Jurnalistul Roman Protasevici, care a fost arestat duminică după ce autoritățile belaruse au deturnat avionul în care se afla, apare cu fața tumefiată - conform susținerilor în relatări media - într-un video difuzat pe rețelele de socializare și de televiziunea publică și spune că mărturisește că este în spatele ”tulburărilor civile”, relatează Reuters și AFP.
„Personalul se comportă cu mine într-un mod complet adecvat și respectând legea, continuu să colaborez cu anchetatorii și să fac mărturisiri privind organizarea unor tulburări masive”, a afirmat el în acest videoclip în care se exprimă așezat la o masă, orientat spre cameră, arată Hotnews.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Va fi un răspuns foarte puternic pentru că este un comportament scandalos. Lukașenko și regimul său trebuie să înțeleagă că aceasta va avea consecințe grave", a afirmat Ursula von der Leyen, înaintea unui summit european la Bruxelles care va dezbate în special sancțiunile împotriva Belarus, arată Agerpres.
"Vom exercita presiuni asupra regimului până când acesta va respecta în cele din urmă libertatea media, libertatea de exprimare și libertatea de opinie", a subliniat aceasta.
CITEȘTE ȘI Acțiunile UiPath urcă la un nou maxim post-IPO. Deținerea lui Dines ajunge la 9,54 miliarde dolariAceste noi măsuri ar putea viza persoanele implicate în aterizarea forțată a avionului Ryanair, precum și întreprinderi și entități economice care îi finanțează pe conducătorii țării și sectorul aerian belarus, a detaliat șefa executivului european.
Președinția ucraineană a ordonat încetarea legăturilor aeriene directe cu Belarus și survolarea teritoriului acestei țări din sau către Ucraina, a doua zi după interceptarea de către Belarus a unui avion de linie și arestarea jurnalistului Roman Protasevici.
Într-o măsură similară, și guvernul britanic le-a spus tuturor avioanelor din Marea Britanie să înceteze să mai zboare peste Belarus și l-a convocat pe ambasadorul țării.
CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afaceriiTotodată, Marea Britanie a spus că este dificil să nu creadă că Rusia nu a fost implicată în deturnarea avionului, dar a subliniat că nu există dovezi clare deocamadată privind implicarea Moscovei.
Serviciul de presă al președinției belaruse a precizat pentru Telegram că un avion de vânătoare MiG-29 a fost trimis de armată pentru a intercepta această aeronavă..
Canalul opoziției Nexta de pe Telegram a declarat că fostul său editor Roman Protasevici a fost reținut.
CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii„Ne-au dat jos din avion, câinii au fost puși să miroasă bagajele. L-au luat pe tipul de lângă mine, i-au aruncat bagajul pe pistă. L-am întrebat ce se întâmplă. Mi-a spus cine este și a adăugat: Mă vor executa aici”, a povestit un pasager care stătea în avion lângă Roman Protasevici.
Președintele lituanian Gitanas Nauseda a acuzat Belarusul de o "acțiune urâtă"" și a cerut eliberarea acestuia.
Presa de stat din Belarus a declarat că avionul a fost deviat din cauza unei alerte de bombă.
Lituania, stat membru al UE, a cerut Uniunii Europene și NATO să reacționeze, Germania a solicitat o explicație imediată, iar primul ministru al Poloniei a numit măsura drept ”un act condamnabil, de terorism de stat”.
CITEȘTE ȘI eMAG a atins nivelul “net zero” al emisiilor de dioxid de carbon pentru operațiunile saleȘefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că acțiunea Belarusului este ”cu totul inacceptabilă”.
Avionul, care zbura de la Atena la Vilnius, aproape ajunsese în Lituania când a schimbat direcția și a fost escortat la Minsk, capitala Belarusului, după ce a raportat că ar avea explozibili la bord, potrivit unui tracker de zbor online și agenției de știri de stat BelTA.
Oamenii legii din Belarus l-au luat din avion pe activistul Roman Protasevici, 26 de ani, și l-au reținut.
El era plasat pe o listă de persoane căutate, după protestele de stradă de anul trecut, în urma alegerilor prezidențiale în care Lukașenko a fost declarat câștigător, în timp ce adversarii s-au plâns de fraudă electorală.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25%Lukașenko a ordonat personal unui avion de război să însoțească Boeingul la Minsk, a relatat BelTA, potrivit căreia nu au fost găsiți explozibili.
Lituania și aliatul rus tradițional Belarus sunt vecini și foști membri ai Uniunii Sovietice.
Lituania este acum membră a Uniunii Europene, Belarusul nu.
Președintele lituanian Gitanas Nauseda a cerut un răspuns internațional.
"Fac apel la aliații NATO și UE să reacționeze imediat la amenințarea reprezentată de regimul din Belarus pentru aviația civilă internațională. Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri imediate pentru ca acest lucru să nu se repete", a spus Nauseda.
CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)Consilierul prezidențial lituanian Asta Skaisgiryte a declarat că operațiunea de aterizare forțată a avionului care transporta aproximativ 170 de persoane din 12 țări pare să fi fost planificată în prealabil.
Ea a spus că serviciile de informații din Belarus știau cine se afla la bordul avionului, care a fost forțat să aterizeze cu ajutorul avionului de luptă MIG-29.
Protasevici locuia în Vilnius din noiembrie, a spus Skaisgiryte.
O purtătoare de cuvânt a autorității aeroportuare lituaniene a declarat pentru Reuters că avionul, programat să aterizeze duminică la Vilnius, era așteptat să aterizeze mai târziu în acea zi.
Ryanair a declarat că echipajul avionului a fost informat de Belarus cu privire la o potențială amenințare la adresa securității la bord și a fost instruit să se îndrepte către cel mai apropiat aeroport, Minsk.
Avionul a aterizat în siguranță, pasagerii au fost debarcați și controalele de securitate au fost efectuate de către autoritățile locale. Întârzierea a fost regretabilă și în afara controlului său, a adăugat aceasta.
CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transferDepartamentul pentru controlulul criminalității organizate din Belarus a raportat, de asemenea, că Protasevich a fost reținut, dar apoi a șters afirmația de pe canalul său Telegram.
La putere din 1994, Lukașenko a lansat o represiune violentă împotriva protestelor de stradă din 2020.
Aproximativ 35.000 de persoane au fost reținute din august, potrivit organizațiilor pentru drepturile omului. Zeci de oameni au primit condamnări la închisoare.
Autoritățile afirmă că au fost lansate peste 1.000 de dosare penale. Protasevich este unul dintre fondatorii serviciului de știri de opoziție NEXT, un canal Telegram care a devenit una dintre principalele surse de știri despre demonstrațiile din Belarus. Canalul de știri esteste ostil lui Lukașenko și ajută la coordonarea protestelor.
Politicianul de opoziție din Belarus Svetlana Tsikhanouskaya, principalul rival al lui Lukașenko la ultimele alegeri, a declarat că autoritățile din Belarus ”au pus în pericol siguranța pasagerilor la bord și a întregii aviații civile în scopul pedepsirii bărbatului care a fost redactor al celui mai mare canal independent din Belarus, Telegram”.