Germania a cumpărat cu suma de 13,2 milioane de dolari o casă din California care a aparținut scriitorului Thomas Mann, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 1929, cu intenția de a conserva această proprietate istorică, a anunțat joi agenția imobiliară care s-a ocupat de această tranzacție, informează Reuters.
Acea casă din Pacific Palisades, un cartier din vestul orașului Los Angeles, fusese inițial listată cu un preț de aproape 18 milioane de dolari, potrivit site-ului Joyce Rey with Coldwell Banker Previews International. Tranzacția a fost finalizată miercuri, scrie News.ro.
Cotidianul Süddeutsche Zeitung afirmă că Ministerul de Externe și cel al Culturii din Germania doresc să transforme acea locuință cu 5 camere într-un centru dedicat dialogului transatlantic și va fi inclus într-un program de rezidențe oferite unor artiști și scriitori.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Același cotidian afirmă că lucrările de renovare a vilei, în care Thomas Mann a scris ”Doctor Faustus”, vor dura aproximativ doi ani.
Scriitorul german Thomas Mann (6 iunie 1875 - 12 august 1955), considerat unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului al XX-lea, a câștigat premiul Nobel pentru literatură pe anul 1929. A preferat să plece în exil în 1933, în Elveția, atunci când Adolf Hitler a preluat puterea în Germania. După ce izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1939, Thomas Mann s-a mutat în Statele Unite și a dus o viață retrasă în California între anii 1942 și 1952. A revenit în acel an în Elveția, unde a rămas până la moartea sa, în 1955.
Umanismul social, democratic și militant este caracteristic marelui prozator german, care a fost totodată o mare conștiință a epocii sale, ce a intuit timpuriu sensul antiumanist al doctrinei politice naziste, denunțând-o în conferințe și în scris, afirmându-se ca un radical apărător al valorilor spirituale ale umanității disprețuite și desconsiderate de fascism.
A scris opt romane, peste treizeci de povestiri, o dramă epică, numeroase eseuri; un amplu jurnal și o corespondență bogată îi întregesc opera. Faima i-au statornicit-o cele patru romane mult cunoscute - ”Casa Buddenbrook”, ”Muntele vrăjit”, tetralogia ”Iosif și frații săi”, ”Doctor Faustus” – împreună cu patru romane mai puțin cunoscute, ”Alteța regală”, ”Lotte la Weimar”, ”Alesul”, ”Mărturisirile escrocului Felix Krull”. Dintre povestiri, celebre sunt ”Tonio Kröger”, ”Moarte la Veneția”, ”Mario și vrăjitorul”, ”Capetele schimbate” și ”Legea”. Majoritatea eseurilor a consacrat-o unor scriitori, cu precădere germani, dar și ruși, precum și câtorva filosofi, psihologi și compozitori germani.