Dumitru Nancu, Director General, FNGCIMM, a afirmat că prin programul IMM Invest a fost atras tot sistemul financiar bancar din România, fiind vorba despre 21 de instituții financiare care au venit alături de Fondul de Garantare, dar mai ales de mediul de afaceri. El a menționat că prin IMM Invest, în ultimii patru ani statul român a garantat cu 48 de miliarde de lei, iar instituțiile financiare bancare au infuzat în economie 60 de miliarde de lei.
Intesa Sanpaolo SpA, cea mai mare bancă din Italia, va economisi 500 de milioane de euro la costuri de personal, începând din 2028, după ce a ajuns la un acord cu sindicatele pentru a finanța o schemă de pensionare anticipată pentru 4.000 de angajați.
Banca Națională a României (BNR) a anunțat joi un curs de referință de 4,9733 lei pentru un euro, de la un curs de 4,9735 lei înregistrat miercuri.
PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia în funcție de active, care și-a anunțat intrarea în România, mișcare ce a confirmat informațiile anunțate anterior de Profit.ro, reiterează că își va extinde prezența în străinătate, pe 9 noi piețe din Europa, prin deschiderea de filiale care vor deservi exportatorii polonezi.
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,55%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Datoria statului a crescut în luna iulie cu 16 miliarde de lei și a ajuns astfel la 876,3 miliarde lei, potrivit celor mai recente date analizate de Profit.ro. Ca procentaj din PIB, datoria se situează la 52%, în urcare de la 51,1% în iunie. La final de 2023, datoria s-a situat la 783,5 miliarde lei, reprezentând 48,8% din PIB.
Compania finlandeză Nokian Tyres, care a inaugurat recent fabrica de anvelope de la Oradea, o investiție de 650 milioane euro, va primi un ajutor de stat regional ad-hoc, sub formă de grant, în valoare de 495 milioane lei, actul fiind deja redactat de Ministerul Finanțelor.
Guvernul a aprobat două memorandumuri care vizează negocierea cu Banca Europeană de Investiții a două finanțări în valoare de câte 300 de milioane de euro pentru proiecte de infrastructură feroviară.
Creditarea a accelerat din nou în septembrie, cu al doilea cel mai mare ritm lunar din acest an și cea mai ridicată rată anuală din ultimul an și jumătate. Creditul în lei crește cu peste 11% și suplinește încetinirea segmentului în valută. Pe de altă parte, dinamica depozitelor a încetinit.
O parte din activitățile derulate de către Exim Banca Românească în contul statului, cum ar fi susținerea dezvoltării infrastructurii, a utilităților de interes public, a dezvoltării regionale, a activității de cercetare-dezvoltare, vor fi incluse în portofoliul Băncii de Investiții și Dezvoltare (BID), prevede o ordonanță adoptată astăzi de către Guvern. De asemenea, ordonanța prevede și posibilitatea utilizării unor fonduri UE, inclusiv miliarde de euro neutilizate din PNRR, pentru asigurarea temporară a cheltuielilor statului cu prefinanțări și rambursări de cheltuieli la alte proiecte cu finanțare UE.