Ungaria acuză Facebook de cenzurarea Mediaworks, un grup de presă pro-Orban

Ungaria acuză Facebook de cenzurarea Mediaworks, un grup de presă pro-Orban
scris 17 mai 2019

Guvernul ungar acuză Facebook de ”cenzură”, după ce un grup de presă apropiat puterii s-a plâns că nu mai poate difuza publicitate pe rețeaua de socializare, relatează AFP.

”Ceea ce s-a petrecut este inacceptabil”, a denunțat joi, într-o conferință de presă, la Budapesta, Gergely Gulyas, mâna dreaptă a premierului suveranist și populist Vikor Orban, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Dorim ca libertatea de exprimare să prevaleze la Facebook, și nu cenzura observată în ultimul timp”, a spus el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prima zi după noile reguli de taximetrie: Numărul șoferilor activi Uber, Bolt și Clever - mai mic cu 25%. Patru șoferi amendați CITEȘTE ȘI Prima zi după noile reguli de taximetrie: Numărul șoferilor activi Uber, Bolt și Clever - mai mic cu 25%. Patru șoferi amendați

Grupul de presă Mediaworks, care deține controlul asupra unui număr de aproximativ 90 de titluri regionale și naționale în întreaga țară, a anunțat miercuri că toate conturile sale publicitare la Facebook au fost închise de către gigantul american.

”Demersul nostru oficial în vederea cunoașterii motivului acestei blocări a rămas fără răspuns”, a anunțat Mediaworks într-un comunicat, apreciind că ”este clar că decizia grupului american a fost motivată de rațiuni politice și ideologice”.

Mediaworks se află însfera de interes a oligarhului Lörinc Mészáros, un apropiat al lui Viktor Orban, al cărui grup de presă îi apără politica.

O depreciere a pluralității presei în Ungaria, de la revenirea lui Viktor Orban la putere, în 2010, este evocată cu regularitate de către ONG-uri și Parlamentul European (PE).

Această evoluție a fost simbolizată în 2016 prin închidetrea de către Mediaworks a principalului coidian de opoziție, Népszabadság.

Ungaria a căzut pe locul 87 în clasamentul libertății presei întocmit de către Reporters sans frontières, penultimul în Uniunea Europeană (UE), înaintea Bulgariei.

Acuzațiile Guvernului ungar reprezintă un ecou al celor ale Casei Albe, care i-a îndemnat miercuri pe utilizatorii de Internet să prezinte orice ”cenzură” la care ar fi supuși de Facebook, YouTube sau Twitter.

Rețele de socializare ca Facebook - acuzate cu regularitate de faptul că sunt folosite ca vectori de știri false și ca instrumente în scopul manipulării politice - încearcă de mai multe luni să filtreze anumite conținuturi.

Mai multe dintre aceste grupuri, inclusiv Facebook, au semnat miercuri un ”Apel al Christchurch”, în care se angajează să lupte împotriva ”conținuturilor online teroriste sau extremiste violente”.

Președintele american Donald Trump denunță frecvent, la rândul său, o ”complicitate” a giganților tehnologiei cu stânga.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
mediaworks