Coinbase, una dintre cele mai mari platforme de schimb pentru criptomonede, este ținta a două procese colective în SUA, fiind acuzată, printre altele, că ar fi permis angajaților să obțină profit pe baza unor informații privilegiate.
Recent, compania americană Coinbase a preluat echipa startup-ului Memo.AI din San Francisco, inclusiv doi dintre cei trei români fondatori. Memo.AI a fost înființat în urmă cu doi ani de românii Mircea Pașoi, Cristian George Strat și Liana Dumitru, primii doi fiind și fondatorii startup-ului Summify, achiziționat de Twitter în 2012.
Prețul bitcoin cash, monedă virtuală desprinsă anul trecut din bitcoin, a crescut puternic după ce Coinbase a anunțat, în luna decembrie, că va începe să tranzacționeze noua criptomonedă pe platforma sa. Vestea a fost surprinzătoare pentru majoritatea investitorilor, însă, potrivit unei plângeri formulate săptămâna trecută, angajații Coinbase ar fi știut din timp despre această mutare, profitând în mod incorect de creșterea prețului.
Mai mult, Coinbase ar fi fost nevoită să întrerupă, în ziua lansării, tranzacțiile cu bitcoin cash, având în vedere că platforma a fost "inundată" de ordine din partea angajaților, potrivit MarketWatch.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi modificat: Vor fi eliminate companiile cu pierderi și limitat numărul reprezentanților statului în conducere"Ordinele clienților Coinbase au fost executate abia după ce persoanele din interior provocaseră creșterea prețurilor. Astfel, clienții rămași au primit bitcoin cash la prețuri umflate artficial, manipulate mult peste valoarea de piață corectă la acel moment", se arată în plângerea depusă la o instanță din San Francisco.
La acel moment, Coinbase a promis că va derula o anchetă internă pentru a stabili dacă angajații au manipulat prețurile bitcoin cash, însă compania nu a făcut publice rezultatele presupusei anchete.
În cazul celui de-al doilea proces, două persoane acuză Coinbase că nu le-a permis să retragă monede bitcoin care le-au fost transferate. Aceștia susțin că platforma păstrează în mod fraudulos fonduri prin faptul că nu permite celor care nu au un cont deschis la Coinbase să retragă sume care le-au fost trimise.
Dacă un membru Coinbase trimite criptomonede către o persoană care nu are cont pe platforma de schimb, cel din urmă primește un e-mail prin care este înștiințat că trebuie să își dechidă un cont pentru a accesa fondurile.
Potrivit plângerii, mii de persoane ar fi fost obligate să devină membri Coinbase pentru a accesa fondurile care le aparțin.
Ultima săptămână a fost dificilă pentru Coinbase. Pe lângă cele două procese, compania a fost obligată Agenția de Administrare Fiscală a SUA să ofere informații despre 13.000 de clienți pentru a se stabili dacă aceștia au făcut evaziune fiscală.