FOTO La New York, un tablou de Adrian Ghenie a fost vândut cu peste 2 milioane de dolari. În licitație, o sculptură promovată de o româncă a stabilit recordul pentru un artist în viață

FOTO La New York, un tablou de Adrian Ghenie a fost vândut cu peste 2 milioane de dolari. În licitație, o sculptură promovată de o româncă a stabilit recordul pentru un artist în viață
scris 16 mai 2019

Lucrarea Babe in the Woods de Adrian Ghenie, cel mai bine cotat pictor român, a fost vândută miercuri seară, la casa de licitații Christie’s din New York, pentru 2,29 milioane de dolari, echivalentul a 2 milioane de euro. În aceeași licitație, sculptura Rabbit de Jeff Koons, un celebru artist american, s-a vândut pentru 91 milioane de dolari, preț record în cazul unui artist în viață. Lucrarea a fost expusă prima dată în 1986 și promovată în galeria de la New York a româncei Ileana Sonnabend.   

Babe in the Woods a fost pictat în 2008 și achiziționat inițial de la o galerie din Berlin, unde pictorul și-a continuat activitatea după absolvirea Universității de Artă din Cluj. Așa cum remarcă și experții casei de licitații, lucrarea trimite la contextul est-european postbelic, în care istoria se reflectă însă prin experiențe personale, dincolo de propagandă și alte încercări de retușare a acesteia.

Urmărește-ne și pe Google News

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO La New York, un tablou de Adrian Ghenie a fost vândut cu peste 2 milioane de dolari. În licitație, o sculptură promovată de o româncă a stabilit recordul pentru un artist în viață

Lucările pictorului român se vând constant cu sume de ordinul milioanelor, dar remarcabil este faptul că lucrările sale sunt selectate în licitații cu nume uriașe ale artei posteblice și contemporane, așa cum a fost cazul miercuri seară la New York, unde au fost licitate lucrări de Mark Rothko, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Lucian Freud, David Hockney sau Jeff Koons.

FOTO O pânză de Monet, vândută cu 110,7 milioane de dolari CITEȘTE ȘI FOTO O pânză de Monet, vândută cu 110,7 milioane de dolari

Koons, celebru pentru reproducerile la scară largă și în oțel a unor obiecte banale, cum ar fi animalele din baloane, a stabilit în aceeași licitație prețul record pentru un artist în viață. Lucrarea sa Rabbit, care transpune în oțel un iepure din baloane, în mărime naturală, s-a vândut cu peste 91 milioane de dolari.

Lucrarea lui Koons a fost expusă pentru prima dată, în 1986, la galeria din New York a româncei Ileana Sonnabend și, potrivit presei, ea ar fi deținut una din cele trei copii ale lucrării. Născută la București în 1914, într-o familie cu tată româno-evreu și mamă austriacă, Ileana s-a căsătorii în anii 30 cu un dealer de artă italian, Leo Castelii, cu care a emigrat în SUA în anii 40. La finele anilor '50 s-a recăsătorit cu polonezul Michael Sonnabend, un alt dealer de artă.

La începutul anilor '60, cei doi au deschis la Paris galeria Ileana Sonnabend, unde au introdus europenilor artiști americani ca Andy Warhol sau Roy Lichtenstein. În 1971 a fost deschisă galeria cu același nume de la New York, în Soho, unde au expus artiști precum Gilbert & George, George Baselitz sau Jeff Koons.

Ileana Sonnabend a murit în octombrie 2007, iar bunurile și colecția sa de artă s-ar fi apropiat de 900 milioane de dolari, ceea ce i-a determinat pe moștenitorii săi să vândă în privat cea mai mare parte a colecției, ca urmare a taxelor colosale de succesiune pe care le-ar fi avut de plătit (aproape jumătate din valoarea moștenirii). În cadrul acestor vânzări ar fi fost inclusă și una din cele trei copii ale scupturii Rabbit, dar lucrarea vândută miercuri seară la New York a aparținut lui S.I. Newhouse (1927-2017), fostul proprietar al unui imperiu media, care include celebrele publicații The New Yorker, Vogue, Vanity Fair și Architectural Digest.    

DOCUMENT& GALERIE FOTO Aviz de expropriere pentru unul din cele mai degradate monumente istorice din Capitală și sesizare trimisă la IGPR CITEȘTE ȘI DOCUMENT& GALERIE FOTO Aviz de expropriere pentru unul din cele mai degradate monumente istorice din Capitală și sesizare trimisă la IGPR

Anul acesta, în luna martie, o altă lucrare a a lui Ghenie, The Collector 4  a fost vândută, la casa de licitații Christie’s din Londra, pentru 2,65 milioane de lire sterline, echivalentul a 3 milioane de euro.

Cu doar o seară înainte, tot la Londra, dar la Casa Sotheby’s, lucrarea Duchamp’s Funeral I a lui Ghenie a fost vândută pentru 4,3 milioane de lire sterline, adică aproape 5 milioane de euro.

Lucrarea, de 2x3 metri, datează din 2009 și mai fusese vândută la Sotheby’s în 2014, când a fost cumpărătă de un investitor și colecționar pentru ”doar” 1 milion de lire sterline. Proprietarul a decis să o pună în vânzare, așadar, după doar câțiva ani, prețul licitat acum fiind de 4 ori mai mare.

Anul trecut, lucrarea Boogeyman de Adrian Ghenie a fost vândută, tot la Londra, dar la casa de licitații Sotheby’s din Londra, pentru aproape 5 milioane de lire sterline. Tabloul era parte a unei alte serii apreciate de critici și colecționari.

Boogeyman data din 2010, an în care a fost cumpărată de un colecționar tot de la galeria din Berlin. Lucrarea fusese estimată între 2 și 3 milioane de lire sterline, dar a fost adjudecată în cele din urmă pentru prețul final de 4,85 milioane de lire, echivalentul a 5,36 milioane de euro.  

În urmă cu trei ani, tabloul Nickelodeon, care fusese expus și la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, într-o expoziție personală a lui Adrian Ghenie, a fost vândut pentru 7,1 milioane lire sterline, adică echivalentul a 9 milioane de dolari SUA, la data respectivă. Ofertele au depășit, astfel, cu mult, estimarea casei Christie’s, care evaluase lucrarea  la 1-1,5 milioane de lire sterline.

Născut în 1977 la Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit în 2001 Universitatea de Arte din Cluj, dar ulterior s-a stabilit în Germania, la Berlin, unde, după o perioadă mai grea, a început să cunoască faimă internațională. Atât la Berlin, cât și la Cluj, artistul a contribuit la dezvoltarea galeriei Plan B, care expune lucrările noii generații de artiști români. Ghenie a fost laureat și cu Premiul Academiei Române pentru pictură, distincție care se acordă o singură dată unei persoane, ca urmare a reprezentării României la Bienala din Veneția din 2015.   

viewscnt
Afla mai multe despre
ghenie
babe in the woods
koons
ileana sonnabend
tablou
colectionarul
goring
pictura
lucrare
pret
vanzare
licitatie
sotheby’s
christie’s
arta