VIDEO Ungaria - După filmarea proprietăților somptuoase ale lui Orban, o lege cu privire la drone împiedică activitatea jurnaliștilor

VIDEO Ungaria - După filmarea proprietăților somptuoase ale lui Orban, o lege cu privire la drone împiedică activitatea jurnaliștilor
scris 7 feb 2021

Imagini cu somptuoasele proprietăți ale apropiaților lui Viktor Orban, dezvăluite cu ajutorul dronelor, sunt în vizorul puterii care a adoptat o lege ce împiedică activitatea jurnaliștilor, potrivit AFP, preluată de News.ro

Jurnalista Gabi Horn a fost afectată de aceasta când a primit un telefon în octombrie cu privire la un subiect din articolele sale despre un oligarh, publicat pe site-ul Atlatszo.

Urmărește-ne și pe Google News
De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online CITEȘTE ȘI De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În mod naiv, ea a crezut mai întâi că a fost deschisă o anchetă pentru corupție. Dar "s-a dovedit că am fost acuzați de "achiziții ilegale de date", a explicat ea pentru AFP.

În final, cazul a fost clasat la începutul lui ianuarie, o nouă legislație intrând în vigoare pentru "protecția vieții private și care stabilește norme de securitate" în conformitate cu o directivă europeană, potrivit argumentului oficial.

Cîțu: Am spus clar care sunt criteriile de la care pornim cu bugetul pe anul acest – fără risipa banului public / Companiile de stat care au pierderi trebuie să vină cu un program de restructurare, dacă vor să mai fie susținute CITEȘTE ȘI Cîțu: Am spus clar care sunt criteriile de la care pornim cu bugetul pe anul acest – fără risipa banului public / Companiile de stat care au pierderi trebuie să vină cu un program de restructurare, dacă vor să mai fie susținute

De acum, difuzarea de imagini cu reședințe făcute din dronă fără autorizația proprietarului poate fi pedepsită cu un an de închisoare.

Acest text "complică sarcina celor care învestighează corupția și deturnarea banului public și a fondurilor europene", spune Gabi Horn. "Îi vizează în mod clar pe reporterii curioși".

"Noi vom continua, dar cu perspectiva sumbră a unor posibile proceduri penale", a continuat ea, chiar dacă nu crede că judecătorii ar trimite jurnaliști după gratii pentru un astfel de motiv.  

Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid

De la revenirea la putere în 2010 a premierului suveranist Viktor Orban, au fost semnalate piedici serioase puse libertății presei în Ungaria.

Organizația Reporters sans frontières (RSF) a calificat controlul exercitat asupra mass-media "fără precedent în Uniunea Europeană".

În acest peisaj din ce în ce mai cenzurat, în care "posturile oficiale nu răspund aproape niciodată solicitărilor", folosirea de drone s-a dovedit utilă, subliniază jurnalista în vârstă de 53 de ani.

Site-ul său a publicat mai multe videoclipuri realizate cu drona anul trecut, în special cu proprietăți ale tatălui și ginerelui premierului Orban.

Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

Aceste imagini "cântăresc mult mai mult decât o mie de cuvinte: ele arată oamenilor obișnuiți bogăția șocantă a celor puternici", insistă Gabi Horn.

Pentru un articol despre Lorinc Meszaros, un prieten din copilărie și asociat al lui Viktor Orban, ea a fost interogată de Poliție.

El este astăzi cel mai bogat om din Ungaria, cu o avere netă estimată la 1,4 miliarde de euro, potrivit Forbes, în timp ce companiile sale câștigă în mod regulat contracte de achiziții publice prin fonduri de stat și europene.          

Ungaria se situează pe ultimul loc în UE în privința corupției, potrivit unui clasament al ONG-ului Transparency International, alături de România și Bulgaria.

AFP i-a solicitat Ministerului Inovației și Tehnologiei (ITM) informații despre lege, dar nu a obținut răspuns.

INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în business

"În numeroase cazuri, libertatea presei depășește sfera privată și este o greșeală să nu ținem cont de acest element în lege", a comentat avocata Monika Richlach, specialist în protejarea datelor.

Dincolo de cercul media, piloții de drone comerciale sau simplii amatori de duminică au denunțat această lege, considerând că a depășit reglementările europene.   

De exemplu, prin lege este obligatorie înregistrarea oricărei drone cu cameră de filmat. De asemenea, este nevoie de aprobarea autorităților cu 30 de zile înainte de zbor. "Este mai strict ca în China", a spus Balazs Kaplar, fotograf recent întors din Beijing după 15 ani petrecuți sub acest regim autoritar.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
drone
jurnalisti