VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Bogdan Belciu, Boston Consulting Group: Companiile pot avea succes și pe o piață în scădere. Orientarea către clienți, identificarea de noi canale de distribuție și mediul digital – esențiale pentru companii

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Bogdan Belciu, Boston Consulting Group: Companiile pot avea succes și pe o piață în scădere. Orientarea către clienți, identificarea de noi canale de distribuție și mediul digital – esențiale pentru companii
scris 20 ian 2021

Optimizarea afacerilor cât mai rapid prin gestionarea eficientă a numerarului, orientarea către clienți, identificarea de noi clienți și canale de distribuție, dar și oportunitatea de a regândi modelul de business, de reorganizare sunt câteva soluții pentru ca firmele să se mențină și în perioada următoare, afirmă Bogdan Belciu, Partener Boston Consulting Group, la Profit TV.

„Este important să luăm afacerea în mâinile noastre atât cât putem și să încercăm să ne optimizăm business-ul cât mai repede. Vorbesc, în primul rând, de acele reduceri de posturi care nu trebuie întârziate, o gestiune cât mai eficientă a numerarului, de practica orientată mai mult către client și, în condițiile în care cererea este afectată de situația economică și de cea sanitară, de a fi cât mai proactivi în a găsi noi clienți, a identifica noi canale de distribuție, a găsi idei și soluții noi. Deci, există multe lucruri care pot fi făcute de către firme pentru a încerca să balanseze într-o oarecare măsură situația economică și toate constrângerile cu care ne confruntăm”, specifică Belciu, la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 18.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.

Urmărește-ne și pe Google News

În plus, Belciu susține că mediul digital se dezvoltă foarte mult, fiind o soluție pentru multe companii, dar nu observă acea capacitate a companiilor de a fi proactive, de a încerca să vândă mai mult, să găsească noi soluții, să-și crească eficiența, productivitatea și să se adapteze la un mod de lucru mai agil, mai dinamic.

VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Radu Tănase, Calif: Viitorul înseamnă servicii de livrare și takeaway. Sunt pro digitalizare, dar oamenii trebuie să iasă din case și să socializeze. Investițiile în amenajare – bani aruncați CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Radu Tănase, Calif: Viitorul înseamnă servicii de livrare și takeaway. Sunt pro digitalizare, dar oamenii trebuie să iasă din case și să socializeze. Investițiile în amenajare – bani aruncați

„Proactivitatea, din punctul meu de vedere, este în a încerca să abordeze cât mai mulți clienți și să-i ajute să găsească soluțiile cele mai bune pentru a-și digitaliza business-urile. Fie că vorbim de un showroom de mașini sau de un business care face livrări acasă, toți au nevoie de tehnologie. Poate nu toți știu neapărat de ce au nevoie, care sunt firmele cele mai relevante, soluțiile cele mai bune. Și la ei aspectul acesta de vânzare proactivă este foarte important”, mai spune Belciu.

Referitor la impactul pandemiei asupra industriilor din România, partenerul BCG arată că cele mai afectate sectoare au fost HoReCa, transportul aerian, industria de fashion, auto, piața petrolieră, scăzând consumul de carburanți și industriile creative, iar cele mai puțin afectate au fost IT&C, industria medicală și farmaceutică și sistemul public.

„Potențialul industriei IT&C este foarte mare. Este un sector care mergea bine și înainte de criză și care a crescut foarte mult dacă ne uităm la contribuția IT&C în PIB, ajungând deja la un nivel de 6-7%. Eu cred că poate să crească foarte mult. El a fost unul dintre sectoarele care nu au fost afectate atât de mult de criză pentru că, pe de o parte, oamenii sunt mult mai obișnuiți să lucreze de la distanță, digital, și atunci toate constrângerile acestea de distanțare nu au avut un impact atât de mare ca în alte industrii, iar, pe de altă parte, cam toată lumea a încercat să se mute cât mai mult pe canalele digitale, fie că este vorba de comerț electronic, de vânzare într-un fel sau altul”, explică Belciu.

De altfel, Belciu sfătuiește companiile să reducă rapid cheltuielile neesențiale, să apeleze la mediul digital, pentru a promova produsele și serviciile online și a comunica online cu clienții, și să regândească modelul de business, canalizându-și atenția pe ceea ce aduce valoare companiei.

VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Marius Ghenea, Catalyst România: Fondul care se formează într-o perioadă de criză, cele mai mari șanse să genereze randamente semnificative CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Marius Ghenea, Catalyst România: Fondul care se formează într-o perioadă de criză, cele mai mari șanse să genereze randamente semnificative

„Să ne mișcăm foarte repede în a prezerva cât mai mult cash-ul pentru a putea să beneficieze de niște oportunități, fie că vorbim de o achiziție a unei alte firme, de o investiție în ceva care aduce valoare. Au fost vremuri în care multe industrii nu aveau nevoie să fie proactive în vânzare pentru că exista o cerere foarte mare. Acum lucrurile se schimbă. Trebuie să mergem noi către clienți pentru a-i încerca să-i convingem, să-i aducem înapoi. Există oportunitatea de a regândi modelul de business. Este foarte multă volatilitate în zilele noastre și putem să regândim modul cum vom structura, modul în care facem business, să ne reorganizăm, să fim mai eficienți, să tăiem tot ce înseamnă lucruri inutile, ședințe cu foarte mulți oameni, pentru a ne focaliza din ce în ce mai mult pe tot ce aduce valoare, ce poate să crească ponderea activităților cu valoare adăugată. Chiar și pe o piață în scădere, o companie poate să aibă succes, recâștigând segment de piață, crescând mai mult decât ceilalți”, concluzionează Belciu.

viewscnt
Afla mai multe despre
bogdan belciu
boston consulting group
companii
business
pandemie
criza
strategii
it&c
retail