VIDEO Profit.ro TV - Claudiu Bisnel, Brisk Group: Prefabricatul, digitalizarea și automatizarea sunt viitorul și în construcții. Foarte important este să avem hub-uri de research and development

VIDEO Profit.ro TV - Claudiu Bisnel, Brisk Group: Prefabricatul, digitalizarea și automatizarea sunt viitorul și în construcții. Foarte important este să avem hub-uri de research and development
scris 12 nov 2024

Pentru sectorul construcțiilor, anul 2024 a fost o perioadă de tranziție, spune, la Profit.ro TV, Claudiu Bisnel, Managing Partner Brisk Group, companie de consultanță în domeniul construcțiilor. Creșterea lentă din 2023 a continuat și în 2024. Spre finalul anului însă piața a ajuns la un platou.

“Sectorul construcțiilor în 2024, dar și în anii anteriori a fost încercat de diferite crize. Avem efectele remanente ale pandemiei, un război la graniță, am experimentat, din păcate și criza energetică. Toate acestea influențează într-un mod negativ sectorul nostru, ca multe alte sectoare.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe deasupra am experimentat și niște creșteri în taxe care au avut un efect direct asupra economiei și industriei construcțiilor. Am văzut o creștere a prețurilor materiilor prime, dar și a forței de muncă începând cu 2022, iar din 2024 au început să se mai stabilizeze și sperăm că se vor stabiliza foarte bine în perioada următoare”.

Toate aceste provocări, adaugă el, au fost gestionate și sunt în continuare gestionate printr-o planificare foarte bună și printr-un management de calitate.

“Numai așa îți poți menține un echilibru în business, poți naviga incertitudinea, iar pe viitor, pentru a ne asigura că implementarea măsurilor este durabilă, pentru a menține o o balanță corectă când vine vorba de inflație, când vine vorba de această expunere a atâtor riscuri, survine din implementarea unor soluții durabile și unor proiecte care să fie sustenabile”, precizează Claudiu Bisnel, care consideră că, pentru sectorul construcțiilor, provocările cele mai mari vin tocmai pe fondul tuturor acestor crize, dar și a lipsei forței de muncă, precum și a prețurilor crescute la materiile prime.

VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță – Dr. Gabriela Hârțescu, Decan ENVISIA: Consiliul de administrație trebuie să se transforme dintr-un for conservator într-unul foarte agil. ESG-ul nu este o cerință cantitativă, ci una calitativă CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță – Dr. Gabriela Hârțescu, Decan ENVISIA: Consiliul de administrație trebuie să se transforme dintr-un for conservator într-unul foarte agil. ESG-ul nu este o cerință cantitativă, ci una calitativă

Un mod de a face față tuturor acestor provocări îl reprezintă eficiența în folosirea resurselor.

“Ca să avem eficiență în folosirea resurselor trebuie să avem o planificare corectă, să avem trasabilitate. Prețurile surpriză au venit și pe plafonul acestor crize și, într-o lume în care eram obișnuiți să fim mai lacși când vine vorba de un management de calitate, ne-am perfecționat.

E întotdeauna important să aducem inovare și inovație în ceea ce facem noi ca și project manageri și ca și reprezentant al sectorului construcțiilor. Trebuie menționat că sectorul construcțiilor a avut o perioadă de autosatisfacție vis-a-vis de modul de operare, în sensul în care inovațiile erau puține și rare. Acum observăm digitalizarea agresivă. Și e foarte bine din perspectiva asta”, mai spune acesta.

Claudiu Bisnel observă și un trend de accelerare a prefabricatelor, ceea ce va aduce eficiență în folosirea resurselor.

“Un mediu controlat în care produci, îți aduci eficiență, deci eficiență în folosirea resursei materiei prime. Acum intră în discuție și amprenta de carbon asociată cu producerea fiecărui element sau fiecărei construcții, producerea într-un mediu controlat și asigurarea anumitor materii prime care sunt locale.

Foarte important ținând cont de amprenta de carbon asociată transportului este ca materiile prime care sunt aduse în ansamblul elementului să fie locale, să producem local și să ansamblăm cât mai eficient și cât mai calitativ.

Într-o propoziție, prefabricatul, digitalizarea și automatizarea AI sunt viitorul și în construcții”, explică acesta.

VIDEO Profit.ro TV - Stejara Pircan, Senior Vicepreședinte eMAG, anunță de Black Friday: Ne-am pus un target de 800 milioane lei vânzări pentru ziua de astăzi. Oamenii sunt pregătiți. Promoție specială CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Stejara Pircan, Senior Vicepreședinte eMAG, anunță de Black Friday: Ne-am pus un target de 800 milioane lei vânzări pentru ziua de astăzi. Oamenii sunt pregătiți. Promoție specială

Claudiu Bisnel punctează și necesitatea unei infrastructuri de calitate la nivel național, ceea ce va duce la dezvoltarea de noi poli urbani.

“PNRR-ul și fondurile europene sunt de mare ajutor pentru România. În baza lor putem construi și mai mult și mai agresiv. Să punem unul din motoarele economiei în funcțiune, la capacitate maximă. Infrastructura de calitate va garanta o dezvoltare a unor noi poli și dacă vorbim strict de construcții, automat va debloca poli care pot deservi logistic, industrial.

Logisticul și industrialul creează joburi, care au nevoie în momentul de față de foarte mulți oameni, aceștia au nevoie de locuințe de calitate, la rândul lor oamenii au nevoie să facă shopping, au nevoie de viață socială, de activități socioculturale și sportive.

Toate acestea au nevoie de construcții. Dacă vorbim strict din punct de vedere al construcțiilor, o infrastructură de calitate, fie că vorbim de șosele, de căi ferate, de aeroporturi sau porturi maritime, toate acestea vor cataliza, atât pe verticală, cât și pe orizontală, economia”, mai spune acesta.

VIDEO Profit.ro TV Cătălina Stanciu, Managing Partner Trapped Escape Room: Ne gândim foarte serios la un plan de expansiune în alte orașe din țară. Suntem în discuții cu parteneri locali și pentru francizarea brandului CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Cătălina Stanciu, Managing Partner Trapped Escape Room: Ne gândim foarte serios la un plan de expansiune în alte orașe din țară. Suntem în discuții cu parteneri locali și pentru francizarea brandului

Totodată și coridoarele europene sunt foarte importante, adaugă el. Dunărea și Portul Constanța reprezintă niște oportunități majore pentru România.

“Autostrăzi, căi ferate, aeroporturi, atât pentru nevoile de transport a oamenilor, cât și pentru transportul de marfă și porturi atât pe Dunăre, care e un mare asset și avem de câștigat că avem acces la acest fluviu, ar trebui să folosim mai mult, cât și bineînțeles portul Constanța care poate fi îmbunătățit și extins.

România mai are o pleiadă de assset-uri foarte importante. Avem resurse, avem materie primă, nu multe țări au acces cum avem noi la materie primă. Putem avea o mai mare abudență a unităților de producție și să ne nișăm pe anumite produse cu valoare adăugată reală în market-ul internațional”, precizează Claudiu Bisnel.

VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță - Ciprian Stănescu, SIS: ESG-ul este o lupă, o diagnoză a cum producem valoare ca organizație. IMM-urile nu prea se uită la guvernanță / Dr. Gabriela Hârțescu, ENVISIA: Existența unui consiliu consultativ și a unu CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Academia de Guvernanță - Ciprian Stănescu, SIS: ESG-ul este o lupă, o diagnoză a cum producem valoare ca organizație. IMM-urile nu prea se uită la guvernanță / Dr. Gabriela Hârțescu, ENVISIA: Existența unui consiliu consultativ și a unu

Sectorul de logistică și industrial și-a continuat creșterea și în 2024. În România însă mai e mult loc de creștere pe acest segment, chiar de dublare a stocului existent.

“Am văzut mai multe proiecte logistice și industriale în ultima perioadă. Ele merg mână în mână cu proiectele de infrastructură, dar aici am atins doar vârful icebergului. România are o capacitate imensă când vine vorba de reindustrializare și logistică. În momentul de față noi avem undeva la peste 7 milioane metri pătrați de spații logistice. Polonia, prin comparație, are undeva la 30 de milioane, iar Cehia are undeva la 11 milioane. Noi avem cel puțin posibilitatea de a dubla stocul curent fără a crea o bulă”, afirmă el.

Timișoara, Brașov, Iași, Ploiești, Sibiu, Arad sunt zone care prezintă foarte mult potențial pentru dezvoltări de spații logistice și industriale.

“Sunt poli care se pot dezvolta. Avem multe oportunități, dar e foarte important să avem infrastructura potrivită și cât mai repede.

E foarte importantă și mini-industrializarea sau industrializarea locală punctuală, diferite fabrici care să prelucreze materie primă din agronomie poate sau fonduri în fondul forestier, care să fie exploatat corect, nu abuziv. E important și acest aspect.

De asemenea, foarte important pentru industrie este și partea aceasta de research and development, adică să avem hub-uri de research and development bine țintite în anumite zone, care să catalizeze talent din zonele respective sau să aducă, să importe talent din alte zone pentru a dezvolta regional”, mai spune acesta.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Lucian Dumitru, Tax Partner Forvis Mazars: Guvernanța fiscală capătă o importanță strategică. Din 2026 ar putea există o schimbare totală a sistemului fiscal CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Lucian Dumitru, Tax Partner Forvis Mazars: Guvernanța fiscală capătă o importanță strategică. Din 2026 ar putea există o schimbare totală a sistemului fiscal

Pe sectorul rezidențial Claudiu Bisnel observă o încetinire a numărului de proiecte, încă din 2023, dar care a continuat și în 2024.

“În 2024 a avut o încetinire, poate mai mult în București, dar cred că la nivelul întregii țări. Principalii factori sunt puterea de cumpărare a clientului final, crizele, inflația, pe care BNR a reușit printr-o politică monetară, zic eu, corectă, să o stabilizeze și să o reducă și se va reduce treptat astfel încât să ajungem la un indice de inflație cât mai mic în viitorul apropiat. Toate acestea în paralel cu infrastructura și o dezvoltare corectă a infrastructurii pentru a cataliza diferiți poli, va duce la creșterea accelerată și a sectorului de rezidențial. Deci challenge-ul rămâne, dar așa se poate rezolva”, explică el.

Pentru 2025, Claudiu Bisnel speră la la o stabilizare a pieței, împinsă și de o politică susținută vis-a-vis de implementarea soluțiilor verzi și proiecte durabile.

“Credem că putem să avem un an foarte bun dacă ne adresăm specific locației în care ne aflăm în zona Europei de Est. O dezvoltare logistică, de infrastructură, mai ales în România, poate cataliza un boom în ceea ce înseamnă sectorul construcțiilor și astfel să avem un an chiar foarte bun. Rămâne de văzut cum se implementează holistic aceste aspecte și rezultatele aferente”, adaugă acesta.

Fondată în 2016, Brisk Group oferă servicii de consultanță în toate sectoarele industriei de construcții. Compania are peste 2,5 milioane de mp livrați și mai bine de 500 de proiecte realizate sau în curs de desfășurare.

Brisk Group are birouri în România, în Marea Britanie, Republica Moldova, însă este implicat și în proiecte din Orientul Mijlociu.

viewscnt
Afla mai multe despre
claudiu bisnel
brisk group