Turismul din Republica Moldova resimte puternic efectele războiului. Rezervările sunt anulate, numărul de vizitatori străini a scăzut dramatic, iar agențiile de turism sunt tot mai reticente în a organiza vacanțe în regiune.
„Acum e mult mai dificil să convingem pe cineva să vină. Noi participăm la toate evenimentele care sunt în afara țării unde sunt promovate tururile vinicole în Moldova. Erau pregătiți mulți să vină. Acum nu mai vor, le este frică. Deși situația este relativ calmă în Republica Moldova. Nu avem probleme”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Valeriu Mihăluță, Director General al complexului turistic Chateau Vartely din Republica Moldova, care poate găzdui până la 36 de persoane.
Înainte de izbucnirea războiului, circa 50% din turiștii care vizitau complexul Chateau Vartely erau străini, din țări precum Ucraina, Marea Britanie, Italia, Polonia, și chiar și SUA. În momentul de față, majoritatea turiștilor sunt preponderent români, numărul celor străini fiind cu peste 25% mai mic. Iar mare parte din cei care călătoresc în Republica Moldova acum se duc în interes profesional mai degrabă, decât în scop recreațional.
„Cam la 70-80% trebuia să avem grad de ocupare, dar a scăzut la sub 40% din cauza războiului. Avem doar rezervările care sunt pentru teambuilding-uri, seminarii. Încercăm să supraviețuim cu aceste evenimente. Vin doar cei în interes profesional. Ei ne mai vizitează. Toți sunt afectați de această situație din regiune. Agențiile de turism sunt și ele rezervate în a organiza vizite în Moldova”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI Florin Poștoacă, Sales Manager Nordis Group, despre faptul că românii au luat cu asalt piața imobiliară din Dubai: Nu este acel „El Dorado” pe care îl crede toată lumeaImpactul războiului se va resimți și în cifra de afaceri a companiei care, deși și-a setat obiective destul de mari pentru anul acesta, respectiv creștere de 25% față de 2021, se pare că, potrivit directorului general, nu vor putea fi realizate.
„Dar cel puțin 5-10% sperăm să putem să creștem. La acest moment ne menținem la nivelul anului 2021. O mică creștere avem, pe baza faptului că ianuarie-februarie au fost luni mai bune. Martie și aprilie s-au stopat complet din cauza războiului”, precizează Valeriu Mihăluță.
Pe lângă turism, compania Chateau Vartely se ocupă și cu producția și distribuția vinului, din care 90% merge către export, în țări precum România, Cehia, Polonia, Slovacia, China, Marea Britanie și SUA.
„Producția noastră merge astăzi în peste 25 de țări. Am crescut investițiile în domeniul viticulturii, ne-am majorat suprafețele de viță de vie, capacitățile de prelucrare. Vrem să continuăm să majorăm capacitățile de producție și volumele de vânzări în țările în care deja activăm. De asemenea, vrem să ne extindem prezența și pe alte piețe din UE”, adaugă el.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS (Re)Descoperă România – Alexu Toader, co-Fondator Viscri 32: Satul e o propunere inedită în peisajul de ecoturism. Nu ne dorim să creștem cu mult spațiile de cazare pentru ca oamenii să aibă o experiență autenticăConflictul de la graniță nu a afectat doar segmentul de business de turism al companiei, ci întreaga activitate.
„Suntem afectați total. Am fost afectați din cauză că portul Odesa nu mai funcționează. A trebuit să mutăm fluxul de containere spre portul din Constanța. Au apărut dificultăți cu capacitatea de transportare. Prețurile la transport s-au mărit chiar de 4 ori. Din punct de vedere logistic ne-a dat peste cap multe planuri. Criza energetică ne-a afectat și ea. Toate sunt evenimente foarte complicate, foarte complexe care afectează semnificativ vinificatorii din Moldova”, precizează Valeriu Mihăluță.