Viktor Orban a intrat sub tirul liderilor UE, într-o ședință tensionată. Premierul Olandei vrea Ungaria afară din UE. Orban nu se intimidează

Viktor Orban a intrat sub tirul liderilor UE, într-o ședință tensionată. Premierul Olandei vrea Ungaria afară din UE. Orban nu se intimidează
scris 25 iun 2021

Premierul Olandei Mark Rutte a declarat în marja summitului liderilor europeni că, din punctul său de vedere, ”Ungaria nu își mai are locul în Uniunea Europeană”. O declarație extrem de dură față de campionul democrației iliberale de la Budapesta, Viktor Orban. De data aceasta, motivul criticilor lansate de 17 lideri europeni care au semnat o declarație comună este noua lege care interzice ”promovarea homosexualității” în rândul minorilor.

"Pentru mine, Ungaria nu își mai are locul în Uniunea Europeană. Dar, din nefericire, nu pot să fac nimic de unul singur, este nevoie ca toate celelalte 26 de state membre să spună: trebuie să pleci. Asta ar trebui să se întâmple pas cu pas, iar, între timp, nu poți spera decât că se vor adapta”, le-a spus premierul Mark Rutte jurnaliștilor înainte de summitul UE la care este prezent, evident, și premierul ungar Viktor Orban.

Urmărește-ne și pe Google News
Rohlik, cel mai mare supermarket online din Cehia, cu plan de extindere în România, oferă concediu plătit nelimitat pentru a atrage noi angajați CITEȘTE ȘI Rohlik, cel mai mare supermarket online din Cehia, cu plan de extindere în România, oferă concediu plătit nelimitat pentru a atrage noi angajați

Polonia și Slovenia ar fi fost singurele state UE solidare cu Viktor Orban

De altfel, liderii mai multor state UE l-au confruntat pe premierul de la Budapesta pe tema noii legi anti-LGBTQ+, confruntarea fiind una extraordinară și reflectă tensiunile tot mai acute în ce privește valorile esențiale ale blocului comunitar, relatează Politico.eu.

Potrivit sursei citate, dezbaterea de la Consiliul European a fost una extrem de aprinsă, lideri europeni vorbind în termeni personali și emoționali, scrie Hotnews.ro.

Premierul Mark Rutte a fost cel mai tranșant, în vreme ce liderul de la Luxemburg, Xavier Bettel, a vorbit despre propria sa bătălie de a fi acceptat ca homosexual.

Sunt un luptător pentru drepturile omului

La sosirea de la summit, Viktor Orban și-a apărat cu fermitate poziția, relatează și CNN. "Nu este vorba despre homosexuali, legea îi vizează pe copii și pe părinții lor”, a spus el.

"Sunt un luptător pentru drepturile omului. Am fost un luptător pentru libertate în regimul comunist. (...) Homosexualitatea era pedepsită și am luptat pentru libertatea și drepturile lor. Așa încât, eu apăr drepturile homosexualilor, însă această lege nu este despre asta. Este despre dreptul copiilor și al părinților”, a spus Viktor Orban.

Joi, 17 dintre cele 27 de state membre UE, și-au exprimat îngrijorarea profundă față de această lege, într-o declarație comună inițiată de Belgia.

VIDEO Cel mai înalt hotel din lume a fost inaugurat la Shanghai CITEȘTE ȘI VIDEO Cel mai înalt hotel din lume a fost inaugurat la Shanghai

Scrisoarea este semnată de următorii șefii de stat și de guverne: Alexander De Croo (Belgia), Mette Frederiksen (Danemarca), Angela Merkel (Germania), Kaja Kallas (Estonia), Micheál Martin (Irlanda), Kyriakos Mitsotakis (Grecia), Pedro Sánchez (Spania), Emmanuel Macron (Franța), Mario Draghi (Italia), Nicos Anastasiades (Cipru), Krišjānis Kariņš (Letonia), Xavier Bettel (Luxembourg), Robert Abela (Malta), Mark Rutte (Olanda), Sanna Marin (Finlanda) și Stefan Löfven (Suedia). Cancelarul Austriei Sebastian Kurz a semnat documentul abia după ce acesta a fost dat publicității.

Ce a stârnit protestul liderilor UE

Ungaria a adoptat marți un text de lege care interzice „promovarea” homosexualității în rândul minorilor, provocând îngrijorarea apărătorilor drepturilor omului, pe fondul înmulțirii restricțiilor impuse de către guvernul condus de Viktor Orban persoanelor LGBT.

Amendamentul a fost aprobat de 157 de deputați, între care cei ai partidului Fidesz la guvernare, în timpul unei sesiuni parlamentare transmise în direct la televiziune. Opoziția a boicotat votul, cu excepția partidului Jobbik, formațiune de extremă-dreapta anti-Orban, care a votat pentru.

”Pornografia și conținutul care reprezintă sexualitate sau promovează o abatere de la identitatea de gen, schimbarea sexului și homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârsta sub 18 ani”, se arată în textul consultat de AFP, care își propune să „protejeze drepturile copiilor”.

În practică, programele educaționale sau reclamele marilor grupuri solidare cu minoritățile sexuale și de gen, precum reclama Coca-Cola prezentând un cuplu de bărbați care a declanșat apeluri la boicot în 2019, nu vor mai fi autorizate.

Visa cumpără Tink, tranzacție de 1,8 miliarde euro CITEȘTE ȘI Visa cumpără Tink, tranzacție de 1,8 miliarde euro

Același lucru va fi valabil și pentru cărți, cum a fost o colecție de povești și legende care minimizează homosexualitatea și care a atras nemulțumirea guvernului în toamna anului 2020.

Serialele precum „Friends” sau filmele precum „Bridget Jones”, „Harry Potter” și „Billy Elliot”, în care este menționată homosexualitatea, ar putea fi interzise minorilor, au avertizat ONG-uri.

Mii de persoane au ieșit luni seara pe străzile Budapestei pentru a denunța această „propagandă permanentă” a guvernului împotriva comunității LGBT.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
olanda