România are la acest moment un deficit de angajați, raportat la oferta de locuri de muncă disponibile vs cererea pentru joburi, de 280.000 de persoane, motiv pentru care la nivelul Guvernului a fost decisă creșterea contingentului pentru lucrători din spațiul non-UE și, în același timp, simplificarea procedurilor de atragere a acestor lucrători, a explicat ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, decizia pregătită de Guvern pentru majorarea puternică a acestui contingent, anunțată de Profit.ro.
"Avem următoarea evaluare: oferta de locuri de muncă din partea angajatorilor se ridică la aproximativ 480.000, iar cererea din partea oamenilor de a-și găsi un loc de muncă este de aproximativ 200.000. Asta înseamnă că undeva există o sincopă de 280.000 de persoane care sunt așteptate să intre pe piața muncii și de care mediul de afaceri are nevoie.
Și atunci, ținând cont că există această posibilitate, de atragere a lucrătorilor din spațiul non-UE, am decis împreună cu prim-ministrul să creștem contingentul pentru lucrători din spațiul non-UE și, în același timp, să simplificăm procedurile de atragere a acestor lucrători. Este o decizie economică firească, pe care au adoptat-o și alte țări, pentru că prioritatea o reprezintă dezvoltarea economică", a spus ministrul, la PROFIT NEWS TV.
În vară, când Guvernul a dublat, pentru 2021, limita la 50.000, premierul Cîțu a arătat că necesarul de forță de muncă pe piață este de 160.000 de lucrători.
Raluca Turcan arată că dezvoltarea economică a țării și noile reglementări la nivelul UE au făcut ca românii să nu mai accepte la nesfârșit să fie remunerați cu o sumă mică, astfel că se orientează către țări cu salarii mai mari, lăsând în urmă posturi neacoperite.
"A crescut presiunea pe mediul de afaceri, românii preferă să plece în străinătate, să câștige mai mult, iar ciclul economic face ca din alte țări să poți obține forță de muncă", spune Turcan.
Ea a amintit de măsurile introduse până în prezent de Guvern pentru stimularea creșterii numărului de locuri de muncă, precum stimulentul de reinserție pentru părinții ai căror copii împlinesc vârsta de până la 6 luni, dacă se întorc la serviciu, bursa locurilor de muncă, creșterea salariului minim și combaterea muncii nefiscalizate
Guvernul va majora puternic, pentru anul viitor, numărul avizelor care pot fi acordate muncitorilor străini, la 100.000 de lucrători, după ce în acest an a fost stabilit inițial un contingent de 25.000 angajați, dublat ulterior la un total de 50.000.
Noua limită pregătită, de 100.000 de muncitori străini, este argumentată de Executiv prin deficitul de forță de muncă înregistrat în România, reflectat și din numărul de solicitări din partea angajatorilor care doresc să recruteze cetățeni străini din afara UE.
CITEȘTE ȘI Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializareDe ce este important: Plecarea lucrătorilor români în alte țări a condus la situația în care angajatorii, la salariile pe care le oferă, nu găsesc suficienți români dispuși să se angajeze la ei și sunt nevoiți să apeleze la personal din țări exotice, precum Filipine, Thailanda, Nepal, Vietnam. Un astfel de caz a fost prezentat de Profit.ro încă din 2016, când un hotel din Poiana Brașov a recrutat angajați din Filipine.
Profit.ro a relatat că, în plin sezon estival, angajatorii din industria HoReCa întâmpină în continuare greutăți când vine vorba de recrutare.
Mai este interesant: Profit.ro a relatat recent că străinii reprezintă 1,1% dintre angajații din România, potrivit calculelor Profit.ro, cei din afara UE, SEE sau Elveția având o pondere de numai 0,84% din total. Numărul acestora este destul de redus, în contextul în care autoritățile au aprobat în fiecare an aducerea de noi contingente de doar câteva zeci de mii de angajați.
Criza forței de muncă se resimte tot mai mult în toată țara. În timp ce zeci de mii de muncitori din Asia vin în România și sunt de mare ajutor în special în sezonul estival, lucrătorii români calificați migrează spre Occident. Astfel, conform Prima TV, mare parte din personalul unui restaurant din Suceava a ajuns să fie format din tineri bengalezi.
CITEȘTE ȘI Previn sau mă tratez doar când am nevoie? Abonamentele medicale înclină și mai mult balanța spre prevenție în calculul de costuri, efort și beneficiiDe asemenea important: Pentru 2019, Guvernul a majorat numărul de avize pentru muncitori străini de la 20.000 la 30.000, iar pentru anul 2020 a menținut același plafon. Guvernul Orban se pregătise să înghețe plafonul într-un an 2020 atipic, în care mulți români au venit înapoi acasă aduși de pandemie, și să aloce tot 30.000 de permise de muncă pentru străini în 2021, dar decizia a fost revizuită, iar Guvernul Cîțu a stabilit un prag de 25.000 de permise.
Date analizate de Profit.ro relevă că numărul de muncitori străini pregătit să fie acceptat acum de Guvern este cel mai mare de până în prezent, având în vedere că, de exemplu, în 2018 au fost acceptați în final 15.000 de angajați, iar în 2017, 2016 și 2015 - 5.500, plafon suplimentat ulterior, dar nu la nivelul gândit acum.
Între timp, pentru a diminua din deficitul de forță de muncă, Parlamentul a decis că angajatorii sunt exceptați de la obligația obținerii avizului de angajare în cazul angajării cetățenilor din Republica Moldova, Ucraina și Republica Serbia, cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic. Drept urmare, cetățenii acest state, care doresc să intre pe teritoriul României în scopul desfășurării de activități lucrative, pot solicita viza de lungă ședere pentru angajare în muncă fără a fi necesară prezentarea copiei avizului de angajare.
Până la data de 9 octombrie 2021, la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări au fost eliberate, în total, 33.696 avize de angajare/detașare, iar din contingentul de 50.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2021 au fost eliberate 28.120 avize de angajare/detașare. La sfârșitul lunii septembrie 2021, Inspectoratul General pentru Imigrări, avea înregistrate un număr
de 5.171 de solicitări pentru eliberarea avizelor de angajare pentru anul în curs.
Prin comparație, potrivit informațiilor furnizate de către aceeași instituție, în cursul anului 2020 au fost eliberate, în total, 27.450 avize de angajare/detașare, iar din contingentul de 30.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2020 au fost eliberate 22.304 avize de angajare/detașare, (cu aproximativ 7.000 mai puțin față de anul 2019).
Conform datelor comunicate de Inspecția Muncii, numărul de contracte de muncă nou înregistrate de angajatori români pentru salariați cetățeni ai unor state din afara Uniunii Europene sau state membre ale Spațiului Economic European, respectiv ai Confederației Elvețiene, în perioada de referință 01.01.2021-12.10.2021, a fost de 36.265. Pentru comparație, numărul de contracte de muncă nou înregistrate de angajatori români pentru salariați cetățeni străini non UE, SEE sau Confederația Elvețiană, în anul 2020 a fost de 25.683, iar în anul 2019 de 28.954.
Numărul locurilor de muncă declarate, în mod repetat, de angajatori din cauză că nu pot fi ocupate - din motive precum condiții de muncă nesatisfăcătoare, distanța mare față de domiciliu - reprezintă 19% din totalul locurilor de muncă vacante.