Proiectul legii turismului, la care au lucrat toate instituțiile cu atribuții în domeniu în ultimii șase ani, a fost finalizat și urmează să fie supus dezbaterii publice în luna decembrie, după o consultare finală cu patronatele din domeniu, pentru ca în martie 2016 să intre în Parlament, a declarat pentru Profit.ro Anca Nedea, președintele Autorității Naționale pentru Turism (ANT).
"Una dintre primele măsuri pe care le-am luat la conducerea ANT a fost înființarea unei echipe de management de proiect pentru a dezgropa și a da o coerență proiectului <<Legea Turismului>>, pe care sperăm să-l tranformăm într-o realitate. De șase ani au circulat foarte multe variante de lege a turismului, unele mai bune, altele mai slabe", a spus Nedea.
ANT și-a propus ca până la sfârșitul anului proiectul de lege a turismului să fie supus dezbaterii publice, iar 31 martie 2016 este termenul până la care va intra în Parlament.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Am luat tot ce înseamnă legislație care atinge industria ospitalității, am analizat și am dat la o parte tot ce era anacronic și nu avea coerență. Am ținut cont de tot ce a însemnat propunere coerentă și strategică de la industrie, pentru că unele sunt subiective. S-a urmărit ca această lege să aibă un viitor și să fie aplicată cel puțin în următorii 15-20 de ani, nu să scoatem legi pe care să le folosim doar 2-3 ani", a adăugat șefa ANT.
Proiectul de lege a ajuns miercuri și la ministrul Economiei, Mihai Tudose, urmând să fie susținută de ANT în fața patronatelor, într-o discuție finală, și abia apoi să intre în dezbatere publică.
"Lucrurile total noi și foarte importante sunt legate de obligativitatea de a crea strategii care să se integreze la nivel de strategie de țară. ANT și ministerul de resort vor avea, prin această lege, obligativitatea să elaboreze programul de marketing turistic, ceea ce nu a existat până acum, adică un program coerent pe termen lung din care decurg strategii pe fiecare nișă, iar fiecare detaliu să fie legiferat prin hotărâri de guvern", a mai spus Nedea.
Ea a adăugat că prin noua lege a turismului, autoritățile vor fi obligate să dezvolte și partea de mediu online, inclusiv un portal național de turism, care până acum nu a existat.
În România se cazează anual în jur de 1,7-1,8 milioane străini, dar mai mult de jumătate din ei sunt oameni de afaceri ajunși în interes de serviciu, și nu turiști. Pe litoral ajung în fiecare vară doar 20-30.000 de străini, sub 2% din totalul turiștilor care merg la mare.