2K Telecom, deținută integral de fratele fostului deputat Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță, a intrat în insolvență pentru că Ministerul Finanțelor a refuzat să deconteze un ajutor de stat de 20,3 milioane de lei, fapt ce a condus la amânarea plăților către furnizorii operatorului telecom, reiese din hotărârea Tribunalului Prahovei din 10 ianuarie, prin care a admis cererea de insolvență depusă de companie.
Cererea de intrare în insolvență a fost înregistrată de companie la 29 decembrie 2016, cum a anunțat atunci în premieră Profit.ro.
În motivarea cererii, 2K Telecom a arătat că se află în vădită stare de insolvență, având în vedere că, la data formulării cererii, înregistrează datorii totale de 166,55 milioane de lei, acumulate ca urmare a conjuncturii economice nefavorabile, societatea nedispunând de lichidități pentru plata acestora.
CITEȘTE ȘI Trump va ridica sancțiunile impuse Rusiei în schimbul unui acord nuclear cu Moscova“Un alt factor important care a dus la dezechilibrul situației financiare a companiei a fost refuzul Ministerului Finanțelor de a deconta cererea de plată în cadrul proiectului de investiții realizat de 2K Telecom. În baza contractului de finanțare, compania a efectuat investiții de 50.770.364 lei și a angajat 103 persoane suplimentar față de cei aproximativ 100 de angajați existenți, pentru care au fost achitate salarii și taxe aferente, iar valoarea ajutorului de stat era de 20.308.145 lei, dar în martie 2016 Ministerul Finanțelor a revocat acordul de finanțare”, se mai arată în preambulul sentinței.
În aceste condiții, societatea, care depusese toate eforturile pentru finalizarea investiției prin majorarea capitalului social, dar și din lichidități, s-a văzut nevoită să amâne la plată furnizorii pentru a susține costurile generate de investiție și nedecontate de minister.
“Astfel, creditorii au început executarea silită împotriva 2K Telecom, iar în prezent unele din conturile societății sunt poprite în vederea recuperării creanțelor, la data formulării prezentei cereri, 29 decembrie 2016, valoarea datoriei exigibile fiind în cuantum de 166,55 milioane de lei”, se mai spune în preambulul sentinței.
Creditorii care au formulat deschiderea procedurii de insolvență sunt Banca Comercială Română, Eximbank România și NECC Telecom Romania.
CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor: Excludem total introducerea de taxe noi sau creșteri de taxePotrivit prevederilor Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, orice debitor cu o datorie certă, lichidă și exigibilă de mai mult de 60 de zile, cu un cuantum minim de 40.000 lei, poate introduce o cerere pentru a fi supus procedurii prevăzute de legislație.
La finele anului 2015, conform celor mai recente date de la Ministerul Finanțelor, operatorul telecom a înregistrat o cifră de afaceri de 95,2 milioane de lei, în scădere cu 19,6% față de 2014, iar pierderea netă a crescut de 3,8 ori, la 7,92 milioane de lei.
Operatorul avea de încasat creanțe de 33,1 milioane de lei, cu 33,3% mai puțin față de 2014, în timp ce datoriile au crescut cu 30,8%, la 234,2 milioane de lei.
2K Telecom este deținută integral de Alexandru Ghiță, fratele fostului deputat Sebastian Ghiță. El a devenit unic acționar după ce a cumpărat de la unchiul său, Vasile Domente, în două etape, aproape 33% din acțiunile companiei.
Domente este unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din Buzău, cu o avere estimată la aproape 60 milioane de euro. Unchiul fraților Ghiță deține afaceri în mai multe domenii, printre care energie regenerabilă și vinificație, conform informațiilor disponibile în presă.
CITEȘTE ȘI România a ajuns pe primul loc în UE la producția de miereÎn august 2015, 2K Telecom a vândut licența 4G către RCS&RDS, în baza căreia operatorul controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari a început să furnizeze servicii 4G în mai multe orașe.
La momentul anunțului cesiunii licenței, valoarea tranzacției nu a fost data publicității, dar, conform datelor publicate de RCS&RDS pe pagina dedicată investitorilor, transferul s-a realizat pentru suma de 6,6 milioane de euro, exact cât a plătit 2K Telecom către statul român pentru obținerea acesteia, în 2012.
Licența a fost cumpărată în urma unei licitații organizate de autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) în septembrie 2012.
Potrivit raportului Curții de Conturi aferent anului 2014, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a încheiat în 2009 un contract cu 2K Telecom pentru cumpărarea unui call center cu cetățenii.
Ministerul a plătit inițial aproape 20 de milioane de lei pentru acest sistem, nefuncțional la momentul efectuării controlului, cu toate că durata contractului a fost stabilită la 26 de luni.
"Concluzionând, proiectul de dezvoltare a unui Centru de contact (call center) – interfață unică de acces la informații pentru societatea civilă, nu a atins obiectivele generale prevăzute în caietul de sarcini și anume, dezvoltarea managementului informației la nivelul MAI prin accesul facil al tuturor utilizatorilor la un sistem unic de gestionare a informațiilor, la nivelul instituției și, implicit, creșterea gradului de satisfacție a cetățeanului", se arată în document.
Cu 200 de salariați la finele anului 2015, operatorul și-a început activitatea în anul 2000 și este un important jucător pe segmentul VPN (virtual private network).
Potrivit termene.ro, 2K Telecom deține participații la Idilis, Penta Group TSM și accessNET International.