Comenzile pentru bunuri "Made in Germany" au crescut peste așteptări în septembrie, datorită majorării cererii pentru trenuri, avioane, vapoare și vehicule militare, atenuând temerile privind redresarea celei mai mari economii europene, transmite Reuters.
Conform datelor publicate miercuri de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), comenzile industriale au urcat cu 4,2% în septembrie, comparativ cu luna precedentă (când s-a înregistrat un declin de 5,4%), în timp ce analiștii estimau o expansiune de 1,5%, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În principiu, acesta ar trebui să fie un semnal pozitiv care să indice o redresare ciclică a comerțului exterior. Dar, în realitate, evoluțiile geopolitice nu vor permite probabil o asemenea revenire, a apreciat Sebastian Dullien, de la Institutul de politici macroeconomice IMK. Acesta avertizează că revenirea lui Donald Trump la Casa Albă "amenință suplimentar industria germană, care în următoarele luni ar putea arăta un regres". În campania electorală, Trump a susținut că SUA vor majora taxele vamale la produsele importate din Europa.
Nivelul comenzilor ar putea fi afectat de astfel de taxe pe termen mediu spre lung, a avertizat Thomas Gitzel, economist șef la VP Bank.
Comenzile industriale interne au urcat cu 3,6% în septembrie iar cele externe cu 4,4%. Comenzile noi din zona euro au crescut cu 14,6%, iar cele din restul lumii au scăzut cu 1,6%.
"Reformele, și mai ales reducerea obstacolelor birocratice pentru noile investiții, sunt urgent necesare pentru a ajuta industria care se confruntă cu dificultăți", susține Gitzel.
CITEȘTE ȘI Porumbul românesc, refuzat în străinătate. Navele s-au întors cu marfa în Portul Constanța. Însă americanii sunt pe cai mariExcluzând comenzile mari, în septembrie comenzile industriale au crescut cu 2,2% față de luna precedentă. Un indicator mai puțin volatil arată că în perioada iulie-septembrie 2024 comenzile industriale au crescut cu 4,2% față de precedentele trei luni.
Anul trecut, Germania a avut cea mai slabă performanță în rândul economiilor din G7. De asemenea, Germania are cea mai mare pondere a exporturilor în PIB, în G7, și este puternic dependentă de comenzile externe, a explicat Thomas Gitzel.