VIDEO Green Deal-ul îi înfurie pe fermierii polonezi. Mii de oameni au protestat la Varșovia față de „Otrava Verde”

VIDEO Green Deal-ul îi înfurie pe fermierii polonezi. Mii de oameni au protestat la Varșovia față de „Otrava Verde”
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2024

Mii de protestatari au mărșăluit pe străzile capitalei poloneze Varșovia pentru a-și arăta opoziția față de reglementările în materie de mediu ale Uniunii Europene, despre care agricultorii spun că îi scot din afaceri, și au cerut organizarea unui referendum pe această temă, scriu Reuters și AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Fermierilor li s-au alăturat reprezentanți și ai altor ramuri ale sindicatului Solidaritatea („Solidarnosc”), care a organizat protestul, cum ar fi minerii și lucrătorii din sectorul transporturilor, arată Hotnews.

VIDEO Un autobuz cu 20 de pasageri a căzut de pe un pod și s-a scufundat în apă la Sankt Petersburg CITEȘTE ȘI VIDEO Un autobuz cu 20 de pasageri a căzut de pe un pod și s-a scufundat în apă la Sankt Petersburg

Într-o mare de steaguri poloneze, în culorile roșu-alb, și afișând bannere cu logo-ul Solidarității, protestatarii, mulți dintre ei purtând veste galbene, au afișat pancarte cu sloganuri precum „Jos Green Deal”-ul, „Jos Uniunea Europeană” și „Otrava Verde”, potrivit News.ro.

Ei s-au adunat în centrul Varșoviei, unde au împărțit mere și au fluturat pancarte cu cranii și oase.

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

Marșul a început în istorica Piață a Castelului din capitala poloneză, iar demonstranții au manifestat până la Reprezentanța Comisiei Europene din Polonia, înainte de a se îndrepta spre Parlament. Acolo, reprezentanții demonstranților urmau să se întâlnească cu președintele Parlamentului, Szymon Holownia, pentru a-și exprima nemulțumirile.

VIDEO Incendiu la o rafinărie din Kaluga, în Rusia, în urma unui atac cu dronă din Ucraina CITEȘTE ȘI VIDEO Incendiu la o rafinărie din Kaluga, în Rusia, în urma unui atac cu dronă din Ucraina

Agricultorii din Polonia, dar și din alte țări ale Uniunii Europene au protestat în ultimele luni față de importurile de alimente ieftine din Ucraina și față de restricțiile impuse activității lor de acordul Green Deal al UE pentru combaterea schimbărilor climatice.

„Singurul lucru la care este bun este să fie aruncat la coșul de gunoi”, a declarat Wieslaw Czerwinski, fermier pensionar din orașul central Grojec, întrebat despre Green Deal.

Protestatarilor li s-au alăturat politicieni din guvernul naționalist anterior (PiS), inclusiv fostul premier Mateusz Morawiecki, care acuză administrația proeuropeană a lui Donald Tusk că cedează în fața Bruxellesului în detrimentul polonezilor obișnuiți. Guvernul lui Tusk respinge astfel de afirmații și spune că cei din PiS au afectat relațiile Poloniei cu aliații occidentali și nu au luat măsuri pentru a ajuta sectoare precum agricultura.

Xi Jinping i-a promis lui Viktor Orban „o călătorie de aur” și multe investiții. Ce așteaptă China de la Ungaria CITEȘTE ȘI Xi Jinping i-a promis lui Viktor Orban „o călătorie de aur” și multe investiții. Ce așteaptă China de la Ungaria

Fermierii au obținut deja concesii din partea UE și a guvernului polonez, care a declarat că va plăti 2,1 miliarde de zloți (526,74 milioane de dolari) sub formă de subvenții pentru a-i compensa pe agricultori pentru prețurile scăzute la cereale, dar aceștia spun că nu este suficient.

Luna trecută, ei au acceptat totuși să deblocheze punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, ridicând o blocadă care a durat luni de zile, a deteriorat relațiile bilaterale și a afectat comerțul ucrainean.

Bulgarii au cea mai mică speranță de viață din UE CITEȘTE ȘI Bulgarii au cea mai mică speranță de viață din UE

Green Deal, acordul în materie de combatere a schimbărilor climatice al Uniunii Europene, este un angajament ambițios de a atinge zero emisii nete de carbon până în 2050, făcând din blocul celor 27 de țări „primul continent neutru din punct de vedere climatic”.

Dar programul este criticat de industria combustibililor fosili și de sectorul agricol, precum și de partidele politice de dreapta și de extremă dreapta.

"Nu suntem de acord cu toate prevederile Green Deal, care dăunează economiei poloneze", a declarat Adrian Wawrzyniak, purtător de cuvânt al sindicatului fermierilor Solidaritatea.

Presa franceză: Serbia și Ungaria, pioni ai Chinei CITEȘTE ȘI Presa franceză: Serbia și Ungaria, pioni ai Chinei

"Vrem un referendum în Polonia pentru a stabili dacă președintele, parlamentul și guvernul ar trebui să respingă Green Deal", a mai spus el, pentru AFP.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
fermieri