Un tablou de Frida Kahlo, ce nu a mai fost văzut de 60 de ani, scos la licitație

Un tablou de Frida Kahlo, ce nu a mai fost văzut de 60 de ani, scos la licitație
scris 15 nov 2016

Un tablou de Frida Kahlo care nu a fost expus niciodată în public și al cărui destin a rămas învăluit în mister timp de 60 de ani, va fi pus în vânzare într-o licitație ce va fi organizată de casa Sotheby's săptămâna viitoare la New York, au anunțat luni organizatorii, citați de Reuters.

”Nina con Collar” (”Fetiță cu guler”), un tablou în ulei realizat în 1929, va fi pus în vânzare pe 22 noiembrie, în cadrul licitației de artă latino-americană organizată de casa Sotheby's. Pictura are un preț estimativ cuprins între 1,5 milioane de dolari și 2 milioane de dolari, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Acest tablou a rămas pe peretele unei case din California timp de 60 de ani”, a declarat Axel Stein, directorul diviziei de artă latino-americană din cadrul casei Sotheby's. ”Tabloul arată foarte proaspăt. S-a aflat într-o parte întunecată a casei, iar culorile sale au rămas vibrante”.

Pictorița mexicană Frida Kahlo a murit la vârsta de 47 de ani în 1954. În anul următor, soțul ei, pictorul muralist Diego Rivera, a oferit tabloul ”Nina con Collar” unei femei care o ajuta pe Frida Kahlo în atelierul ei de creație.

GALERIE FOTO ”Palatul de Piatră” Udriște Năsturel, estimat la 1,8 milioane de euro, va fi scos la licitație la Artmark Historical Estate CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO ”Palatul de Piatră” Udriște Năsturel, estimat la 1,8 milioane de euro, va fi scos la licitație la Artmark Historical Estate

Femeia a luat tabloul și l-a păstrat în casa ei din California. Ajunsă între timp în jurul vârstei de 95 de ani, femeia a decis să îl vândă și a contactat casa Sotheby's în vara acestui an.

”Nina con Collar” este unul dintre primele 20 de tablouri pictate de Frida Kahlo, a cărei operă cuprinde 143 de picturi. În această operă pot fi remarcate unele dintre elementele care au devenit apoi caracteristice artistei mexicane în ceea ce privește arta autoportretului, precum sprâncenele foarte curbate și privirea frontală.

Subiectul tabloului, o adolescentă în vârstă de 13 sau 14 ani, pare că se uită direct în ochii privitorului.

La fel ca în unele dintre autoportretele Fridei Kahlo, există puțină profunzime. Fundalul este un amestec de indigo și azuriu. Chipul fetei este redat în culoarea cuprului. Adolescenta poartă un colier din jad, care apare și în alte picturi ale artistei mexicane.

Pe piața de artă internațională, operele Fridei Kahlo se vând la prețuri mai mari decât ale oricărui alt artist latino-american.

În luna mai, casa Christie's a vândut în licitație publică un tablou pictat de Frida Kahlo în 1939 cu suma de 8 milioane de dolari - un nou record de preț pentru operele sale.

Casa Sotheby's a vândut însă în cadrul unor licitații private opere de Frida Kahlo cu sume de peste 15 milioane de dolari.

Unul dintre motivele pentru care picturile Fridei Kahlo sunt atât de valoroase pe piața internațională are legătură și cu faptul că Mexicul a interzis timp de câteva decenii exportul acestor opere de artă, pentru a-și conserva patrimoniul cultural național.

Frida Kahlo de Rivera (6 iulie 1907 - 13iulie 1954), al cărei nume real era Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón, a fost o pictoriță mexicană, care s-a făcut cunoscută mai ales prin autoportretele pictate într-un stil suprarealist.

Frida Kahlo s-a născut și a murit în capitala Mexicului, Mexico City, în locuința ei, cunoscută sub numele de Casa Albastră (Casa Azul). A afirmat mereu că s-a născut în 7 iulie 1910, deși certificatul de naștere atestă că s-a născut în 6 iulie 1907.

În 17 septembrie 1925, Frida a suferit un accident. Aflată într-un autobuz, când acesta s-a ciocnit violent cu un troleibuz, ea a suferit o fractură de coloană, una de claviculă, fracturi ale coastelor, fractură de bazin, 11 fracturi ale piciorului, piciorul drept și umărul dislocat. A fost necesară montarea unei armături metalice, care a perforat uterul și abdomenul. A suferit 35 de operații. A abandonat studiile medicale și s-a dedicat picturii. În această perioadă, a realizat 140 de lucrări, 55 fiind autoportrete. S-a căsătorit în 1929 cu pictorul Diego Rivera, mai mare cu 21 de ani. Cei doi soți au fost comuniști convinși, prietenia lor cu Lev Troțki de la sfârșitul anilor 1930 fiind bine cunoscută.

Casa Azul din Coyoacán a fost transformată din 1958, după moartea artistei, în muzeu.

Filmul biografic "Frida", lansat în 2002 și regizat de Julie Taymor, cu Salma Hayek în rolul artistei, a generat încasări de peste 56,2 milioane de dolari pe plan mondial.

viewscnt
Afla mai multe despre
frida kahlo