PROFIT NEWS TV Constantin Sebeșanu, CEO Impact Developer & Contractor: Credem că, în perioada asta de criză, optim este să construiești ca să poți să ieși în piață când va fi o revenire. Primul trimestru a fost ca un „roller coaster”, perspectivele nu sunt încă roz

PROFIT NEWS TV Constantin Sebeșanu, CEO Impact Developer & Contractor: Credem că, în perioada asta de criză, optim este să construiești ca să poți să ieși în piață când va fi o revenire. Primul trimestru a fost ca un „roller coaster”, perspectivele nu sunt încă roz
scris 10 aug 2022

Primul trimestru din 2022 a fost ca un „roller coaster” pentru dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor, unul dintre cei mai mari de pe piața locală. Anul a început foarte puternic, odată cu reducerea TVA la 5%, însă din februarie, de când a început războiul în Ucraina, vânzările au scăzut dramatic și abia din luna martie s-a văzut o tendință de revenire, a spus, la PROFIT NEWS TV, Constantin Sebeșanu, CEO Impact Developer & Contractor. În schimb, partea pozitivă este că a crescut apetitul investitorilor.

Compania este controlată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu în proporție de 58,82%, care a dezvoltat proiecte precum Greenfield și Luxuria Residence. 

Urmărește-ne și pe Google News

„Investitorii au avut surplus de cash și au vrut să se protejeze de inflație. Inflația galopantă i-a făcut să investească în această clasă de active, fiind totuși sigură și care își va crește valoarea în următorii ani datorită multiplelor conjuncturi. Totuși, noi avem încă cel mai mic preț per metru pătrat din Europa. Ei au investit în aceste active și acolo noi am văzut o redresare a bugetului nostru. E un fenomen normal, cred că sunt la adăpost cei care au investit în apartamente și în case. Cerere mare a fost în special la apartamentele noi”, precizează Constantin Sebeșanu.

El adaugă că „perspectivele nu sunt încă roz”, și că depind în principal de ce se întâmplă cu creditele bancare și costurile acestora. Un alt aspect observat de Sebeșanu în primele șase luni ale anului a fost și creșterea presiunilor pe chirii.

„Multă lume n-a mai cumpărat și am văzut o crestere exponențială a randamentelor la chiri. Dacă anul trecut pe vremea asta randamentul era sub 5%, acum a depășit 7%, ceea ce face să atragă un alt tip de investitori, mai mari care investesc pe termen lung, vor venit fix și vor să ia apartamentele gata mobilate, aranjate și cu chiriașii înăuntru”, mai spune acesta.

EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Listarea Hidroelectrica la bursă, cel mai probabil amânată până în februarie 2023: Fondul Proprietatea a chemat cele mai mari bănci din lume. Dacă va fi o listare doar la BVB, pachetul de acțiuni ofertat va fi redimensionat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Listarea Hidroelectrica la bursă, cel mai probabil amânată până în februarie 2023: Fondul Proprietatea a chemat cele mai mari bănci din lume. Dacă va fi o listare doar la BVB, pachetul de acțiuni ofertat va fi redimensionat

Despre anul 2021, Sebeșanu afirmă că a fost „un an excepțional” pentru companie, deși a realizat venituri din vânzarea de proprietăți imobiliare din stoc în valoare de 137,58 milioane lei, cu 32,69% mai mici decât cele de 204,40 milioane lei din 2020.

De asemenea, compania a semnat contracte de pre-vânzări pentru 430 de unități, valoarea însumată a acestora ridicându-se la 250 milioane lei.

Costurile cu proprietățile vândute s-au redus cu 37,78%, la 87,74 milioane lei, de la 141,01 milioane lei și profitul brut a suferit un recul de 21,37%, la 49,84 milioane lei, de la 63,39 milioane lei în exercițiul financiar precedent.

„Anul trecut am lansat strategia pe 6 ani care practic reprezintă două cicluri de construcție la noi. Suntem acum după un an, construim mult, am avut șansă să avem și autorizații valide. Credem că, în perioada asta de criză, optim este să construiești ca să poți să ieși în piață când va fi o revenire. Bineînțeles că au crescut prețurile, dar cine nu se adaptează moare. Noi ne-am adaptat. Am schimbat un pic strategia în ultimul trimestru prin faptul că am început să integrăm pe verticală”, precizează CEO-ul.

PROFIT NEWS TV Untold și Neversea: A fost mai scump să organizăm Neversea. Va trebui să investim oarecum în blind CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Untold și Neversea: A fost mai scump să organizăm Neversea. Va trebui să investim oarecum în blind

Recent, Impact Developer & Contractor a cumpărat 51% din acțiunile RCTI Company, dezvoltator din Brașov, cu care are deja în derulare contracte de antrepriză generală de peste 50 milioane euro pentru construcția imobilelor din ansamblul Greenfield Băneasa, situat în nordul Capitalei.

Valoarea tranzacției este de 14,4 milioane lei și include atât prețul de cumpărare al acțiunilor, cât și aportul la majorarea de capital social.

„În ultimii ani, noi eram într-o poziție mai mult de dezvoltator, acum am revenit și la partea de contractor. Tocmai am anunțat cumpărarea acțiunilor majoritare într-o companie de constructii, facem aceste mișcări pentru a încerca să reducem costurile de construcție cât mai mult posibil și să putem să ieșim în piață la un preț cât mai apropiat de cerere”, mai spune el.

Constantin Sebeșanu afirmă însă că, momentan, nu se observă o stabilizarea a prețurilor la materialele de construcții.

„Și ăsta e un motiv în plus pentru care am luat decizia asta de integrare pe verticală, pentru a putea, în etape, să controlăm prețul. Noi am avut o politică a pașilor mărunți. Multă lume a mărit semnificativ prețurile în ianuarie, au vrut să profite de apetitul clienților datorat reducerii de TVA. Noi încă de anul trecut am avut mici creșteri incrementale care au fost suportate de piață. De aici încolo, prețurile clar vor crește.

PROFIT NEWS TV Cristian Popa, BNR: Problema fiscală este majoră. Mai e nevoie de creșteri de dobândă, ne așteaptă un deceniu de luptă cu inflația. Cel mai complicat scenariu este cel al opririi gazelor rusești CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Cristian Popa, BNR: Problema fiscală este majoră. Mai e nevoie de creșteri de dobândă, ne așteaptă un deceniu de luptă cu inflația. Cel mai complicat scenariu este cel al opririi gazelor rusești

Cred că următorul an va fi, în continuare, foarte greu. Sper anul ăsta să stăm într-o creștere de prețuri de un digit. Creșterile vor continua, depindem foarte mult de politicile de creditare și costurile cu creditele.

Noi avem marele avantaj că suntem listați de 25 de ani la bursă și asta, pe partea de finanțare, ne ajută mult. Avem bonduri emise. Suntem, în continuare, într-o majorare de capital, vrem să mai facem o tranșă. Considerăm că asta e perioada în care trebuie să investim ca să ieșim în piață peste 1-1,5 ani, când credem că piața își va mai reveni sau măcar se va mai stabiliza”, precizează CEO-ul Impact Developer & Contractor.

viewscnt
Afla mai multe despre
constantin sebeseanu
impact developer & contractor
preturi materiale constructii
preturi apartamente