca venitul net bancar să beneficieze de o creștere a volumului de credite (volumul creditelor nete bugetat în creștere cu +3,2%) și de efecte pozitive de structură, în timp ce scăderea ratelor de dobândă va avea un efect negativ.
De asemenea, acționarii au aprobat reînnoirea mandatului de administrator al lui Benoit Jean Marie Ottenwaelter pentru o perioadă de 4 ani, începând cu data de 7 iulie 2021, precum și numirea Mariei Rousseva în calitate de administrator, pentru o perioadă de 4 ani (numirea este sub condiția obținerii aprobării prealabile începerii exercitării funcției, emisă de Banca Națională a României, conform dispozițiilor legale în vigoare. Termenul de 4 ani al mandatului începe să se calculeze din a treia zi lucrătoare ulterioară primirii aprobării prealabile a Băncii Naționale a României).
De asemenea, Aurore Brigitte Micheline Gaspar a fost numită administrator, pentru o perioadă de 4 ani (numirea este sub condiția obținerii aprobării prealabile începerii exercitării funcției, emisă de BNR).
BRD - Groupe Société Générale operează o rețea de 584 de unități. Banca are aproximativ 2,5 milioane de carduri și o rețea de acceptare de aproximativ 30.000 POS și aproape 1.400 ATM-uri. Activele băncii, la sfârșitul lunii decembrie 2020, erau de 61,6 miliarde lei.
BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 133.000 de angajați în 61 de țări și peste 30 de milioane de clienți individuali, companii și investitori instituționali în întreaga lume, în trei activități-cheie: Retail banking în Franța; Retail banking internațional, Asigurări și Servicii financiare pentru companii; Global Banking și Soluții pentru Investitori.