Un număr de 60.000 de IMM-uri au beneficiat de garanții în doi ani și jumătate de la lansarea programului IMM INVEST, iar beneficiile acestuia încep să se vadă în economia țării. Bani mai mulți la buget și sute de mii de locuri au fost susținute cu ajutorul acestui program.
„Considerăm că IMM INVEST este un instrument financiar care va continua și care vine în sprijinul IMM-urilor. În 2020, prin IMM INVEST mai mult de 26.000 de IMM-uri au beneficiat de garanția statului, băncile au creditat 15 miliarde de lei, statul român a garantat cu 11,9 miliarde de lei și ajutor de stat a fost de 300 de milioane de lei. Iar cele 26.000 de IMM-uril au întors la buget suma de 12,9 miliarde în taxe și impozite și au fost susținute 490.000 de locuri de muncă. Continuarea a programului IMM INVEST PLUS este cea mai bună măsură în această perioadă, mai ales că a crescut și pragul garanției până la 90% pentru IMM-uri și este și mult mai flexibil față de IMM INVEST”, a spus, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM.
În primii doi ani de la lansare, IMM INVEST a înregistrat 60.000 de garanții acordate, în valoare de 30 de miliarde de lei, care au susținut credite de 40 de miliarde. În urma acestui program, un milion de locuri de muncă au fost salvate. 85% din cei 60.000 de beneficiari au aplicat pentru capital de lucru, în timp ce restul de 15% au aplicat pentru investiții.
„Este singurul program în care nu este aplicat principiul primului venit primul servit. Programul a mers foarte bine. Unde trebuie să fie atenți antreprenorii și ce trebuie să înțeleagă foarte bine este dacă societatea lor are nevoie de această finanțare, pentru că este un instrument financiar, nu este doar o alocație financiară nerambursabilă. Are și un credit de returnat la instituțiile financiar-bancare. De aceea e foarte important să analizeze dacă au nevoie de acest instrument financiar. În acest moment, nu putem spune că avem un grad de credite neperformante mare, este chiar nesemnificativ și se suportă din fondul de risc al programului”, mai spune Dumitru Nancu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noul program IMM INVEST PLUS urmează să fie lansat în data de 1 august 2022 și va rămâne deschis până în data de 31 decembrie 2022. Plata dobânzilor se va face în maximum 13 luni de la data acordării creditului. Programul va fi implementat sub forma unei scheme de ajutor de stat în baza căreia se vor acorda garanții și granturi, care vor acoperi o parte din costurile de finanțare a creditelor contractate.
Ajutorul de stat acoperă maximum 90% din creditele bancare acordate pentru investiții și/sau pentru susținerea activității curente, precum și un grant compus dintr-o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, comisioane de administrare și de risc și parțial costul aferent dobânzilor, conform MF.
Durata de valabilitate a garanției acordate și a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credit este de maximum 12 luni, dar nu poate depăși 400.000 euro per întreprindere, echivalentul în lei, respectiv 35.000 euro/întreprindere, echivalentul în lei, în cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare, pescuitului și acvaculturii.
În cazul UAT-urilor valoarea grantului acordat nu poate depăși 400.000 euro, echivalent în lei.
Pentru credite și linii de credit, valoarea maximă a fiecărei finanțări per beneficiar este maxim 5.000.000 lei pentru finanțarea capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 lei pentru investiții, cu excepția beneficiarilor din domeniul agriculturii primare, acvaculturii și pisciculturii pentru una sau mai multe activități finanțate, pentru care valoarea maximă a finanțării este de 5.000.000 lei.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Alin Becheanu, președinte Comisia Antifraudă ARB, avertizează: Frauda la plata facturilor este cel mai des întâlnită în rândul companiilor. Dacă aș fi antreprenor, m-aș uita la trei lucruriValoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul programului, nu poate depăși 10.000.000 lei, respectiv 5.000.000 lei pentru beneficiarii din domeniul agriculturii primare, acvaculturii și pisciculturii.
Durata maximă a finanțărilor este de 72 de luni, în cazul creditelor de investiții, fără posibilitate de prelungire. În cazul creditelor sau a liniilor de credit pentru capital de lucru durata maximă a finanțărilor este de 36 luni, fără posibilitatea de prelungire.
„Beneficiarii trebui în primul rând să respecte normele interne ale instituțiilor financiare bancare, de regulă sunt pe anumite coduri CAEN, cu excepția celor pe armament, alcool, tutun. De asemenea, este important ca firmele să nu fie în dificultate.
Începând cu 1 august se va deschide platforma www.imminvest.ro și practic întreprinzătorul intră pe platformă, își alege unul dintre cele 6 produse, introduce codul unic de identificare, platforma este legată la ONPC, și doar depune o declarație pe proprie răspundere că este în categoria IMM-urilor. E un tipizat pe care îl descarcă de pe platformă. Și în 72 de ore analiștii noștri analizează dacă este eligibil, după care se transmite la instituția financiar-bancară pe care întreprinzătorul a selectat-o, banca analizează dosarul pe cele două facilități.
Pe noul program IMM-urile nu vor plăti comision de garantare, de risc, de administrare, dar și pe dobândă pe o perioadă de 12 luni”, precizează Dumitru Nancu.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Etapele obținerii unei finanțări nerambursabile. Ramona Ivan, președinte Comisia pentru Fonduri Europene ARB: Trebuie foarte mare atenție. Antreprenorii au un foarte mare avantaj„Deci IMM-urile trebuie să depună acea declarație de IMM, după care se transmite către instituția financiar-bancară, se depun ultimele situații financiar-bancare și, bineînțeles, trebuie să argumenteze finanțatorului ceea ce dorește, fie capital de lucru, asta înseamnă că trebuie să aibă facturi sau dacă e vorba de investiție, un raport de evaluare a investiție. Acestea sunt analizate de către instituția financiar-bancară cu ultimele situații financiare ale solicitantului și i se face un grad de îndatorare. În funcție de acesta i se acordă creditul. După ce i se acorda creditul se transmite FNCGIMM pentru a lua garanția”, adaugă el.
Despre AGRO IMM INVEST, Nancu spune că anul acesta programul a fost închis cu 2.100 de garanții acordate, valoarea finanțărilor fiind de 1,8 miliarde de lei, iar cea a garanțiilor de 1,4 miliarde de lei.
„În ceea ce privește codurile CAEN, pe primul loc a fost cultivarea cerealelor, pe locul 2 fabricarea pâinii, pe locul 3 activități în ferme mixte, iar pe locul 4 fabricarea produselor din lactate. A fost un program pe care Guvernul l-a implementat începând cu anul 2021 când practic s-a făcut o analiză. În 2019 deficitul pe balanța comercială atingea 1 miliard de euro. Noi am mers pe acest program pe un grad de multiplicare de 5 astfel încât în 6 ani să echilibrăm balanța comercială externă pe agricultură”, afirmă director general al FNGCIMM.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Live - Florin Dănescu, ARB: Băncile au fost mult mai deschise, mediul antreprenorial îndrăznește mai mult. O amânare generală a ratelor s-ar putea să nu fie un avantaj pentru cliențiIar legat de IMM FACTORING, Nancu spune că „nu am reușit să-l implementăm deoarecere instituțiile financiar-bancare nu l-au considerat ca fiind un produs din care și băncile să câștige”.
„Noi am reluat discuțiile cu CE astfel încât să încercăm ca acest program să devină funcțional, adică să fie implementat și de către instituțiile financiar-bancare”, precizează Dumitru Nancu.