Colecția de artă a cântărețului David Bowie, estimată la aproximativ 10 milioane de lire sterline (11,9 milioane de euro), va fi prezentată pentru prima dată publicului larg la sediul din Londra al casei de licitații Sotheby's și va fi pusă în vânzare în luna noiembrie, informează bbc.com.
Peste 300 de lucrări din această colecție, realizate de artiști de renume, precum Damien Hirst, Jean-Michel Basquiat, Henry Moore și Marcel Duchamps, vor fi expuse la Londra și vor fi scoase la licitație de casa Sotheby's, scrie News.ro.
Cele mai multe dintre operele de artă aparțin unor artiști britanici din secolul al XX-lea, printre acestea aflându-se și fotografii realizate de Stanley Spencer, Patrick Caulfield și Peter Lanyon.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Născut și crescut la Londra, David Bowie a inclus în colecția sa privată și opere semnate de veritabili ”cronicari” ai străzilor din capitala britanică, precum Leon Kossoff și Frank Auerbach.
În 1998, într-un interviu acordat cotidianului The New York Times, referindu-se la tablourile semnate de Frank Auerbach, cântărețul David Bowie a spus: ”Dumnezeule, da! Vreau ca muzica mea să sune la fel cum arată operele lui”.
David Bowie era fascinat și de peisajele din Marea Britanie și a colecționat opere ale unor peisagiști celebri, precum John Virtue. Șapte dintre lucrările monocrome ale acestui pictor fac parte din colecția lui David Bowie.
Însă colecția celebrului cântăreț nu se limitează doar la arta britanică. Printre capodoperele din colecție se află și un tablou semnat de pictorul francez Marcel Duchamps, intitulat ”A Bruit Secret”, estimat la 250.000 de lire sterline (297.823 de euro).
Însă cea mai valoroasă operă din colecția starului britanic este o pictură în graffiti semnată de Jean-Michel Basquiat, intitulată ”Air Power”, ce a fost estimată la un preț cuprins în intervalul 2,5 milioane - 3,5 milioane de lire sterline (2,9 milioane - 4,1 milioane de euro).
CITEȘTE ȘI Câtă putere i se dă Antifraudei prin lege și care e impactul pentru business? Cum se pot apăra companiile? Cât de importante sunt instanțele în acoperirea lacunelor legislative?David Bowie a cumpărat acest tablou la un an după ce a jucat rolul mentorului lui Jean-Michel Basquiat, celebrul Andy Warhol, în filmul ”Basquiat” din 1996.
Alături de cele 267 de tablouri, colecția lui David Bowie include alte 120 de obiecte de artă din secolul al XX-lea, în special sculpturi și obiecte de mobilier. Printre aceste ase află și un cabinet stereo creat în anii 1960 de designerii italieni Achille și Pier Giacomo Castiglioni.
”Singurele lucruri pe care le cumpăr obsesiv, ca un dependent, sunt operele de artă”, dezvăluia David Bowie pentru BBC în 1999, însă publicul larg cunoaște puține lucruri despre pasiunile și calitatea sa de colecționar de artă.
Celebrul cântăreț britanic nu cumpăra obiecte de artă în funcție de reputația artiștilor creatori sau de valoarea investițională a operelor, ci se baza exclusiv pe emoțiile și reacțiile pe care acele opere le generau în subconștientul lui.
David Bowie iubea lumea artelor plastice. În 1994, în urma unei inițiative mai puțin obișnuite pentru un superstar rock, David Bowie s-a alăturat comitetului editorial al revistei trimestriale Modern Painters și l-a cunoscut cu acea ocazie pe scriitorul William Boyd.
După aceea, David Bowie a înființat 21, o editură specializată în publicarea de cărți și albume dedicate artelor frumoase. În perioada în care a condus acea editură, starul britanic a fost organizatorul uneia dintre cele mai faimoase farse din istoria artei moderne.
David Bowie a organizat și a găzduit o petrecere strălucitoare în studioul din Manhattan al artistului Jeff Koon, pentru a marca lansarea unei cărți despre viața și opera unui artist american denumit Nat Tate. Farsa a constat în faptul că acel artist nu exista în realitate, ci era un personaj fictiv, creat de scriitorul William Boyd.
”Fără participarea lui Bowie, petrecerea nu ar fi existat, iar farsa nu ar fi fost atât de faimoasă pe cât a devenit ulterior”, a spus William Boyd, referindu-se la pasiunea dovedită de Bowie în organizarea acelei petreceri.
”Toată lumea adoră farsele, iar eu cred că, din când în când, nu e deloc rău să râzi de o mână de intelectuali care se cred foarte importanți”, a adăugat scriitorul.
Încasările ce vor fi obținute în urma licitației din luna noiembrie vor reveni familiei cântărețului. Membrii acesteia au spus că au decis să vândă colecția din cauza lipsei de spațiu, nu din cauza lipsei banilor.
David Bowie a fost cântăreț, compozitor și producător, câștigător a două premii Grammy. Albumele sale s-au vândut în peste 140 de milioane de copii pe plan mondial.
Activ pe parcursul a cinci decenii, frecvent reinventându-și stilul muzical și cochetând cu mai multe genuri, David Bowie a fost considerat de majoritatea criticilor muzicali un influent inovator, în special datorită lucrărilor sale din anii '70. Cântărețul britanic s-a inspirat dintr-o vastă paletă de subiecte, în special din artă, filosofie și literatură.