Accesorii de vânătoare, cadouri diplomatice, afișe, fotografii informale sau de presă, obiecte din casa cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu și portrete ale celor doi sunt câteva dintre loturile înscrise pentru licitația Artmark - ”Epoca de Aur”, care va fi organizată pe 19 aprilie, de la ora 19.30.
Licitația "Epoca de aur" invită publicul să-și amintească de gustul primului Ci-Co, de primul costum de Șoim al Patriei, de prima zi în care au purtat uniforma școlară, de aventurile din "Haiducii lui Șaptecai", de primul pachet de țigări Tractor și de visul unui loz în plic câștigător, scrie News.ro
Organizatorii invită publicul la o licitație care își propune să redea o imagine realistă a vieții cotidiene, în paralel cu cea a cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu. Obiecte personale, cadouri diplomatice, trofee de vânătoare și fotografii invită publicul în intimitatea cuplului dictatorial.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Studiu pentru colectivizare”, un tablou semnat Corneliu Baba estimat între 2.000 și 3.000 de euro este lotul cel mai valoros din cadrul licitației. ”Portretul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej” de Constantin Dipșe se vinde contra unei sume cuprinse între 600 și 1.000 de euro. O pereche de vaze de cristal, pictate manual, cu portretele celor doi soți, are un preț de pornire de 600 de euro.
”Portretul lui Nicolae Ceaușescu oferit cadou din partea Organizației P.C.R. Brăila”, anii 1980 este un ulei pe placaj de 90 × 60 cm și se vinde de la 550 de euro, iar portretul lui ”Ion Gheorghe Maurer” de Dan Hatmanu este estimat între 500 și 800 de euro.
Lotul 31 este un set format din pereche de pantofi, poșetă și curea din piele de culoare bej, în cutie originală, ce a aparținut Elenei Ceaușescu, produs la fabrica Guban, Timișoara. Acest set are un preț de pornire de 500 de euro.
Printre obiectele care au aparținut cuplului Ceaușescu se află și un set de birou, din lemn, inscripționat cu monograma lui Nicolae Ceaușescu, însoțit de certificat RA-APPS. Prețul de pornire este stabilit la 300 de euro.
În cadrul licitației este înscrisă și o machetă a casei copilărești a lui Nicolae Ceaușescu, din Scornicești, care a aparținut cuplului Ceaușescu, construită din lemn și alamă, se vinde de la 300 de euro.
Pentru pasionații de vânătoare, un toc de pușcă, din piele naturală, care i-a aparținut lui Nicolae Ceaușescu este însoțită de certificat RA-APPS și este estimat la 250 de euro.
Un alt obiect este posterul filmului "Star Wars", realizat în 1979 de Întreprinderea Poligrafică "13 Decembrie 1918" este estimat la 150 de euro, iar un poster al filmului "Stan și Bran, studenți la Oxford", realizat în 1957 pentru ecranizarea filmului în România este estimat la 70 de euro.
Un alt lot, Iliuță Pronosport, mascota Loto-Prono, realizată din metal argintat în anii 1970 este o piesă de colecție din metal argintat, care are o valoare de 120 de euro.
De asemenea, o fotografie rară cu Nicolae Ceaușescu în postură informală, ce provine din reședința familiei, se vinde cu 90 de euro. Colecționarii pot licita de la 50 de euro pentru un costum de Șoim al Patriei de fată, fabricat la Tricodavadin poliester, care este compus din sarafan, pălărie și cravată. Costumul este mărimea 32 cm.
Licitația mai cuprinde fotografii de propagandă, de presă, postere, medalii, afișe, un lot cu indicator Strada 23 August, un drapel al Organizației Pionierilor din anii 80, drapel cu stema RSR decupată în 1989, o rolă de film didactic, revistele ”Șoimii Patriei”, o pereche de discuri de vinil ”Cenaclul Flacăra”.
Palatul Cesianu-Racoviță este gazdă marți, 19 aprilie, și pentru licitațiile din anii '80 (Vintilă, Bălașa, Musceleanu), care va începe la ora 20.30, iar ”Machine Age” va debuta la ora 21.00.