Prim-ministrul albanez Edi Rama a făcut cunoscută cotidianului „New York Times” intenția sa de a oferi Bektashi, un curent al sufismului, o enclavă din Tirana ca mijloc de promovare a toleranței religioase.
Nume oficial: stat suveran al ordinului Bektashi (în albaneză: Shteti Sovran i Urdhrit Bektashi). Suprafata: 0,11 km². Locație: Tirana. Religie: Bektahism. Lider: Edmond Brahimaj, alias Baba Mondi, scrie Courrier International (Franța), arată Rador.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Iată foaia de identitate, care va mai trebui perfecționată, a celui mai mic stat din lume care ar putea vedea în curând lumina zilei, potrivit dezvăluirilor făcute de ziarul „New York Times" pe 21 septembrie. În acest „Vatican musulman", de dimensiunea „a cinci blocuri din New York”, va fi autorizat consumul de alcool, iar femeile vor putea purta orice ținută își doresc. „Dumnezeu nu interzice nimic; de aceea ne-a dat inteligența”, explică clericul Edmond Brahimaj, cunoscut adepților săi drept Baba Mondi, pentru corespondentului special în Albania al cotidianului american.
Premierul albanez Edi Rama i-a confirmat jurnalistului că va anunța în curând crearea acestei entități care va fi numită statul suveran al ordinului Bektashi. Bektahismul este un ordin religios fondat în secolul al XIII-lea în Turcia, care provine din mișcarea sufită și este considerat o ramură a șiismului. Numărul credincioșilor este necunoscut.
Pentru Edi Rama, ideea din spatele creării acestui stat este de a promova o versiune tolerantă a islamului de care Albania este mândră. În 2015, el și Baba Mondi au călătorit la Paris pentru a defila pe străzile Parisului după atacurile de la revista „Charlie Hebdo”.
Noul stat se va extinde la est de Tirana pe o suprafață echivalentă cu un sfert din cea a Vaticanului. Acolo vor fi construite o sală de rugăciune, un muzeu care va retrasa istoria frăției, o clinică și cabinete administrative. „O echipă de experți în drept, inclusiv juriști internaționali, elaborează un text care definește statutul suveran al noului stat în interiorul Albaniei”, precizează „The New York Times”.
Dar odată ce legea este aprobată de Parlament, „nu știm încă ce țări vor fi de acord, dacă este cazul, să recunoască suveranitatea bektașilor”. Este adevărat, recunoaște Edi Rama, un catolic nepracticant, că puțini sunt deja la curent cu chestiunea.
CITEȘTE ȘI Analiști: Europa pare să se îndrepte către o recesiune, în timp ce cele mai mari economii ale sale, Germania și Franța, se luptă cu problemele politice și economiceMajoritatea șiiților și sunniților conservatori îi consideră eretici pe bektași. Au fost persecutați de secole, amintește ziarul american. Când Mustafa Kemal Atatürk a venit la putere în Turcia în urmă cu un secol, ei și-au încheiat activitățile și și-au mutat sediul în Albania.
În spatele bărbii lungi și albe, Baba Mondi, în vârstă de 65 de ani, explică că statul său va trebui să se doteze cu un mic serviciu de informații pentru că, recunoaște el, „avem și inamici”. Dar nu se pune problema de a avea o armată, grăniceri sau instanțe. Și singura certitudine este culoarea pașaportului: verdele islamului.