Utilizarea roboților industriali este tot mai prezentă în producția locală, deoarece cresc productivitatea companiilor și oferă predictibilitate pe termen lung în ceea ce privește costurile de producție, eliminând inclusiv deșeurile. Coboții sunt însă noul trend, fiind mult mai flexibili și mai ușor de manevrat.
„Un robot, în sinea lui, standardizează producția și creează o predictibilitate încât tu ești capabil să știi încă de dinainte ce număr de piese și la ce calitate vei face în ziua respectivă, pe durata unei săptămâni sau a unei luni”, a explicat, la PROFIT NEWS TV, Lucian Diaconu, Sales Development Manager Universal Robots, o companie fondată în 2005 de trei doctoranzi la o universitate din Danemarca.
„Primul robot a fost vândut în 2008. Suntem o companie tânără, dar în același timp cu un produs matur. În momentul de față am ajuns la peste 50.000 de roboți instalați la nivel global. Și cel mai probabil, cel puțin un produs pe care îl folosim noi toți zilnic a avut o interacțiune cu un cobot al Universal Robots. Producția se realizează în Danemarca”, arată managerul.
În ceea ce privește coboții sau roboții colaborativi, aceștia sunt o nișă a roboților industriali, cu o aplicabilitate foarte largă. Pot fi folosiți în toate domeniile de activitate.
„Discutăm de la simple manipulări sau paletizări de cutii, până la înșurubare, și avem cazuri în care chiar s-au automatizat și pizzerii. Diferența mare între robotul colaborativ și robotul industrial este flexibilitatea robotului, robotul colaborativ fiind de un gabarit mult mai mic și, în același timp, nici nu incomodează operatorii.
Despre roboții tradiționali se știe că trebuie să fie îngrădiți într-o cușcă, iar în cazul în care aceștia ar atinge un operator uman, ar fi o problemă, un accident grav de muncă. Se poate ajunge chiar la deces. Pe când la robotul colaborativ, ideea a pornit tocmai de la a munci împreună cu omul și de a-i crește productivitatea”, arată Lucian Diaconu.
Coboți pot fi folosiți în toate zonele de producție și, de asemenea, în zonele de logistică. Programarea lor este simplă și poate fi realizată de oricine, în doar câteva ore.
„Putem discuta de manipulări, spre exemplu, sau de operațiuni care sunt repetitive. Spre exemplu, un operator care trebuie să facă același lucru timp de 8 ore va ajunge la oboseală atât fizică, cât și psihică. Și, cu cât petrece mai mult timp în producție, cu atât randamentul operatorului va scădea. Din acest motiv, coboții sunt folosiți și la înșurubări, și la sudură, adezivări...”, explică acesta.
El adaugă că, în România, coboții sunt folosiți destul de frecvent, fiind și o țară-target pentru companie în Europa de Est. Printre clienții Universal Robots se numără Ford, Dacia, Continental, Emerson, De’Longhi și chiar cel mai mare producător de drojdie prezent pe piața locală, Pakmaya.
„Cam toate corporațiile au roboți colaborativi. Dar aplicabilitatea lor merge și către IMM-uri. Practic, ideea cu roboții colaborativi a pornit întocmai pentru a sprijini IMM-urile. Sunt cei mai pretabili pentru IMM-uri, pentru că pot fi relocați și mutați dintr-o parte în alta să facă diferite operațiuni foarte ușor. Amprenta la sol și mărimea unui cobot este relativ mică, de circa 30 cm, ceea ce practic reduce costul cu spațiul. Știm că în majoritatea fabricilor sunt probleme de spațiu. Coboții pot fi puși în orice poziție, în orice unghi ne dorim noi”, afirmă Lucian Diaconu.
În plus, beneficiile utilizării unui astfel de robot sunt vizibile foarte repede.
„Discutăm în primul rând de flexibilitate. Dacă instalăm un robot tradițional, așa cum l-ai pus acolo îți rămâne, e foarte greu de relocat. În schimb, un robot colaborativ poate fi mutat. În același timp, rentabilitatea este foarte bună. Recuperarea investiției în România este undeva între 6 luni și 18 luni maximum, o medie de 9-12 luni.
După această perioadă discutăm deja de faptul că acest echipament începe să-ți producă bani, nu mai discutăm de costuri. Iar consumul este foarte mic, de aproximativ 615 W în sarcină maximă”, explică Lucian Diaconu, adăugând că toți coboții companiei au certificări de siguranță.
Despre piața de coboți în general, el spune că în următorii 4-5 ani va ajunge la peste 10 miliarde de euro la nivel global. Iar industria de robotică este pe un trend ascendent.
„Ce vedem în România este că și IMM-urile, care în trecut aveau o mică rezistență la schimbare, au început să-și dorească automatizarea pentru că, în primul rând, nu mai găsesc forță de muncă. Și dacă vor găsi forță de muncă s-ar putea să găsească de la foarte mare depărtare, ceea ce implică costuri destul de mari. Sunt foarte multe situații în care un cobot te va ajuta chiar și din punct de vedere financiar, pentru că o să ai o predictibilitate în costurile fixe”, afirmă managerul.