Modificările de fiscalitate, intrate în vigoare la începutul acestui an, au dus la mutarea PFA către microîntreprinderi, datorită taxării mai reduse, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș, la conferința Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizată de Profit.ro la Banca Națională a României.
Au apărut 5.000 de noi microîntreprinderi de la începutul acestui an, a spus Biriș, explicând că nu este vorba de spirit antreprenorial, ci de schimbarea formei de organizare de la PFA la microîntreprindere datorită fiscalității mai avantajoase.
Fiscalitatea modelează comportamentul, spune secretarul de stat, pentru că impozitarea se face în funcție de cum se câștigă - fiind diferită pentru salarii, activități independente etc -, și nu în funcție de cât se câștigă. În opinia sa, baza impozabilă ar trebui să fie similară pentru toate tipurile de venit, fără excepții, retratări sau bariere.
Biriș a arătat că migrația de la PFA la microîntreprinderi și invers are loc de mulți ani, în funcție de cum s-a schimbat impozitarea.
”În istoria recentă, am avut trei perioade. A fost perioada wild wild west când se făceau plăți la negru sau ocolite, de regulă. A apărut, apoi, supapa microîntreprinderilor care a fost exploatată și s-au înființat multe companii în anii 2000. Apoi, s-au introdus măsuri antiabuz, cum ar fi limitarea activităților pentru care se puteau înființa micronîntreprinderi, și a avut loc o PFA-rizare a României. Acum, procesul este invers, de la PFA la micro pentru că sarcina fiscală este în funcție de cum se câștigă, și nu cât se câștigă”, a declarat Biriș.
„Creăm categorii privilegiate și categorii oropsite. Prin noul Cod Fiscal am obținut predictibilitate și stabilitate? Nici pomeneală. În loc de predictibilitate, avem în continuare, discrepanțe”, a adăugat acesta. Noul Cod Fiscal a majorat povara taxării pentru PFA prin introducerea obligatorie a contribuției de asigurări sociale (CAS) la venitul net efectiv realizat în loc de o bază aleasă, dar nu mai mică de 35% din salariul mediu brut. CAS este obligatorie, din acest an, și pentru cei care au în paralel salarii.
Aceeași lege a introdus trei cote de impozit pentru microîntreprinderi, de 1%, 2% și 3%, în funcție de numărul de salariați. Totodată, plafonul pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor a fost majorat de la 65.000 la 100.000 euro anual.
În aceste condiții, rata efectivă de taxare pentru PFA, care nu sunt și salariate, este de 35,3% la un venit de 60.000 euro, iar pentru o microîntreprindere fără salariați este de aproape trei ori mai mică, respectiv de 12,8%.