Toate proiectele mari pornesc de la o fundație solidă făcută de constructori profesioniști. Radu Cățoiu, Director General Nordis Construct, conduce în prezent o echipă care a pus bazele celei mai mari dezvoltări imobiliare de la malul mării, Nordis Mamaia.
Cu aceeași echipă de constructori cu experiență, Nordis Group a demarat construcția proiectelor Nordis View din Nordul Bucureștiului, 100% rezidențial, și a ansamblurilor hoteliere și rezidențiale Nordis Sinaia și Nordis Brașov.
Radu Cățoiu și-a început studiile în Ingineria Materialelor la Universitatea Politehnică din București și le-a finalizat patru ani mai târziu la Munchen în Germania, unde și-a demarat cariera în cadrul unei companii cu profil tehnologic.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Odată devenit Director General al Nordis Construct în martie 2021, Radu a preluat responsabilitatea a patru șantiere care vizează construcții impresionante ca mărime, structură și design. Ce îl caracterizează și cum și-a dezvoltat abilitățile prin care duce la bun sfârșit proiecte mamut, descoperim în interviul următor.
Care sunt cele mai mari realizări din viața profesională de până acum?
Am contribuit la dezvoltarea pieței românești pentru anumite produse industriale manufacturate în Germania. Era o nișă neexplorată în România pe care am dezvoltat-o de la 0 la 15 milioane de euro – pentru a acoperi valoarea contractelor cadru, care după negocieri au avut valori între 1 milion și 9,5 milioane de euro.
Cum a evoluat implicarea ta în Nordis Group?
Am început activitatea la Nordis Construct în martie 2021 ca Director General și m-am implicat în tot ceea ce reprezintă obiectivele majore ale funcției pe care o reprezint.
Pentru început, am ales să cunosc membrii echipei și am creat organigrama companiei pentru o mai bună înțelegere a posturilor și responsabilităților.
Apoi, am creat proceduri operaționale personalizate pentru Nordis Construct. A urmat alegerea consultantului pentru certificarea în domeniul managementului calității.
Sunt implicat în bugetare, dar și în partea de resurse umane, prin stabilirea fișelor de post sau analizarea contractelor de muncă. De asemenea, mă ocup și de rapoartele către acționari.
Ce aduce Nordis Construct pe piața de profil din România?
Suntem o companie de construcții care dispune de toate resursele necesare operării unor proiecte mari și foarte mari pentru piața autohtonă.
Echipa noastră numără câteva sute de oameni și ne împărțim responsabilitățile în departamente precum Management, Tehnic, Achiziții, Resurse Umane, Contabilitate, Administrativ, Managementul Șantierului și Producție.
Ce anume din tot ceea ce faci te motivează cel mai mult?
Îmi place tot ceea ce fac zi de zi. Dar dacă ar fi să fac o scurtă listă aș spune: organizarea calitativă a tuturor operațiunilor și documentelor companiei, ridicarea standardelor în domeniul antreprenoriatului în construcții și finalizarea proiectelor deosebite din punct de vedere arhitectural, pe care Nordis Group le-a demarat. Și mă fascinează, desigur, ideea de a crea proiecte unice care să surprindă publicul român.
Cum arată viitorul pentru proiectele Nordis Group?
Pentru acest an, dar și pentu anul viitor, avem mai multe obiective în lucru, pricipalul fiind livrarea unităților din ansamblul Nordis Mamaia. Urmează finalizarea certificării și auditului pentru Sistemul de Management al Calității.
Care sunt cele mai mari provocări în activitatea ta de zi cu zi?
Reinventarea soluțiilor tehnice pentru proiectele pe care le dezvoltăm este o provocare permanentă. Adaptarea la Normele și Standardele Europene în domeniul construcțiilor, atât birocratic, cât și operațional, sunt de asemenea provocări cu orizont nu foarte îndepărtat.
Nu în ultimul rând, încadrarea în bugetele previzionate este o încercare pentru orice tip de proiect care își propune un pic mai mult decât ceea ce există deja în piață.
Nordis Construct se ocupă și de alte proiecte din afara grupului?
Deocamdată ne concentrăm toate resursele spre proiectele grupului, însă, pe viitor, nu excludem posibilitatea de a lucra și cu alți beneficiari în proiecte la fel de impresionante precum cele dezvoltate de Nordis.
Care sunt cele mai mari provocări în derularea proiectelor Nordis?
De multe ori, simțim satisfacția unor proiecte prin faptul că reușim să trecem peste obstacole. Iar acest lucru se aplică în orice domeniu.
Pentru noi este cu atât mai satisfăcător când reușim o bună comunicare între proiectanți și constructori, printr-un sistem impecabil de raportare între șantier și sediu.
Asta este cu siguranță zona care poate beneficia oricând de mai multă atenție, pe lângă relațiile interumane din cadrul companiei și situațiile de lucrări către beneficiar.
Cum estimezi că va evolua piața construcțiilor în România?
Până azi, trendul a fost crescător.
Cu optimism, sper să se mențină măcar la același nivel și în viitorul apropiat. Este un sector economic foarte sensibil la instabilitățile pieței și suntem influențați direct de factori care nu sunt în controlul nostru. Dar depinde foarte mult si de tipul de proiect, locație si alți factori.
Cu cât estimezi că s-au scumpit materialele de construcții în urma perioadei pandemice?
Majoritatea materialelor de construcții au suferit creșteri de preț. Din observațiile noastre, aceste scumpiri au reprezentat între 25% din și 250% față de prețul de la care a pornit majorarea.
Cu ce dificultăți vă confruntați când vine vorba de identificarea de specialiști și forță de muncă necalificată de calitate?
Pentru a face cea mai bună alegere atunci când suntem în căutare de specialiști, sunt necesare o serie de interviuri. În aceste cazuri, decizia este luată în urma mai multor întrevederi.
Pentru a angaja muncitori necalificați care se pricep la ceea ce fac este absolut necesară o probă practică și acceptarea lor permanentă în echipă după o perioadă de probă.
Bineînțeles, pentru a și reține această forță de muncă de calitate, indiferent dacă este calificată sau necalificată, trebuie să oferim salarii peste nivelul pieței.
Cum au evoluat salariile în domeniul construcțiilor în acest an comparativ cu 2021?
În mod cert, creșterile salariale nu au ținut pasul cu scumpirile și evoluția prețurilor. Veniturile au crescut între 10% și 30%, în timp ce prețurile s-au majorat cu 25% până la 200%.