Traversăm cele mai calde zile din an, iar hidratarea este esențială pentru sănătatea și confortul nostru în această perioadă. Senzația de sete ne însoțește aproape permanent din cauza căldurii. Ce este însă cel mai bine să bem pentru a ne hidrata corect - apă, suc, bere sau ceai?
Orice băutură care conține zahăr sau alcool deshidratează
În primul rând, este bine de știut că orice băutură care conține alcool sau zahăr deshidratează.
„Atât zahărul, cât și alcoolul deshidratează. Senzația că berea hidratează sigur că a tot fost studiată, însă orice conține moleculă de alcool conduce, practic, la deshidratare”, explică Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională, pentru HotNews.ro.
„Berea este o plăcere și este bucuria berii, trebuie băută cu grijă și numai ca adult sănătos, însă singurul lichid care hidratează este apa minerală, care conține minerale, atunci când este foarte cald”, spune nutriționistul.
Apa minerală și ceaiul rece, ideale pe caniculă
În plus, sunt recomandate și băuturile care conțin multă apă - ceaiuri neîndulcite și din plante, care ajută hidratarea, precum cele de fructe de pădure, de afine și de mentă, iar dacă adăugăm și puțin ghimbir în ceai, precum și lămâie, este cu atât mai bine. Îl putem bea, bineînțeles, rece.
Nu sunt recomandate vara ceaiurile diuretice, care deshidratează, mai spune nutriționistul.
Ceaiurile se pot bea de la rece sau la temperatura camerei, dar nu fierbinți.
Iar pentru a elimina toxinele și a scădea colesterolul, nu este bine să se bea apă sau ceai înainte sau în timpul mesei, pentru că acest lucru ar însemna să diluăm sucurile gastrice. „Băute după masă înseamnă a elimina toxinele”, arată Lygia Alexandrescu.
Laptele, ideal pentru copii atunci când este foarte cald afară
În ceea ce îi privește pe copii, laptele hidrtatează foarte bine - laptele conține sodiu în mod natural - iar copiii care beau lapte când transpiră, mai ales vara, când fac efort, se pot hidrata foarte bine dacă beau lapte, spune nutriționistul.
„Și aș mai pune pe această listă de lichide care hidratează și chiar hrănesc lactatele fermentate - cele foarte lichide, precum chefirul, sana, laptele bătut. Așadar, nu iaurt mâncat cu furculița, ci lactatele fermentate, care au și probiotice și care ajută enorm rehidratarea și aduc și aminoacizi”, este sfatul Lygiei Alexandrescu.