Apele Române: Viitura de pe Dunăre va ajunge în România în 1 octombrie, datorită atenuării

Apele Române: Viitura de pe Dunăre va ajunge în România în 1 octombrie, datorită atenuării
scris 25 sep 2024

Specialiștii de la Administrația Națională Apele Române afirmă că viitura de pe Dunăre va ajunge mai târziu decât se estima, adică în 1 octombrie, datorită atenuării în zonele natural inundabile din Serbia. Debitul Dunării la intrarea în țară este, miercuri, de 6.600 de metri cubi pe secundă și va ajunge la valoarea maximă de 8.000 de metri cubi pe secundă, în 1 octombrie.

”Debitele Dunării la intrarea în țară sunt astăzi la valoarea de 6.600 mc/s (aproape dublu față de media multianuală a lunii septembrie, 3.800 mc/s), vor fi în creștere ajungând până la valoarea maximă de 8.000 mc/s în data de 1 octombrie, conform prognozei emise de colegii noștri de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor”, afirmă reprezentanții Administrației Apele Române.

Urmărește-ne și pe Google News
Iulian Stanciu, eMAG: Cred în egalitatea de șanse, dar în România ea nu există. Una este să te naști în București și altceva e să te naști într-un sat de munte CITEȘTE ȘI Iulian Stanciu, eMAG: Cred în egalitatea de șanse, dar în România ea nu există. Una este să te naști în București și altceva e să te naști într-un sat de munte
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Aceștia arată că prognoza a fost elaborată pe baza ultimelor date din bazinul Dunării, a estimărilor prognostice și a informațiilor suplimentare primite în urma consultărilor cu experții de la Centrele Naționale de Prognoze Hidrologice din Ungaria și Serbia, a precipitațiilor prognozate pentru următoarea perioadă, precum și a modificării atenuării acestei viituri în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo. De aceea, atenuarea este mai mare față de condițiile anterioare (ca urmare a reducerii semnificative a debitului maxim și a volumului undei de viitură), scrie News.ro.

Potrivit sursei citate, în situația în care se vor înregistra precipitații suplimentare pe afluenții interiori ai Dunării, la intrarea în țară, prognoza va fi reactualizată.

”Menținem monitorizarea strictă a nivelurilor și a liniei de apărare de la Dunăre, iar în situația în care se vor emite și alte avertizări formațiile de intervenție vor fi dublate cu agenți hidrotehnici. Hidrologii de la nivelul celor 7 Administrații Bazinale de Apă - Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeș-Vedea, Apele Române Buzău-Ialomița, Apele Române Prut-Bârlad și Apele Române Dobrogea-Litoral transmit permanent informațiile despre nivelurile Dunării în vederea reactualizării prognozelor și după caz a emiterii unor noi avertizări/atenționări hidrologice”, au precizat reprezentanții Administrației Apele Române.

Mii de saci, materiale și utilaje au fost aduși aproape de sectorul românesc al Dunării. Totodată, au fost inspectați la pas cei 1.100 de kilometri de diguri, precum și punctele vulnerable care au fost, în funcție de situație, consolidate.

viewscnt
Afla mai multe despre
dunare
romania