Producătorul de frigidere Arctic nu a reușit să convingă instanța să oblige Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) să-i restituie suma de 5,8 milioane de lei, plătită în urma unor decizii de impunere emisă în 2015, atunci când instituția a constatat că societatea din Găiești nu și-ar fi îndeplinit obligațiile cu privire la cotele legale de valorificare a deșeurilor de ambalaje. Decizia Curții de Apel București (CAB), emisă la finele lunii iunie, a fost atacată cu recurs de către Arctic în prima parte a acestei luni.
Potrivit datelor din dosar, AFM a constatat că Arctic ar fi introdus pe piața românească în perioada supusă controlului, ianuarie 2009 – decembrie 2013, o cantitate de 17.419.015 kg de deșeuri de ambalaje (lemn, hârtie/carton, folie/plastic și metal), în raport cu care este responsabilă pentru îndeplinirea obiectivelor legale de valorificare prevăzute de HG 621/2005 și, ulterior, de OUG 196/2005.
Autoritatea a mai constatat că Arctic ar fi reciclat doar 6.990.508 kg de deșeuri de ambalaje. În replică, societatea din Găiești a susținut că ar fi valorificat o cantitate de deșeuri de 24.559.740 kg și a adus în sprijinul afirmațiilor o serie de documente puse la dispoziție inspectorilor AFM în cursul controlului.
Inspectorii AFM nu au luat în considerare informațiile din documentele prezentate de Arctic din mai multe motive, conform motivării instanței.
“Nu au fost luate în considerare la stabilirea bazei de impunere ca fiind valorificate și reciclate în vederea îndeplinirii obiectivului anual de valorificare și reciclare a deșeurilor de ambalaj:
- cantitățile de deșeuri de ambalaje predate către SC Igo SA, deoarece Arctic nu a respectat prevederile articolelor 33 și 35, respectiv articolelor 24 și 27 din Ordinul MMGA nr. 578/2006;
- cantitățile de deșeuri predate prin SC Ada Metal International SRL către SC Kirazoglu Corporation SRL, deoarece, în urma verificărilor efectuate la SC Kirazoglu Corporation SRL, s-a constatat că această societate a preluat de la Ada Metal International numai deșeuri metalice feroase provenite de la Arctic și nu și deșeuri de ambalaj din metal;
- cantitățile de deșeuri predate prin SC Ada Metal International SRL către SC Cos Târgoviște SA, deoarece, în urma verificărilor efectuate la SC Cos Târgoviște SA, s-a constat că această societate a preluat de la SC Ada Metal International SRL numai deșeuri metalice feroase provenite de la Arctic și nu deșeuri de ambalaj de metal;
- cantitățile de deșeuri predate prin SC Ada Metal International SRL către SC Taff Catsym SRL în perioada 2009 – 2011, deoarece această din urmă societate nu deținea autorizație de valorificare deșeuri lemn, iar, în anul 2012, deșeurile de ambalaje de la SC Arctic SA au fost raportate în sistemul de transfer de responsabilitate”, se arată în motivarea instanței.
Arctic a fost reprezentată în litigiu de SCA Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen București.
Cu afaceri de 2,3 miliarde de lei în 2018, Arctic deținut de grupul turc Arçelik și este cel mai mare producător local de frigidere.
Compania a început, în anul 2017, lucrările de construcție pentru o nouă fabrică de mașini de spălat rufe, amplasată în localitatea Ulmi, județul Dâmbovița.
Arctic a anunțat atunci că va investi 471 milioane lei (103,5 milioane euro) în construcția noii fabrici, care va produce 2,2 milioane de mașini de spălat pe an.