Prim-ministrul maghiar Viktor Orban a anunțat că la summitul UE de la Bruxelles s-a ajuns la un acord conform căruia orice plafon viitor al UE impus prețului gazelor nu se va aplica acordurilor pe termen lung de furnizare, precum acordul pe 15 ani pe care Ungaria îl are cu Gazprom.
„Am primit o scutire de la plafonul prețului la gaz, astfel încât, să nu pericliteze securitatea aprovizionării cu gaz a Ungariei”, a postat Viktor Orban pe pagina sa de Facebook.
Premierul magiar a mai precizat că, și în ipoteza unei achiziții comune de gaze în Europa, „aceasta nu va fi obligatorie pentru Ungaria”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au scăzut vineri, după ce liderii UE au căzut de acord asupra unor măsuri urgente pentru a stopa creșterea prețurilor la energie care afectează economia continentului, transmite Bloomberg. La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru Europa, cotațiile futures au scăzut și cu 10%, îndreptându-se spre a treia săptămână consecutivă de scădere.
Șefii de stat și de guvern au cerut Comisiei Europene să propună "un coridor dinamic de preț temporar" și de asemenea au anunțat că vor analiza un cadru de referință pentru a plafona prețul gazelor naturale utilizate în producția de electricitate. În plus, liderii UE vor să adopte pași pentru a evita creșterile extreme de prețuri și să utilizeze puterea oferită de achizițiile comune de gaze la nivelul UE în negocierile cu vânzătorii.
Rezultatul summitului liderilor europeni aduce o veste bună pentru piețe, în condițiile în care prețul gazelor este în continuare de trei ori mai mare decât media multianuală pentru acest moment al anului. Aceste prețuri au scăzut cu peste 60% comparativ cu vârful atins în luna august, pe măsură ce Europa se pregătește să intre în sezonul de iarnă cu depozitele de gaze aproape pline și cu livrări solide de gaze lichefiate.
Însă chiar dacă, la finalul unor negocieri dure, blocul a dorit să prezinte un front unit, mai rămân numeroase puncte de rezolvat, iar negocierile din săptămânile următoare se anunță dificile.
CITEȘTE ȘI Lira sterlină crește după demisia premierului britanic Liz Truss, piețele resimt o oarecare ușurareÎn plus, există și alte riscuri. Un val de frig sau orice perturbări la adresa livrărilor actuale din SUA sau Norvegia ar putea duce la creșterea prețurilor, subliniază Nikoline Bromander, analist la Rystad Energy. Pe de altă, parte cumpărătorii din Asia se pregătesc de iarnă prin majorarea achizițiilor de gaze lichefiate, de care Europa este puternic dependentă pentru a înlocui gazele naturale rusești.