Planul Federației Ruse de a relua aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii separatiste Transnistria prin intermediari, respectiv prin finanțare bugetară ″umanitară″ acordată Tiraspolului pentru a cumpăra gaze achiziționate din Uniunea Europeană de către un furnizor și trader basarabean, Natural Gaz DC SRL, controlat de un om de afaceri activ și în România, după cum a relatat Profit.ro, este ilegal și încalcă sancțiunile internaționale, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
Ea a făcut această declarație în cadrul unui podcast moderat de directorul Direcției de stabilitate financiară din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Natan Garștea.
Întrebată dacă oferta Rusiei, prezentată public de autointitulatul lider transnistrean Vadim Krasnoselski, ″e viabilă, e ceva real″, Maia Sandu a spus că schema preconizată este ilegală și că nu înțelege de ce Moscova nu reia livrările prin propria companie pe care o deține peste Prut, Moldovagaz, care este furnizorul dominant din Republica Moldova și controlează și compania de profil din Transnistria, Tiraspoltransgaz.
″Dacă vă referiți la această companie (Natural Gaz DC SRL – n.r.), sau această modalitate de livrare, prin intermediari, este o modalitate ilegală din perspectiva legislației Republicii Moldova, este o modalitate care încalcă regimul de sancțiuni internaționale și nu este clar de ce, în general, s-a recurs la această idee. Pentru că există o soluție mult mai simplă, legală și care nu încalcă regimul de sancțiuni. Aceasta este Moldovagaz. Amintesc că Gazprom este acționar majoritar în Moldovagaz și nu este clar de ce Moscova nu folosește o companie în care Gazprom este acționar majoritar, dar încearcă să recurgă la intermediari, cu lucruri foarte neclare și, cum am zis, ilegale.
Nu știu dacă asta nu e o dovadă în plus că nu se caută soluții reale, ci se încearcă să se <vândă> niște soluții false. Cred că e parte din propagandă, asta e concluzia de moment și o să vedem ce o să urmeze. Dar așa cum ziceam, există o modalitate foarte clară, legală și simplă ca aceste gaze să ajungă în regiunea transnistreană, prin Moldovagaz. Moldovagaz este disponibilă (să livreze gaze Transnistriei – n.r.), aceste lucruri au fost anunțate de mai multe ori. Toată lumea cunoaște că acesta este unicul canal prin care poate fi livrat gazul pe malul stâng al Nistrului″, a spus lidera de la Chișinău.
UPDATE Tiraspolul cedează și acceptă propunerea autorităților constituționale ale Republicii Moldova de a primi gaze prin intermediul companiei Moldovagaz, scrie deschide.md.
″Luând în considerare o singură dorință, ca oamenii să aibă cât mai curând căldură în casele lor, ca oamenii să primească gaz și energie, precum și ca toată infrastructura socială să primească energie și căldură, în linii mari am căzut de acord cu propunerile conducătorilor moldoveni, pornind de la președinte și mai sus, ca Moldovagaz să livreze gaze în Transnistria. În acest context, sâmbătă, 18 ianuarie, din partea Tiraspoltransgaz a fost trimisă o înștiințare către Moldovagaz cu privire la faptul că Tiraspoltransgaz nu este împotrivă și salută dorința Moldovagaz de a livra gaze în stânga Nistrului. În acest context, vreau să subliniez că Tiraspoltransgaz garantează plata livrărilor″, a declarat Vadim Krasnoselski, potrivit sursei citate.
CITEȘTE ȘI Gigantul din Emirate cu care Hidroelectrica vrea joint-venture se pregăteste să producă energie solară non-stopArcadie Vicol, acționarul majoritar al companiei basarabene de furnizare Natural Gaz DC SRL, a declarat săptămâna trecută presei de peste Prut că societatea sa a semnat un contract-cadru cu Tiraspoltransgaz pentru a furniza acestuia gaze naturale achiziționate din Uniunea Europeană, care prevede o cantitate de 2 până la 3 milioane de metri cubi pe zi pe perioada iernii, la prețuri bazate pe cotațiile angro de pe hub-urile europene, în principal cel olandez TTF. El a fost audiat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău pe subiectul acestui contract.
Publicația rusă Kommersant a speculat ulterior că, probabil, costul acestor gaze, estimat la 164 milioane dolari pentru livrări ce s-ar întinde până în aprilie, va fi compensat de la bugetul de stat al Federației Ruse, de unde caracterul de ″ajutor umanitar″ acordat de Moscova.
CITEȘTE ȘI Vânzările de șampanie franțuzească, afectate de pesimismul consumatorilorArcadie Vicol, care are și cetățenie română, este asociat și administrator unic și la societatea Arvi Invest Ro SRL, înființată în 2020 la Iași, cu obiect principal de activitate ″Comerț cu ridicata al deșeurilor și resturilor″. Începând din toamna lui 2023, Arvi Invest Ro SRL deține licență românească de trading și furnizare de gaze naturale din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de la București, iar din noiembrie anul trecut – și licență de furnizare de energie electrică în România.
De asemenea, Arvi Invest Ro SRL este înregistrată ca participant pe piața angro de gaze operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), precum și pe cea bulgărească a Balkan Gas Hub ЕAD. Are, de asemenea, statut de utilizator de rețea și contracte de transport de gaze cu operatorii sistemelor naționale de profil Transgaz din România și Bulgartransgaz de la sud de Dunăre.
CITEȘTE ȘI Vicepreședintele Chinei s-a întâlnit cu Elon Musk înainte de învestirea lui TrumpToate acestea i-ar permite în principiu, din punct de vedere legal, să facă trading de gaze naturale în UE, respectiv să achiziționeze gaze din Bulgaria (unde ajung cantități semnificative și din gazoductul offshore Turkstream, folosit de Gazprom pentru livrări în Europa, dar și de la terminalele LNG din Grecia și din alte surse) și să le aducă comercial până la granița României cu Republica Moldova, de unde ar putea fi preluate de firma de peste Prut a lui Arcadie Vicol, Natural Gaz DC SRL.
Începând de astăzi, Transgaz organizează licitații de rezervare de capacități de transport pentru februarie pe toate granițele românești, inclusiv la punctele de interconectare Ungheni (cu Republica Moldova) și Negru Vodă 1 (cu Bulgaria).
După cum a relatat Profit.ro, Arvi Invest Ro SRL a lui Arcadie Vicol și-a adjudecat recent, la o licitație, o creanță de peste 123 milioane lei a InterAgro SA asupra Ga-Pro-Co Chemicals SA, garantată cu mai multe bunuri mobile ce fac parte din activul industrial al combinatului de îngrășăminte chimice din Săvinești.