Cererea Euroins România, fost lider al pieței RCA, de suspendare a executării deciziei ASF de retragere a autorizației a fost respinsă de completul Secției de Contencios Administrativ și Fiscal a ÎCCJ.
"Respinge excepția nulității recursului incident invocată de recurentele-reclamante. Respinge recursul principal declarat de reclamantele Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., prin lichidator judiciar provizoriu CITR Filiala București SPRL și Euroins Insurance Group AD și recursul incident declarat de pârâta Autoritatea de Supraveghere Financiară împotriva sentinței nr. 745 din 27 aprilie 2023 a Curții de Apel București – Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal, ca nefondate. Definitivă. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței, conform art. 402 Cod procedură civilă, astăzi, 11 ianuarie 2024”, arata decizia instanței.
Decizia poate fi citită aici
Tribunalul București a hotărât, în data de 9 iunie 2023, deschiderea procedurii falimentului în cazul Euroins, fostul lider asigurărilor RCA, a cărui cotă pe acest segment de piață depășea 30% la finele anului 2022. La finele lunii august din acest an, Guvernul a prelungit cu 3 luni valabilitatea polițelor RCA Euroins, toate aceste asigurări auto urmând să expire automat în data de 8 decembrie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
CITR filiala București a fost numit de către Tribunalul București lichidator judiciar al Euroins.
În data de 17 martie 2023, ASF a decis să suspende atribuțiile conducerii Euroins și să retragă autorizația de funcționare a companiei, să constate starea de insolvență a acesteia și să ceară instanței, în consecință, declararea stării de faliment a companiei, dar și să numească Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății.
Decizia ASF 262/2023 de a retrage licența Euroins România și intenția sa de a cere falimentul acesteia reflectă opinia autorității de reglementare potrivit căreia fondurile de capital de Solvabilitate II (S2) ale Euroins România s-ar situa cu 2,17 miliarde lei (aproximativ 441 milioane euro) sub cerința de capital S2 și cu 1,75 miliarde lei (aproximativ 355 milioane euro) sub cerința de capital minim.
În 2021, veniturile din prime subscrise ale companie au atins 2,19 miliarde de lei, de la 1,31 miliarde de lei în 2020. Pierderea companiei în 2021 a fost de 33,52 milioane de lei, de la un minus de 223,16 milioane de lei.