APAPR: Titlurile de stat au tras în jos performanța fondurilor de pensii private din primele 5 luni ale anului. Situația este temporară. Actualul episod de volatilitate nu este nici primul, nici ultimul pentru Pilonul II !

APAPR: Titlurile de stat au tras în jos performanța fondurilor de pensii private din primele 5 luni ale anului. Situația este temporară. Actualul episod de volatilitate nu este nici primul, nici ultimul pentru Pilonul II !

Radu Crăciun, președinte APAPR

scris 15 iun 2022

Performanța negativă a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul 2) înregistrată în primele cinci luni ale anului a fost efectul deprecierii portofoliului de titluri de stat, tip de activ în care administratorii au investit peste 50% din banii participanților, în vederea încadrării, astfel, în gradul de risc, a declarat președintele Asociației Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun. În ultimele 12 luni (iunie 2021 – iunie 2022), indicele de preț al tuturor titlurilor de stat emise de România a scăzut cu 12%, dintre care 8% doar în acest an.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent
Urmărește-ne și pe Google News

În primele 5 luni ale anului, potrivit datelor APAPR, Pilonul 2 s-a confruntat cu o depreciere temporară a activelor de circa 5,9%.

Cele șapte fonduri de pensii Pilon 2 aveau la finele lunii aprilie a acestui an plasamente în titluri de stat reprezentând între 53% și 66% din activul fiecăruia, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiare (ASF).

Șase din cele șapte fonduri se încadrează în gradul de risc mediu, iar unul intră în categoria de risc ridicat (fondul Aripi, administrat de Generali Pensii). 

Păun, Black Sea Fund: România are potențialul să lanseze un nou unicorn în următorii 5 ani, va fi tot din zona tehnologiei. Despre Black Sea Fund: Abia peste 3-4 ani se poate vorbi despre un exit CITEȘTE ȘI Păun, Black Sea Fund: România are potențialul să lanseze un nou unicorn în următorii 5 ani, va fi tot din zona tehnologiei. Despre Black Sea Fund: Abia peste 3-4 ani se poate vorbi despre un exit
"Deprecierile din această perioadă din Pilonul II nu sunt cauzate de scăderi bursiere, ci de deprecierea temporară a valorii titlurilor de stat din portofoliu. Însă, pentru faptul că fondurile de pensii sunt investitori pe termen lung, care cumpără și păstrează titlurile de stat până la maturitate, practic această scădere se va resorbi până la maturitatea titlurilor, al căror preț revine invariabil la valoarea nominală. Practic, această depreciere se va inversa imediat ce inflația și dobânzile vor reveni pe tendință descendentă, moment pe care analiștii îl estimează în trimestrele 3 sau 4 ale acestui an", a spus reprezentantul asociației.
 
El a adăugat că actualul episod de volatilitate nu este nici primul, nici ultimul pentru Pilonul II.

"La finele lui 2018, pe fondul adoptării OUG 114/2018, Bursa de Valori București a căzut, iar Pilonul II a arătat o depreciere de 3% în două luni. În anul următor, adică 2019, Pilonul II a recuperat și a avut cel mai bun rezultat anual din ultimii 9 ani, respectiv 11,8%. De asemenea, acum 2 ani, când a debutat pandemia Covid-19, în primele 3 luni din anul 2020 Pilonul II a arătat o scădere de aproape 7%, însă a recuperat la fel de rapid și a încheiat anul cu un rezultat pozitiv de 6,2% pe întreg anul 2020", a mai spus Crăciun.

La finele lunii aprilie, activul net al Pilonului 2 însuma 88,394 miliarde de lei, de la 89,096 miliarde de lei în decembrie 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
pilonul 2
active
titluri de stat