Președintele Kazahstanului a decretat stare de urgență pe o perioadă de două săptămâni în două regiuni ale țării, după proteste populare masive la nivel național, cauzate de scumpirea amplă a gazului petrolier lichefiat (GPL), ca urmare a eliminării de către autorități a plafonului reglementat de preț la acest carbunant auto utilizat pe scară largă de șoferii din statul central-asiatic.
La Almaty, cel mai mare oraș al țării, forțele de ordine au utilizat gaze lacrimogene împotriva a mii de demonstranți care refuzau să se disperseze, unii dintre protestatari dând foc unor mașini de poliție, scrie The New York Times.
Protestele, care au izbucnit duminică, sunt un fenomen rar în Kazahstan, stat condus de un regim autoritar care nu tolerează manifestările de disidență.
Guvernul kazah, care nu are opoziție în Parlament, a demisionat miercuri. Accesul la internet a fost tăiat.
Președintele Kassym-Jomart Tokayev a promis reinstituirea plafonului de preț, de 50 tenge/litru (circa 0,11 dolari). Eliminarea acestuia a dublat peste noapte prețurile la pompă.
Tokayev, în funcție din 2019, este perceput drept omul fostului președinte Nursultan Nazarbayev, ex-lider al Partidului Comunist Kazah și care a condus țara de la declararea independenței față de Uniunea Sovietică. În vârstă de 81 de ani, Nazarbayev deține încă o influență majoră asupra statului, având titlul de "Lider al Națiunii" și conducând Consiliul de Securitate al țării. Protestatarii au cerut nu doar ieftinirea GPL-ului, ci și îndepărtarea lui Nazarbayev din viața publică, unii scandând "Afară cu bătrânul!".