Agenția Spațială Europeană vrea să angajeze și să lanseze în spațiu primul astronaut cu dizabilități fizice

Agenția Spațială Europeană vrea să angajeze și să lanseze în spațiu primul astronaut cu dizabilități fizice
scris 27 iun 2021

Agenția Spațială Europeană (ESA) spreă să angajeze și să lanseze în spațiu primul astronaut cu dizabilități fizice și câteva sute de para-astronauți aspiranți au aplicat deja pentru acest lucru, a declarat șeful ESA, Josef Aschbacher, transmite Reuters.

Programul spațial care reunește 22 de membri a încheiat cea mai recentă campanie de recrutare de astronauți și a primit 22.000 de cereri, a spus Aschbacher, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Am dori să lansăm un astronaut cu dizabilități, care ar fi prima dată în istorie. Dar mă bucur și pentru ESA, deoarece arată că spațiul este pentru toată lumea și asta aș vrea să transmit”, a adăugat austriacul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Trump Organization, vizată înt-o anchetă penală de către Cyrus Vance CITEȘTE ȘI Trump Organization, vizată înt-o anchetă penală de către Cyrus Vance

ESA, a cărei rachetă Ariane a dominat odată piața lansărilor comerciale de satelit, se confruntă cu o concurență din ce în ce mai acerbă din partea unor companii finanțate de giganți ai tehnologiei, cum ar fi Blue Origin, a lui Jeff Bezos și SpaceX, înființată de Elon Musk.

Fondatorul Amazon, Bezos, speră ca luna viitoare să devină primul om care să meargă în spațiu cu propria rachetă, subliniind rolul tot mai mare pe care îl joacă miliardarii tehnologici într-un domeniu care a fost cândva dominat de agențiile publice.

"Spațiul se dezvoltă extrem de rapid și dacă nu ajungem din urmă acest tren, rămânem în urmă", a adăugat Aschbacher, subliniind planurile de a modela agenția ca un jucător antreprenorial, gata să lucreze cu investitorii în capital riscant pentru a ajuta la creșterea startup-urilor europene, care ar putea rivaliza într-o bună zi cu jucătorii din Silicon Valley.

Dificultățile sunt imense: bugetul ESA de 7 miliarde de euro este o treime din cel al NASA, în timp ce șapte sau opt lansări pe an sunt mult mai mici comparativ cu cele 40 efectuate de Statele Unite.

VIDEO Florin Cîțu: Vrem ca relația economică dintre România și Germania să devină și mai puternică CITEȘTE ȘI VIDEO Florin Cîțu: Vrem ca relația economică dintre România și Germania să devină și mai puternică

Aschbacher, care a crescut uitându-se la stelele de deasupra fermei montane a părinților săi din Austria, a candidat odată pentru a deveni astronaut ESA când era student.

Dar ceea ce a fost odată un entuziasm de nișă, a devenit acum mainstream, a spus el. Anunțul de angajare din acest an a atras cereri de aproape trei ori mai mari față de cele 8.000 de cereri primite în urmă cu un deceniu, iar un sfert dintre acestea sunt din partea unor femei, în creștere față de doar 15% înainte.

ESA a promis să dezvolte tehnologii pentru a se asigura că persoanele cu dizabilități, cum ar fi picioarele scurtate, joacă un rol complet. Și acei astronauți vor merge dincolo de Stația Spațială Internațională: unii se vor deplasa în stația Gateway planificată de SUA pe Lună, în timp ce statele membre ale ESA iau în considerare o invitație din partea agențiilor spațiale chineze și ruse de a participa la proiectul lor similar de bază lunară.

Ar putea astronauții europeni să lucreze într-o zi simultan pe două baze lunare diferite? Invitația este pe masă și este o idee foarte frumoasă”, a mai spus șeful ESA.

viewscnt
Afla mai multe despre
astronaut
para-astronaut
esa